16 / 11 / 2024

İş güvenliği önlemi almayan madenlere ceza uygulanıyor!

 İş güvenliği önlemi almayan madenlere ceza uygulanıyor!

Maden ocaklarında ocak-eylül döneminde iş sağlığı ve güvenliği yönünden denetimlerde eksiklikleri tespit edilen TTK ve özel sektör kömür işletmelerine 506 bin lira ceza uygulandı.




Zonguldak'taki maden ocaklarında ocak-eylül döneminde iş sağlığı ve güvenliği yönünden denetimlerde eksiklikleri tespit edilen TTK ve özel sektör kömür işletmelerine 506 bin lira ceza uygulandı. Kentte taş kömürü üretiminin başladığı yıl kabul edilen 1848'den bugüne kadar ocaklardaki göçük, grizu patlaması, karbonmonoksit zehirlenmesi, metan gazı ve karbondioksit boğulması gibi kazalarda her yıl çok sayıda madenci hayatını kaybediyor. 


Yaklaşık 5 bini aşkın madencinin hayatını kaybettiği kömür havzasında, ölümlü maden kazaları arasında yerin metrelerce altındaki göçükler ve metan gazı patlamaları ilk sırada yer alıyor.


TTK'nın yanı sıra Maden Yasası'nın 2004'te yürürlüğe girmesiyle özel sektöre de kiralanan maden ocaklarında, tahkimat sisteminden kişisel koruyuculara kadar çok sayıda önlem alınarak, iş kazalarının azaltılmasına çalışılıyor. 


Havzada, yeni iş kazaların yaşanmaması çabası kapsamında düzenli denetim yapılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri, iş güvenliği ve işçi sağlığı konularında TTK ve özel maden işletmelerine yönelik denetimlerde belirledikleri eksiklikler doğrultusunda ilgililere para cezası veriyor. 


Her yıl onlarca iş kazasında çok sayıda işçinin yaralandığı maden ocaklarına yönelik bu yılın ocak-eylül döneminde denetim yapan müfettişler, özellikle iş güvenliği konularındaki eksikliklerinden dolayı TTK ve özel işletmelere 506 bin lira ceza uyguladı.


"İdari para cezaları işletmeler için caydırıcı oluyor"


Zonguldak Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Gönül Demirsu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müfettişlerin iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili düzenli denetimlerini sürdürdüğünü söyledi.


Kazaların iş sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin yeteri kadar alınmamasından kaynaklandığını ifade eden Demirsu, şöyle konuştu:


"İş yerinde aldıkları iş sağlığı ve güvenliği eğitimine rağmen işin ciddiyetini ve önemini kavrayamayan işçilerin, iş güvenliği kurallarına uymaması kazalara neden olabiliyor. Yer altı maden işletmeciliği birçok tehlikeyi barındıran, dünyanın en zor iş kollarından birisidir. Ocaklar denetlenirken iş güvenliği ve işçi sağlığı açısından, madencilerin hayatını tehdit edebilecek eksikler yönünden üretimin durdurulmasına da karar verilebiliyor. Denetimlerin ardından iş yerlerine eksiklikleri bildirerek, gidermeleri için süre veriyoruz. Noksanlıklar giderilmemişse iş müfettişleri idari para cezası verilmesini talep ediyor. Müdürlük olarak biz de bunu uyguluyoruz. İdari para cezaları işletmeler için caydırıcı oluyor. İş müfettişleri sadece işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından yapılan denetimlerin yanı sıra işin yürütülmesi ve düzenlenmesi yönünden de mevzuat gereği denetim yapıyor."


Dünya 


Geri Dön