02 / 05 / 2024

İshak Memişoğlu: Kentsel dönüşüm rantsal dönüşüm oluyor!

İshak Memişoğlu: Kentsel dönüşüm rantsal dönüşüm oluyor!

Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu, Samsun’da kentsel dönüşümün vatandaşları mağdur ederek, amacı dışına çıktığını belirtti...



Samsun’da kentsel dönüşümün amacı dışında ilerlediği iddiasında bulunan Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu, vatandaşların mağdur edildiğini belirterek, "İnsanlara daha iyi yaşam koşulları sağlayan kentsel çevreler ve sosyal donatı alanları olması gerekiyor ama görüyoruz ki kentsel dönüşüm rantsal dönüşüm oluyor. Buna izin verilmemeli" dedi.

Amacına uygun olmalı

Samsun Haber’den Elif Danışmaz ve Yasin Yıldız’ın haberine göre, kentsel dönüşümün amacından şaşılmadan yapılırsa Samsun için faydalı bir adım olacağını ileten Memişoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti, "Samsun'da bazı bölgelerde çarpık kentleşme çok fazla. Özellikle Anadolu ve Zeytinlik mahallelerinde sıkıntılar had safhada. Kentsel dönüşümle bu alanlar daha sağlıklı hale getirilmek zorunda fakat bu planlar amacına uygun şekilde yapılırsa sağlıklı olur. Çünkü bir yere kentsel dönüşüm uygulanıyorsa, oraya vatandaşın yararlanacağı sosyal alanların da yapılması gerekir" 

Kentlerimiz yaşanmaz halde 

Kentsel dönüşümün, dünya çapında uygulanan kriterlere göre yapılması gerektiğini belirten Memişoğlu, "Gelişi güzel yerleşme biçimiyle kentlerimizin bazı yerleri artık yaşanamaz hale gelmiş durumda. Bu sorunun önüne ancak doğru imar planları yapılarak geçilebilir. Bunun için dünyaca benimsenmiş belirli kriterler var. Bu kriterlere uyulduğu taktide kentlerimiz daha güzel yerler olacaktır. Biz de bu konuyla alakalı kurallara uyarak kentsel dönüşüm planında olacağız" diye konuştu. 

Sadece üretim süreci değil... 

Meslektaşlarının Dünya Mimarlık Günü'nü kutlayan Memişoğlu, "Bütün yerleşmelerin fiziksel ortamını oluşturan yapı üretimi ve mekan tasarımı etkinliği olan mimarlık, yalnızca üretim süreci ile sınırlı değil, aynı zamanda taşıdığın toplumsal sorumluluk nedeniyle evrensel değerleri bağlamında insancıl ve yaşam hakkına saygılıdır" açıklamalarında bulundu.

Samsun'un kentsel dönüşüme ihtiyacı var!


Geri Dön