02 / 05 / 2024

Isı pay ölçer takılmazsa ne olur?

Isı pay ölçer takılmazsa ne olur?

Ortam ısısına göre çalışan mekanizmaya ısı pay ölçer deniyor. Bu mekanizma içinde bulunulan ortamın sıcaklığının istenilen seviyede tutulmasını sağlıyor. Peki, ısı pay ölçer takılmazsa ne olur?



Isı pay ölçer takılmazsa ne olur?

Radyatöre monte edilerek dairenin bireysel bazdaki toplam ısı harcamalarının tespit edilmesini buna göre de gider paylaşımı yapılabilmesini sağlayan ısı sayacına ısı pay ölçer deniyor.


Bu sistem ile her daire kullanmış olduğu enerjinin parasını ödeyebiliyor. Isı pay ölçerler monte edilmiş olduğu radyatörün ısısı ile oda ısısı arasındaki farkı ölçerek kullanılan enerjiyi hesaplıyor.


5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında merkezi sistem ile ısınan yapılara ısı pay ölçer takma zorunluluğu getiriliyor.  Eski binalarda ısı pay ölçerlerin yanı sıra yönetmelik gereği bütün radyatörlere termostatik vana takılması zorunluluğu bulunuyor. Peki, ısı pay ölçer takılmazsa ne ne olur?


Enerji Verimliliği Kanunu gereğince, ceza ile ilgili bir hüküm söz konusu olmuyor. Yalnız şikayete bağlı bir durumdan dolayı sulh hukuk mahkemelerine başvurulabiliyor. 


Örneğin merkezi sistem ile ısınan bir binada oturduğunuzu farz edelim. Yönetim ısı pay ölçer sistemini taktırmıyorsa, siz bu husus ile ilgili sulh hukuk mahkemesinde dava açabiliyorsunuz. Dava neticesinde yönetime idari cezalar uygulanabiliyor.


Isı pay ölçer yasası!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön