30 / 04 / 2024

İşgüvenliği malzemelerini kullanmayanlar tazminatsız işten atılacak!

İşgüvenliği malzemelerini kullanmayanlar tazminatsız işten atılacak!

Yeni hazırlanan ‘torba’ya eklenen bir maddeyle işgüvenliği malzemelerini kullanmayan ya da koruyamayan işçi, üç ihtardan sonra tazminat ödenmeksizin işten atılabilecek...



Yeni hazırlanan ‘torba’ya eklenen bir maddeyle işgüvenliği malzemelerini kullanmayan ya da koruyamayan işçi, üç ihtardan sonra tazminat ödenmeksizin işten atılabilecek. Buna karşın işçisini düşünmeyen işverenin cezası ise yarıya düşecek.

İş ka­za­la­rı­nın ve iş­çi ölüm­le­ri­nin azal­tıl­ma­sı ama­cıy­la ha­zır­la­nan ye­ni dü­zen­le­me­ye iş­çi­le­rin taz­mi­nat­sız ola­rak iş­ten atıl­ma­la­rı­nı ko­lay­laş­tı­ra­cak ye­ni bir mad­de ek­len­di.


Mu­ha­le­fe­ti din­le­me­di­ler


Mil­yon­lar­ca iş­çi­yi ya­kın­dan il­gi­len­di­ren dü­zen­le­me, TBMM Sağ­lık, Ai­le, Ça­lış­ma ve Sos­yal İş­ler Alt Ko­mis­yo­nu­’n­da gö­rü­şü­len, “İş Sağ­lı­ğı ve Gü­ven­li­ği ile Ba­zı Ka­nun ve Ka­nun Hük­mün­de Ka­rar­na­me­ler­de De­ği­şik­lik Ya­pıl­ma­sı­na Da­ir Ka­nun Ta­sa­rı­sı­”na ek­le­nen ye­ni mad­de­ler­le ya­pıl­dı. AK Par­ti­li mil­let­ve­kil­le­ri­nin oy­la­rıy­la da­hil edi­len ye­ni mad­de­le­re mu­ha­le­fet­ten sert eleş­ti­ri­ler gel­di. An­cak mu­ha­le­fe­tin gü­cü oy­la­ma­da ye­ter­siz ka­lın­ca mad­de­ler ta­sa­rı­ya mon­te edil­di. 


3 kez uya­rı, son­ra fe­sih


Ye­ni mad­de­ye gö­re iş­gü­ven­li­ği mal­ze­me­le­ri­ni tak­ma­yan, kul­lan­ma­yan iş­çi­ler iş­ve­ren ta­ra­fın­dan 3 kez uya­rı­la­cak. Bu­na rağ­men 3’ün­cü kez ih­tar alan iş­çi, iş­ve­ren ta­ra­fın­dan kı­dem taz­mi­na­tı öden­mek­si­zin iş­ten atı­la­bi­le­cek. Bu dü­zen­le­me 4857 sa­yı­lı İş Ka­nu­nu­’n­da yer alan ve iş­ve­re­nin hak­lı ne­den­ler­le der­hal fe­sih hak­kı­nı dü­zen­le­yen 25’in­ci mad­de­ye ye­ni fık­ra­nın ek­len­me­siy­le ya­pı­la­cak. 


Ba­ret git­ti, ka­pı gö­rün­dü


Dü­zen­le­me­nin Mec­lis Ge­nel Ku­ru­lu­’n­dan da ay­nen geç­me­si ha­lin­de bi­rin­ci, ikin­ci ve üçün­cü ih­ta­ra rağ­men ör­ne­ğin ba­re­ti­ni tak­ma­yan iş­çi, İş Ka­nu­nu­’n­da­ki hak­lı fe­sih mad­de­si ge­rek­çe gös­te­ri­le­rek iş­ten atı­la­cak. Üs­te­lik işi­ne son ve­ri­len iş­çi­nin tüm kı­dem taz­mi­na­tı ala­ca­ğı da ya­na­cak.


Ko­ru­ya­ma­yan­lar da suç­lu


Ay­rı­ca iş­çi­ler sa­de­ce iş­gü­ven­lik mal­ze­me­le­ri­ni tak­ma­dık­la­rı için de­ğil, ay­rı­ca bu mal­ze­me­le­ri ko­ru­ya­ma­dık­la­rı ge­rek­çe­siy­le de ay­nı şe­kil­de iş­ten atı­la­bi­le­cek. Do­la­yı­sıy­la ör­ne­ğin üç de­fa ba­re­ti­ni kay­be­den ya da za­rar ve­ren iş­çi de işi­ni kay­be­de­cek. 


Kötü niyetlilere kolaylık sağlıyor


Tasarıya eklenen yeni maddeleri sert dille eleştiren CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, dünyada işçilerin tazminatsız işten atılmalarına neden olan maddeler azaltılırken, Türkiye’de tam tersine yeni maddeler eklendiğini söyledi.


Yeni maddeyle işçisini tazminatsız olarak işten atmak isteyen kötü niyetli işverenlere daha da kolaylık sağlandığını belirten Özel, çok sayıda işçinin işini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını ifade etti. 


İşverenin cezası 500 liraya indirildi


İşçilerin işini kaybetme riski artarken işverenlere ödül gibi ceza indirimi geldi. Aynı düzenlemeye eklenen bir başka maddeyle iş güvenliği tedbirlerini almayan işverenlerin ödeyeceği ceza tutarı bin liradan 500 liraya düşürüldü.


Erdoğan Süzer-Bugün


Geri Dön