04 / 05 / 2024

İş Bankası'ndan flaş açıklama! Son değişiklik yanlış anlaşıldı, bankaların istediği oldu

İş Bankası'ndan flaş açıklama! Son değişiklik yanlış anlaşıldı, bankaların istediği oldu

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) bankaların net döviz pozisyonunun öz kaynakları içindeki payına ilişkin üst sınırı yüzde 20'den yüzde 5'e çeken düzenlemenin eksik ve yanlış anlaşıldığını belirtti.



Eski düzenlemede bir bankanın örneğin 1 milyar dolarlık döviz pozisyonunu kurun yükselmesi beklentisiyle mi tuttuğu, yoksa kurun yükselmesi durumunda yükümlülük artışından dolayı zarara uğramamak için mi tuttuğunun dikkate alınmadığını kaydeden İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, son yapılan düzenlemeyle bu konunun dikkate alınmaya başladığını ifade etti.

Aran, yapılan söz düzenlemeyle bankaların tuttuğu dövizin ne amaçla tutttuğunun dikkate alınmaya başladığını dile getirerek, BDDK'nın yaptığı düzenlemeyle bankanın şu kadar döviz yükümlülüğü var ama şu kadarı şu şirkete verdiği krediden kaynaklanıyor dendiğini kaydetti. Aran, "Bunu hesaplamadan düşmeye başlayınca bizim döviz pozisyonu / özsermaye oranımız otomatikman aşağıya düşmüş oldu" ifadesini kullandı. Aran,  bu hesaplama nedeniyle döviz pozisyonunda üst sınırın yüzde 20’den yüzde 5’e indirilmesinin bankalar için çok sorun olmadığını aksine bankaların istediği bir düzenlemenin hayata geçmiş olduğunu ifade etti.

 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından, Yabancı Para Net Genel Pozisyon / Özkaynak Standart Oranının Bankalarca Konsolide ve Konsolide Olmayan Bazda Hesaplanması ve Uygulanması Hakkında Yönetmelik'te değişikliğe gitmişti. Yapılan değişiklikler kapsamında, bankaların yabancı para net pozisyonunun öz kaynağa oranı alınarak hesaplanan standart oran yüzde 20'den yüzde 5'e düşürülmüştü. Değişiklik, 9 Ocak 2023'ten itibaren yürürlüğe girecek.

Yapılan değişiklikle ayrıca BDDK'ya, standart oranları, bu yönde alınacak karar tarihi itibarıyla 4 katına kadar artırma veya en erken bu yönde alınacak karar tarihini müteakip 1 ay sonra yürürlüğe girecek şekilde 4'te 1'ine kadar indirme yetkisi verildi. Yapılan değişiklikle ayrıca, bankaların döviz varlıkları ve yükümlülükleri arasındaki ilgi ve dengelerin kurulması, ayrıca öz kaynaklarıyla uyumlu bir seviyede döviz pozisyonu tutmasını temin etmek amacıyla uygulayacakları net döviz pozisyonun öz kaynağa oranına ilişkin usul ve esasları da belirlendi.

BDDK'dan bankalara yeni sınırlama! Bankalara yönelik yeni yaptırım ne anlama geliyor?

Döviz piyasasını hareketlendirecek düzenleme yarın yürürlüğe girecek

Bankaların TL mevduat toplama hamlesi faizleri yükseltti


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön