27 / 04 / 2024

Isparta Yakaören-Deregümü hattı imara mı açılıyor?

Isparta Yakaören-Deregümü hattı imara mı açılıyor?

Isparta Belediyesi, Yakaören-Deregümü hattında 2 milyon metrekarelik alanda imar kilidini açtı. İlk etapta 700 bin metrekarelik alanda parselasyon yapılıyor.



Isparta Belediyesi, Yakaören-Deregümü hattında 2 milyon metrekarelik alanda imar kilidini açtı. İlk etapta 700 bin metrekarelik alanda parselasyon (18 uygulaması) yapılıyor.  Yılda 250 milyon TL'lik tarım ekonomisini yakalayan Deregümü'de verimli araziler tehdit altında.


ALTIN YUMURTLAYAN TAVUK KESİLECEK Mİ?


Deregümü Köyü Muhtarı ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Katırcı, ",lk etapta açılan bölümle ilgili herhangi bir sıkıntı gözükmüyor. Ancak imarın içeri kesimlere doğru girmesine izin vermeyiz" dedi. Sulama Birliği Başkanı Mustafa Haymanalı ise "Deregümü toprakları şu anda altın yumurtlayan tavuk. Demir, beton ve çimentonun girdiği yerde topraktan verim alınamaz" diyor.


Merkez Deregümü Köyü'nde merhum Belediye Başkanı Hasan Balaman'ın döneminde mahkemeden dönen Deregümü Köyü tarım arazilerinin imara açılması konusu bu dönem gerçeğe dönüştü. Isparta Belediye Meclisi, Yakaören-Deregümü hattındaki 2 milyon metrekarelik arazide imar değişikliği yaparak yapı kullanım iznini 2 kattan, 7 kata çıkardı. Bölgede imar kilidi açıldı, müteahhitlik ve kooperatif sektörü şimdiden kat karşılığı anlaşmaları yapmaya başladı. Isparta Belediyesi, Yakaören Köyü Efe Resteurant'tan Deregümü hattına doğru 1.etapta 700 bin metrekarelik alanın parselasyonunu yapacak. 18 uygulaması tamamlandıktan sonra 700 bin metrekarelik alanda 7'şer katlı site tarzı yapılaşmaya imkan tanınacak.


TARIM EKONOMİSİNE YILLIK 225 MİLYON KATKI


Belediyenin Yakaören-Deregümü hattındaki imar değişikliği ve parselasyon uygulaması hem sevinç hem endişe yarattı. Özellikle örtü altı tarımsal faaliyette önemli başarılara imza atılan ve yıllık tarım ekonomisi 225 milyon TL'yi bulan Deregümü Köyü'nde endişe yaşanıyor. Köy muhtarlığı,Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Sulama Birliği yönetimi, verimli tarım arazilerinin kaybedilmesinden endişe ediyor.


İÇ KESİMLERE İMAR GİRMESİNE KARŞIYIZ


Deregümü Köyü Muhtarı ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Katırcı, ilk etapta imara açılan alanla ilgili herhangi bir endişe taşımadıklarını söyledi. Ancak uygulamanın iç kesimlere doğru gelmesinden endişe duyduklarını belirten Katırcı, "Şu andaki açılan yer üretimi çok etkileyen bir yer değil. Onun için karşı çıkmıyoruz. Şu anki bölgeden içeriye doğru girerse karş çıkarız.Tarım topraklarının imara açılmasına karşıyız. Şu anki açılan yerde sıkıntı yok. Yetkililerle görüştük şu an için içeriye doğru gelmiyor. Bundan sonrasına böyle bir şey olursa o zaman izin vermeyiz" diye konuştu.


İMARA AÇILAN ALANIN YÜZDE 30'U SULAMA BÖLGESİNDE


Deregümü Köyü'nde gerçekleştirilen sulama devriminin ve sonrasında yaşanan tarımsal gelişmelerin en önemli aktörlerinden birisi olan Sulama Birliği Başkanı Mustafa Haymanalı da altın yumurtlayan tavuğun kesilmemesini istedi. Haymanalı, şöyle konuştu:


"Daha önce belediye başkanımız zamanında imara açılmıştı. Bundan önceki arkadaşımızla birlikte mahkemeye vermiştik. İmardan çıkarılmasını istemiştik. Köylüyü topladık ziraatı ve imara anlattık. Vatandaşın isteği doğrultusunda mahkemeye verdik. Davayı kazandık köyümüzü imardan çıkardık. Avukatımızla Belediye avukatı görüşmesi neticesinde yanlışlık olmuş, karar düzeltme davası açılması gerekiyormuş. Ama açılmamış. 


Şahsi fikrimi sorarsanız. Bana göre Deregümü toprakları altın yumurtlayan tavuk. İmara giren bölümün yüzde 30'u bizim sulama alanımızda, yüzde 70 ise imar dışında. İmara girince sulama alanı ortadan kalkacak. Demir, çimentonun, betonun girdiği yerde artık topraktan verim alamazsınız. Burası Isparta'nın akciğeri. İmara girdi ise itiraz da yapılmıyorsa bir kooperatif başkanı olarak benim diyecek bir şeyim yok. 


SÜREKLİ GELİR KAYNAĞI


Bu altın yumurtlayan bir tavuk. Deregümü adı şu anda Türkiye'de biliniyorsa domates üretimi yüzünden. Belki daire gibi bir getirisi yok ama devamlı bir getirisi var. Biz şu anda işçiye ekmek kapısı olduk. Şu anda Türkiye'nin her yerinden işçiler var. Köylümüz de ekmek yiyor. Bir sezon boyunca bu köy gelir elde ediyor. Köyün ekonomisi de düzelmeye başladı. Domatesle birlikte daha iyi olmaya başladı."




Nokta Gazetesi


Geri Dön