07 / 05 / 2024

irtifak hakkının sona ermesi

irtifak hakkının sona ermesi

İrtifak hakkı genel olarak, tescilin terkini veya yüklü ya da yararlanan taşınmazın yok olmasıyla sona ermiş oluyor. Hak sahibi kimse malik olursa, bu kişi, irtifak hakkını terkin ettirebiliyor. Peki, irtifak hakkı nasıl terkin edilir?

İrtifak hakkında süre ne kadardır?

İrtifak hakkı,konusu hak olan eşyadan kullanma veya yararlanma yetkisi sağlayan ayni bir hak olarak tanımlanıyor.Peki,irtifak hakkında süre ne kadardır?İrtifak hakkı süresi nasıl sona erer?

İrtifak hakkı nasıl sona erer?

İrtifak hakkı, irtifak hakkı sahibine, taşınmaz üzerinden sınırlı bir şekilde yararlanma yetkisi veriyor. Ancak irtifak hakkı sona erebiliyor. Peki, irtifak hakkı nasıl sona erer?

İrtifak hakkı iptali!

Medeni Kanuna göre irtifak hakkı, gayrimenkul hukukunda hak sahibine, gayrimenkulün kullanım hakkını veriyor. Peki, irtifak hakkı iptali edilir mi? İşte irtifak hakkı iptali koşulları...

Taşınmaz lehine irtifak hakkının sona ermesi!

Bir taşınmaz üzerinde diğer bir taşınmaz lehine konulmuş bir yük niteliği taşıyan taşınmaz lehine irtifak hakkı nasıl sona eriyor? Medeni Kanundaki taşınmaz lehine irtifak hakkının sona ermesi esasları...

Yapılandırılan vergi taksit ödemeleri bugün sona eriyor!

Yapılandırılan vergi taksitinde ödeme süresi bugün sona eriyor. Yapılandırma hakkının kaybedilmemesi için bugün mesai bitimine kadar ödemelerin yapılması gerekiyor..

Adana Seyhan'daki arsanın irtifak hakkı 29 yıllığına verilecek!

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından Seyhan İlçesi Kanalüstü Mahallesi'nde yer alan arsanın 29 yıl süreyle irtifak hakkı verilmesi işi ihalesi 12 Eylül'de yapılacak...

Şanlıurfa'da 49 yıllık irtifak hakkı tesis ihalesi 26 Aralık'ta!

Şanlıurfa Defterdarlığı, Şanlıurfa Eyyübiye ve Hilvan ilçelerinde bulunan iki adet arsanın irtifak hakkını 49 yıllığına tesis edecek. Söz konusu arsaların toplam bedeli 3 milyon 469 bin 291 TL olarak belirlendi.

İntifa hakkının terkini davası nasıl açılır?

İntifa hakkı süreli veya hak sahibinin hayatı boyunca tanınabiliyor. Sürenin sona ermesi, vazgeçme yada ölüm gibi durumlarda intifa hakkı da bitmiş oluyor. Peki, intifa hakkının terkini davası nasıl açılır?

Şanlıurfa'da 49 yıllık irtifak hakkı tesis ihalesi 26 Ocak'ta!

Şanlıurfa Defterdarlığı, Şanlıurfa Haliliye ilçesinin Sırrın Mahallesi'nde bulunan turizm tesis alanının irtifak hakkını 49 yıllığına tesis edecek. Söz konusu arsanın bedeli 8 milyon 966 bin 85 TL olarak belirlendi.

Sükna hakkını sona erdiren sebepler!

Sükna hakkı, bir evde veya evin bir bölümünde oturma hakkı veren kişiye bağlı olan hak olarak biliniyor. Peki, sükna hakkı nasıl sona erer? İşte, sükna hakkını sona erdiren sebepler!

İrtifak hakkının tesis edilmesi!

Taşınmazın malikini bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanması irtifak hakkı ile sağlanıyor. Peki, irtifak hakkı nasıl tesis edilir? İşte, irtifak hakkının tesis edilmesi!

İrtifak hakkı tesisi dava dilekçesi!

İrtifak hakkı genel olarak, tescilin terkini veya yüklü ya da yararlanan taşınmazın yok olmasıyla sona ermiş oluyor. İrtifak hakkı tesisi için dava açılabiliyor. İşte, irtifak hakkı tesisi dava dilekçesi!

Erzurum Palandöken irtifak hakkı ihalesi 25 Ağustos'ta!

Erzurum Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğü, 5 adet kargir binalar ile 1 adet cephanelik ve istikam 2 adet bina ve baraka, tarla, arsa ve yeşil sahanın irtifak hakkını verecek. İhalesi 25 Ağustos'ta gerçekleşecek.

İrtifak hakkı nasıl terkin edilir?

İrtifak hakkı genel olarak, tescilin terkini veya yüklü ya da yararlanan taşınmazın yok olmasıyla sona ermiş oluyor. Hak sahibi kimse malik olursa, bu kişi, irtifak hakkını terkin ettirebiliyor. Peki, irtifak hakkı nasıl terkin edilir?

İrtifak hakkı tesisi vaadi sözleşmesi şerhi!

İrtifak hakkı tesisi vaadi sözleşmesi ise, irtifak hakkını veren ve alan kimse tarafından imzalanıyor. İrtifak hakkının kurulması için tapu kütüğüne tescili zorunlu oluyor. Peki, sözleşme şerhi harcı ne kadar?

İskenderun'da 49 yıllık irtifak hakkı tesisi ihalesi!

Hatay Defterdarlığı, İskenderun Karayılan'da bulunan 19 bin 700.57 metrekare arsanın 49 yıllık irtifak hakkını tesis edecek. İrtifak hakkı tesis edilecek arsanın toplam rayiç değeri 9 milyon 851 bin 537.89 TL olarak belirlendi.

İrtifak hakkı devredilebilir mi?

Sınırlı ayni haklardan olan irtifak hakkı tescilin terkini veya yüklü ya da yararlanan taşınmazın yok olmasıyla sona eriyor. Peki, irtifak hakkı devredilebilir mi? İrtifak hakkı nasıl devredilir?

irtifak hakkının sona ermesi Haberi

irtifak hakkının sona ermesi

İrtifak hakkı nasıl terkin edilir?

İrtifak hakkı genel olarak, tescilin terkini veya yüklü ya da yararlanan taşınmazın yok olmasıyla sona ermiş oluyor. Aynı zamanda yüklü ve yararlanan taşınmazlara aynı kimse malik olursa, bu kişi, irtifak hakkını terkin ettirebiliyor.


Terkin edilmedikçe irtifak, aynî hak olarak varlığını sürdürür.


Lehine irtifak kurulan taşınmaz için bu hakkın sağladığı hiç bir yarar kalmamışsa, yüklü taşınmazın maliki bu hakkın terkinini isteyebilir.


Yüküne oranla çok az yarar sağlayan bir irtifak hakkının, bedel karşılığında kısmen veya tamamen terkini istenebilir.


C. Hükümleri

I. Kapsamı

1. Genel olarak

MADDE 786.- İrtifak hakkı sahibi, hakkının korunması ve kullanılması için gerekli olan önlemleri alabilir; ancak, hakkını yüklü taşınmazın malikine en az zarar verecek biçimde kullanmak zorundadır.

Yüklü taşınmazın maliki, irtifak hakkının kullanılmasını engelleyecek ya da zorlaştıracak davranışlarda bulunamaz.


2. Tescile göre

MADDE...