03 / 05 / 2024

Isıtma sistemleri!

Isıtma sistemleri!

Yapılarda ısı vererek sıcaklığı yükseltme işlemi "Isıtma" olarak tanımlanıyor. Isıtma sistemleri ve detayları haberimizde yer alıyor.



Isıtma sistemleri!

Yapılarda, dairelerde ortama uygun sıcaklığın oluşturulması için farklı ısıtma sistemleri kullanılıyor. Söz konusu ısıtma sistemlerinin kapsamında bölgesel ısıtma, direkt ısıtma, dolaylı ısıtma, döşemeden ısıtma, endirekt ısıtma, merkezi ısıtma ve panel ısıtma seçenekleri bulunuyor.


Isıtma işlemi, herhangi bir ortamdaki sıcaklığı ısı vererek yükseltme amacı ile yapılıyor.


Isıtma sistemleri..

* Bölgesel ısıtma; binaları, kentin belirli bir yerindeki ısıtma santrali aracılığı ile ısıtma yöntemi olarak karşımıza çıkıyor.

* Direkt ısıtma; bir hacmin, içinde bulunan elektrik, gaz, gazyağı ya da kömür sobası gibi bir ısı kaynağından ısıtılması direkt ısıtma olarak nitelendiriliyor.

* Dolaylı ısıtma; Hacimlerin, uzaktaki bir ısıtma merkezinden dağıtılan buhar, su ya da sıcak hava ile ısıtılmasını ifade ediyor.

* Döşemeden ısıtma; bir döşemenin, içindeki sıcak su boruları ile ya da özel elektrik kabloları ile ısıtılmasıdır.

* Endirekt ısıtma; dolaylı ısıtma anlamına geliyor.

* Merkezi ısıtma; Bir binanın çeşitli bölümlerinin, bir merkezden borularla sevk edilen sıcak su veya buharlarla ya da kanallarla sevk edilen sıcak hava ile ısıtılması sistemidir. Sıcak hava ile ısıtma işlemi 1950 yılından sonra yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.

* Panel ısıtma; İçinde elektrik direnci bulunan, duvar yüzlerine, döşeme ya da tavana yerleştirilen paneller aracılığı ile yapılan ısıtma sistemidir. Bu terim, sıcak ya da sıcak hava borularını gömmek yoluyla yapılan döşeme ve duvar ısıtmaları için de kullanılıyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön