Kira

İş yeri kiraları son bir yılda yüzde 70 arttı!

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Zuhal Balsarı, son 1 senede ülke genelinde iş yeri kiralarının yüzde 60 – 70’den fazla arttığını belirterek, kiraların en yüksek olduğu yerleri İstanbul, Şişli, Beyoğlu ve Kadıköy olarak sıraladı.

Türkiye genelinde büyükşehirler, turizm ve ticaretin yoğun olduğu bölgelerde iş yeri kiralarının en yüksek seviyelere ulaştığını söyleyen EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Zuhal Balsarı, son bir senede işe yeri kiralarının yüzde 60-70 oranında arttığını belirtti.

Yerel dinamiklere göre son 4 senede iş yeri kira artışının yüzde 200-300 arasında değiştiğine dikkat çeken Balsarı, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerdeki iş yeri kiralarının daha keskin arttığını ifade etti. Bu süreçte döviz kurundaki artış, yüksek enflasyon ve gayrimenkul yatırımlarının artması nedeniyle de kira artışlarının hızlandığını kaydetti.

EN PAHALI SEMT NİŞANTASI

Ankara ve İstanbul ‘da merkezi, ticari alanlarda iş yeri kiralarının astronomik rakamlara ulaştığını belirten Balsarı şunları söyledi: “İstanbul genelinde kira değerlerinin en yüksek olduğu ilçelerin başında Şişli, Beyoğlu, Kadıköy bulunuyor. Nişantaşı’ nda aylık kira metrekare birim değerleri 2 bin 500 Türk Lirası ile 6 bin 500 TL arasında farklılık gösteriyor. İstiklal Caddesi’ nde 1.750 TL ile 4.250 TL arasında, Bağdat Caddesi’nde ise 1.750 TL ile 2.850 TL aralığında değişiyor. Bu birim değeri aralığındaki makası belirleyen başlıca unsurlar etkin ve verimli kullanım alanları ve caddelere olan vitrin cepheleri ya da cadde üzerinden görünürlük seviyeleridir.”

İzmir'in de  ticari ve turistik yerlerinde iş yeri kiralarının yüksek olduğuna dikkat çeken Balsarı, Çeşme, Karşıyaka ve Konak ilçelerinin kiralarda öne çıktığını kaydetti. Ayrıca Antalya ve Bodrum’un da yazlık ve turistik bölgelerinde yoğun talep nedeniyle kiraların yüksek olduğunu belirtti.

KİRALARDAKİ ARTIŞ DEVAM EDECEK!

Ekonomik koşullar düşünüldüğünde iş yeri kira artışlarının deva edeceğini belirten EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Zuhal Balsarı sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu artıştan en çok etkilenecek lokasyonlar ise büyük şehirlerin gözde alışveriş caddeleri ve aynı zamanda bu alışveriş faaliyetlerinin yanı sıra yürüyüş yaparak sosyalleşebilecekleri prestijli konumlar olacaktır. Bu caddelerdeki yüksek doluluk oranları ve yaya trafiği beraberinde bölgeye yüksek talep getirecektir.  Artan talep, yükselen kira seviyeleri ve sınırlı arz nedeniyle cadde üzerinde yer bulmayı giderek zorlaştıracaktır. Hali ile yüksek kira artışları kaçınılmaz olabilir. Özetle söylemek gerekirse büyük şehirlerdeki ticari faaliyetlerin yoğunluğu ve buna bağlı oluşan talep nedeniyle bu artış trendinin yakın gelecekte de devam edeceğini görülüyor.”

Kredi kullanılarak yapılan konut yatırımının getirisi daha düşük olabilir

Kiralarda fark 10 bin TL’ye çıktı! MÜSİAD’dan bölgesel asgari ücret talebi geldi!

Elinde altın olanlar aman dikkat! Altın için flaş düşüş uyarısı geldi!

Rams, İtalyan devi Etro’nun isim hakkını aldı, Maslak’taki projenin adı değişti!

Altında pazartesi depremi! Yer yerinden oynadı! 1 gram altın ne kadar oldu? 14 Ekim 2024 Kapalıçarşı altın fiyatları

Konutta fiyat artış hızı enflasyonun yüzde 8 altında: Neden ilk el konut satışları yüzde 30'lara geriledi? 

Borçlu belediyeler SGK'nın kapısında! Borçlara karşılık 167 gayrimenkul takas teklifi geldi!

TOKİ'den ev ve iş yeri almak isteyenlere müjde: 120 ay vadeyle 42 şehirde satış başlıyor! Son 2 gün kaldı!