05 / 05 / 2024

İskan olmazsa ne olur? İskan almak zorunlu mu?

İskan olmazsa ne olur? İskan almak zorunlu mu?

İskan belgesi, bir binanın oturma izni olduğunun göstergesidir. İskan almamış bina ise yasal sürecini tamamlamamış demektir. Peki, İskan olmazsa ne olur? İskan almak zorunlu mudur? İşte tüm merak edilenler...



İskan almak zorunlu mu?

İskanı olmayan bina yasal sürecini tamamlamamış olarak ifade ediliyor. 3194 Sayılı İmar Kanunu'na göre; ruhsat tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde inşaatın bitirilmesi ve iskan belgesinin alınması zorunlu tutuluyor. 

5 yıl içinde inşaat bittiği halde iskan belgesi alınmamış ise inşaat ruhsatı hükümsüz hale geliyor. Böylelikle söz konusu yapı ruhsatsız ve kaçak yapı statüsüne girmiş oluyor. 

İskan olmazsa ne olur? İskan almak zorunlu mu?

İskan olmazsa ne olur?

İskanı olmayan binalarda elektrik, su, doğalgazın bağlanması her zaman sorun oluyor. Belediye isterse bu tip bir yapıya yapı tatil tutanağı düzenleyip, para cezası verip yıkım kararı dahi alabiliyor. 

İskanı alınmamış binalar için çok ciddi yaptırımlar bulunuyor. Bu yaptırımlar arasında; İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden gösteriyor. Bu durumda yüksek fatura anlamına geliyor. 

Elektrik faturası da iskan alınmamışsa yüksek geliyor ve yeni binalarda iskan yoksa elektrik yüksek tarifeden ödeniyor.

Tüm bunların yanı sıra bazı bankalar iskansız yapıya kredi de vermiyor. Bu sebeple iskanı olmayan bir gayrimenkule sahip kişi, konut kredisi ile evini satamıyor.  

İskan nasıl alınır? İskan alabilmek için gerekli belgeler nedir?

Kat mülkiyeti nedir, ne demek? Kat mülkiyeti olmazsa ne olur?

Kat irtifakından kat mülkiyetine nasıl geçilir? İşte gerekli belgeler!


Geri Dön