27 / 11 / 2024

İşgücü göçü hızlanıyor!

İşgücü göçü hızlanıyor!

Yurtdışında yaşayıp Türkiye'de iş arayan Türklerin sayısı 2014'te yüzde 35 arttı. Türkiye'de Irak ve Orta Asya'ya doğru yoğun olarak gözlenen işgücü göçünün yavaşlamasına paralel tersine göç hızlanıyor.




Yurtdışında yaşayıp Türkiye'de iş arayan Türklerin sayısı geçen yü, 2013'e göre yüzde 35 arttı. Çalışmak için Türkiye'yi seçenlerin üçte birini gençler oluşturuyor. İnsan kaynakları sitesi Eleman, net'in yurtdışında yaşayan 20 bin 600 üyesi üzerinden gerçekleştirdiği araştırmaya göre, adayların Türkiye'deki iş alanlarına başvuruları yüzde 35'e varan oranda arttı. 2013'te yapılan 156 bin ilan başvurusu, 2014'te 210 bin rakamına ulaştı. Başvurular, ağırlıklı olarak ABD ve Avrupa ülkelerinden yapılıyor. En çok başvurunun yapıldığı ülkeler arasında yüzde 15.1 ile Almanya birinci, yüzde 8.4 ile ABD ikinci, yüzde 8.2 ile Azerbaycan üçüncü, yüzde 7 ile Fransa dördüncü, yüzde 5.2 ile Hollanda beşinci sırada yer alıyor. 


Yurtdışındaki gurbet hayatını sonlandırarak Türkiye'de yaşamak isteyenler, iş hayatı için öncelikli olarak büyük şehirleri tercih ediyor. En çok başvuru yapüan iller arasında İstanbul yüzde 50'yi aşan bir oranla pastadan en büyük payı alıyor. İstanbul'u yüzde 8.9 ile Ankara, yüzde 8.6 ve yüzde 8.4 ile  İzmir  izliyor. 

Yurtdışında yaşayan Türklerin Türkiye'de çalışmak için en çok başvuru yapılan sektörlerin başında turizm, eğitim, bilişim, inşaat ve tekstil yer alıyor. Yüzde 62'si erkek olan adayların üçte birinin 25-29 yaş aralığında yani çalışma hayatına yeni adım atanlar olduğu dikkat çekiyor. 40 yaş ve üstü ise yüzde 15'te kalıyor. Adayların yüzde 36'sı üniversite, yüzde 29'u lise mezunu olduğunu belirtiyor. 


'Türkiye'nin ekonomik performansıyla bağlantılı' 

Eleman.net Murahhas Üyesi Savaş Ünsal, yurtdışında yaşayan Türklerin, Türkiye'de iş aramayı hızlandırmalarını, ülkenin son yıllarda gösterdiği ekonomik performansa bağladı. Ünsal, araştırma sonuçlarıyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: "Bu durumu, Türk vatandaşlarının Almanya'nın 1960'larda göç imkânı tanımasıyla başlayan ve başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünyaya yayılan gurbet yolculuğu, tersine dönüyor diye okuyabiliriz. Türkiye'den yurtdışına iş amacıyla gidişlerde görülen yavaşlama, tersine göçü de beraberinde getiriyor. ABD'de tarım dışı istihdam verilerinin beklentinin altında gerçekleşmesi ve Avrupa'da istihdama yönelik oluşan karamsar tablo karşısında Türkiye önemli bir cazibe merkezi haline geliyor. Tersine göç, ağırlıklı olarak ABD ve Avrupa ülkelerinden Türkiye'ye uzanıyor. 


Gidilen ülkeye uyum sağlayamama, Türkiye'deki iş imkânları ve En çok başvuru yapılan sektörler Sektör Oran (%) Turizm 13.9 Eğitim 10.9 Bilgi teknolojileri 7.8 İnşaat 7.3 Tekstil 4.4 Sağlık 3.4 Reklamcılık 3.4 Elektrik/elektronik 2.9 Gıda 2.7 İmalat 2.6 altyapının iyi seviyede olması, yabancı bir ülkede yaşamanın verdiği yalnızlık hissi ve yeterli maddi birikime lüaşma tersine göçü tetikleyen diğer faktörler arasında yer alıyor." 


'Gençler kariyer planı için artık burayı seçiyor' 

'Gurbetçi' kavramının 1960'larda Avrupa'ya işçi göçüyle oluştuğunu hatırlatan Ünsal, "Bu kavram giderek yerini tersine göçe bırakıyor. İş amaçlı olarak Türkiye'den yurtdışına gerçekleşen göçteki azalmaya paralel olarak yaşanan bu tersine göç trendi, Türkiye ekonomisine olan güvenin bir göstergesi diyebiliriz" diye konuştu. 


Adayların 25-29 yaş aralığında yoğunlaşmasının, başvurularda özellikle büyükşehirlerin tercih edilmesinin yurtdışında yaşayan Türk gençlerinin, kariyer planlarını Türkiye'de gerçekleştirmek istediğinin göstergesi olduğunu belirten Ünsal, "Bu durum, ülkemizin son yıllarda yükselişte olan büyüme grafiği ve Türkiye'de faaliyet gösteren yerli ve yabancı sermayeli firmaların adaylara sunduğu imkânların bir göstergesi" dedi. 


Dünya


Geri Dön