23 / 12 / 2024

İş güvenliği uzmanı olmayan firmaya ceza!

İş güvenliği uzmanı olmayan firmaya ceza!

İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmayan işletmelere geçmişe yönelik ceza kesilmemesini öngören af maddesi torba yasadan çıkarıldı..



İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmayan işletmelere geçmişe yönelik ceza kesilmemesini öngören af maddesi torba yasadan çıkarıldı. Gözü kulağı bu yasada olan 400 bin işletme cezalı duruma düştü. Zorunluluğa uymamanın aylık cezası 11 bin TL, geriye dönük toplam cezası 170 bin TL.


İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmayan 400 bin işletmeye Ceza geliyor. Firmalar, yasal zorunluluğu yerine getirmedikleri her ay için ceza ödeyecek. Uzman ve hekim çalıştırmamanın aylık cezası 11 bin TL. Geriye dönük olarak ise her işletmeye yaklaşık 170 bin TL ceza kesilecek. Ceza ile karşılaşacak işletmelerin af beklentisi vardı. Torba yasaya da bu yönde bir madde eklenmişti. Buna göre 6 ay içinde iş güvenliği uzmanını çalıştırmaya başlayan işletmenin geçmişe dönük cezası silinecekti. Çalıştırmayanlarsa geçmişte borçları ile birlikte geriye dönük olarak yüklü ödeme ile karşı karşıya kalacaktı. Ancak komisyon aşamasında torba yasaya eklenen madde, Genel Kurul’dan geçmedi ve 400 bin işletme 170 bin TL ceza ile karşı karşıya kaldı.


6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Ocak 2014’ten itibaren çok tehlikeli ve tehlikeli işyerlerine, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma mecburiyeti getirildi. Kanun kapsamında ise 680 bin işletme bulunuyor. Ancak aradan geçen 15 aylık sürede bu işletmelerden 400 bini uzman ve hekim çalıştırmadı. Kanuna göre bu işletmeler her ay 11 bin TL idari para cezası ile karşı karşıya kaldı. Toplamda 170 bin TL cezası biriken firmaların gözü kulağı, Meclis’ten çıkacak yasadaydı. TBMM Genel Kurulu’nun son oturumunda torba kanunu kabul edildi. Tasarıda olan ve yaklaşık 400 bin işyerine af getirecek düzenleme ise son anda yasadan çıkarıldı. Uzman ve işyeri hekimi çalıştırmayan işletmelere geriye dönük idari para cezası kesilecek. Halihazırda 170 bin TL olan bu ceza, her ay artacak.


Türkiye’nin son dönemde en büyük sorunlarının başında iş kazaları geliyor. Geçtiğimiz yıl iş kazalarında 1.886 işçi öldü. Türkiye’de ölümlü iş kazası oranı, AB ülkelerine göre bir hayli fazla. Yıllar içinde iş kazalarında ölen kişi sayısı da artıyor. İş kazası sayısı yıllar içinde azalış eğilimi gösterirken bu kazalarda ölen kişi sayısının sürekli artması, iş güvenliği tedbirlerinin önemini ortaya koyuyor. Çalışma Bakanlığı verilerine göre 2002’de 72 bin olan iş kazası sayısı, 2011’de 69 bine geriledi. Buna karşın iş kazalarında ölen kişi sayısı 2002’de 872 iken 2011’de yaklaşık iki katına çıkarak 1.700’e ulaştı. 2014’te ise ölen işçi sayısı zirveye ulaşarak 1.886 oldu.


AKP bu tablo karşısında İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nu çıkardı. Amaç, denetimleri ve iş güvenliği tedbirlerini artırarak ölümleri azaltmaktı. Ancak İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın pek çok maddesi kağıt üstünde kaldı. Denetimler yapılmadığı için kanunun öngördüğü yaptırımlar da uygulanamıyor. Bu nedenle iş kazalarını azaltması beklenen yasa, kağıt üstünde kalmaktan öteye geçemedi.


Zaman


Geri Dön