29 / 12 / 2024

İş kazasını 3 yıl engelleyen firma sigorta primini eksik ödeyebilecek!

İş kazasını 3 yıl engelleyen firma sigorta primini eksik ödeyebilecek!

Torba yasa Meclis'ten geçti. Buna göre, işyerinde ölümlü ve ciddi yaralanmalı iş kazalarını 3 yıl boyunca önleyen bir işveren, 3 yıl işsizlik sigortası primini eksik ödeyerek, iş güvenliği maliyetlerini çıkartabilecek.



6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'ndaki bazı eksikliklerin giderilmesi ve işverenlerin konuya bakışını değiştirecek bazı düzenlemelerin yer aldığı torba yasa Meclis'ten geçti. Artık işverenlerin ve işçilerin konuya ilişkin bakış açılarının değişmesi bekleniyor. Kanundaki bir madde işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda katlandıkları maliyetlerin belirli bir bölümünün işsizlik sigortası fonundan karşılanmasını sağlıyor. 



86 BİN 472TL TASARRUF 

Sistem şu şekilde işliyor: Çok tehlikeli sınıfta yer alıp 10'dan fazla çalışanı bulunan işyerlerinde 3 yıl ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası yaşanmaması durumunda bir sonraki takvim yılından geçerli olmak üzere 3 yıl boyunca işsizlik sigortası işveren payının bir puan eksik ödenmesi söz konusu olacak. Ortaya şu şekilde bir tablo çıkıyor: İşverenler asgari ücret üzerinden çalıştırdıkları işçiler için 24,02 TL işsizlik sigortası primi ödüyorlar. Teşvikten yararlanma hakkı elde eden işveren ise 12,01 TL işsizlik sigortası primi ödeme hakkı elde edecek. Çok tehlikeli sınıfta yer alan bir inşaat firması 200 işçi çalıştırması halinde bu teşvikten 3 yılda 86 bin 472 TL tasarruf sağlayacaktır. 




Gündelikçi için SGK teşvikinden nasıl yararlanılır? 

SORU: Bir yazınızda "Evinde çalıştırdığı gündelikçinin 6 aydır sigortalı bir işte çalışmıyor olması şartıyla SGK teşviklerinden yararlanarak sigorta priminin işveren hissesinin ödenmemesi mümkün" deniyor. Ancak 6111 sayılı Kanun'un geçici 10. maddesine göre bu durum yalnızca özel sektör için geçerli. Alo 170'İ aradığımda da aynı bilgiyi aldım. Dolayısıyla evde gündelikçi çalıştıranların bu teşvikten yararlanmaları mümkün gözükmüyor. Burada gözümden kaçırdığım bir yasal düzenleme mi var? (Noyan Özkaya) 



CEVAP: 1 Nisan 2015'te yürürlüğe giren Ev Hizmetlerinde 5510 sayılı Kanunun Ek 9. Maddesi kapsamında sigortalı çalıştırılması hakkında tebliğin 3.4.10. maddesinde ifade edildiği üzere ay içerisinde 10 gün ve daha fazla gündelikçi çalıştıran kişiler; kanunda belirtilen şartları sağlamaları halinde ilgili kanunlarda öngörülen teşviklerden yararlanabilirler. 



İhaleden men işvereni yakar...

İhaleden men işvereni yakar BİR diğer maddeye göre de, ölümlü iş kazası yaşanmış maden işyerlerinde kusurlu olduğu yargı kararıyla tespit edilen işveren 2 yıl kamu ihalesi alamayacak. Bu çaplı bir cezanın işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini layığıyla almalarını sağlaması hedefleniyor. 


Akşam


Geri Dön