12 / 05 / 2024

İspanya'da kira artışlarına ilk defa sınırlama getirildi!

İspanya'da kira artışlarına ilk defa sınırlama getirildi!

İspanya'da azınlıktaki sol koalisyon hükümetinin hazırlamış olduğu ve ülke demokrasi tarihinde kira artışlarına sınırlama getiren ilk konut yasa tasarısı mecliste kabul edildi. 



Aktarılan detaylara göre, İspanya'da son dönemlerde git gide artan konut sorununa çözüm bulmak amacıyla ülke demokrasi tarihinde ilk defa hükümet kira fiyatlarına da müdahale etti.

Verilen detaylara göre, söz konusu bu yasa tasarısı, hükümetin iki ortağı Sosyalist İşçi Partisi ve Unidas Podemos ile ayrılıkçı Katalan ve Bask (ERC ve EH Bildu) partilerin desteğiyle 167'ye karşı 176 oyla mecliste kabul edildi ve senatoya gönderildi.

Söz konusu tasarı senatoda kabul edildikten sonra son defa meclise bir kez daha geldi ve onay alması durumunda yasallaşacak.

Yine paylaşılan bilgilere göre, hükümet, söz konusu bu tasarıyla beraber özellikle gençler ve yoksullar için de konutun "bir hak olarak tanınacağını" savunurken, buna karşı çıkan muhalefetteki sağ partiler de İspanya'da mevcut durumdaki "boş evlerin işgalinin daha da artacağını, arzın azalacağını ve fiyatların artacağını" iddia ediyor.

İspanya da kira artışlarına ilk defa sınırlama getirildi!

'ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASI'

Yine verilen detaylara göre Başbakan Pedro Sanchez, tasarının mecliste kabulünün ardından basına yaptığı açıklamada, bu yasanın İspanyol demokrasisinin önemli bir dönüm noktası olduğunu belirterek, konut sorununun toplumdaki eşitsizliğin yüzde 70'ini oluşturduğunu kaydetti. Başbakan Pedro Sanchez,  "Spekülasyonu, yozlaşmayı ve pek çok toplumsal acıyı beraberinde getiren paradigmayı, neo-liberal modeli değiştiriyor ve bunlara cevap veren yeni bir konut politikasının temellerini atıyoruz." dedi.

İspanya'da 28 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek olan yerel seçimler öncesi siyasi olarak en çok tartışılan konular arasında yer alan tasarı gereği, şimdiye kadar TÜFE'ye göre belirlenen kira artışlarının 2023 yılında yüzde 2, 2024 yılında yüzde 3 ile sınırlandırılması iki seneden fazla boş kalan konutların emlak vergilerinin de yüzde 150'ye varan oranla artırılmasını öngörüyor.

Diğer bir taraftan da muhalefetteki Bask Milliyetçi Partisi (PNV) de tasarıya karşı çıkarak, yasallaşması durumunda Anayasa Mahkemesi'ne itiraz edeceğini açıkladı.

Altın Kahini İslam Memiş gümüş için noktayı koydu! Gümüşü olan yaşadı! İşte gümüşün geleceği rekor rakam!

Dolarda 3 gün sonra dananın kuyruğu kopacak! Taş üstünde taş kalmayacak! Dolar tam anlamıyla bu kadar olacak

Elinde euro olanlar gardınızı alın! Geri sayım başladı! Avrupa Merkez Bankası peş peşe açıkladı!


Geri Dön