23 / 12 / 2024

Isparta'ya 2,5 yılda 18 bin kişilik yurt inşa edilecek!

Isparta'ya 2,5 yılda 18 bin kişilik yurt inşa edilecek!

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç,Isparta'daki 18 bin kişilik yurdun en geç 2,5 yıl içerisinde tamamlanacağını söyledi.



Isparta’da barınma sorununun en büyük problemlerden biri olduğunu vurgulayan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, en geç 2,5 yıl içerisinde toplamda 17-18 bin kişilik öğrenci yurdunun hizmete açılacağını bildirdi.


TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Süleyman Demirel Üniversitesi Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Basın Kulübü’nün canlı yayınında öğrencilerle buluştu. Öğrencilerin sorunlarını dinleyen Bilgiç, 16 Nisan’da gerçekleştirilecek anayasa değişikliği referandumuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Öğrencilerin raylı sistem talebi için Isparta Belediyesi’ni adres gösteren Bilgiç, barınma sorunuyla ilgili de önemli açıklamalarda bulundu.

ÜNİVERSİTENİN FİZİKİ ALTYAPISINDA CİDDİ İYİLEŞTİRMELER OLDU

2007 yılında milletvekili adayı olarak Isparta’ya geldiğini hatırlatan Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, o dönemde Süleyman Demirel Üniversitesi’nden ayrılan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’ne 13 bin öğrenci verildiğini belirterek, “Isparta’da o zaman 33 bin öğrenci sayısına sahiptik bugün 90 bin öğrenciyi konuşuyoruz. 10 yıl olmuş, ilk geldiğim zaman şunu söylemiştim; bu şehrin sosyal, kültürel ve sportif altyapıları maalesef öğrenciyi barındırmaya müsait değil. Biz gençlere, Isparta’mıza gelen evlatlarımıza hak ettikleri bir yaşamı sunmak istiyorsak mutlaka bu anlamdaki altyapılarımızı ciddi şekilde artırmamız lazım. O tarihten bu güne Isparta’ya en azından üniversite bağlamında fiziki altyapının geliştirilmesi anlamında çok ciddi destekler vardık. O günlerde 240 bin metrekare kapalı alana sahip olan üniversite bugün 500 bin metrekare kapalı alana dayandı. Son projelerle belki bunun da üzerine çıkacak.

ISPARTA’DA 170 BİN GENÇ NÜFUSUN HAK ETTİĞİ ALTYAPIYI VERMEMİZ GEREKİYOR

Şehrin de bu kadar öğrenciyi özümsemesi gerekiyor. Geçmişten günümüze Isparta çok gelişti. Fakat şehir de büyüyor. Öğrenci sayımız arttı. Şehirde pek çok sorun var. Başta ulaşım olmak üzere barınma sorunları da var. Ben ilk geldiğimde 2-3 kafe buluyorsanız şuanda belki 150-200 böyle yer var. Sosyal alan olarak öğrencilerimizin gidebilecekleri çok yer var. Üniversitede kapalı yüzme havuzu, uluslararsı standartlarda atletizm pisti gibi tesisler yapıldı. Fakat bunların sayısının çoğaltılması gerekiyor. 90 bin üniversite, 80 bin de ilk, orta, lise seviyesindeki nüfusu düşündüğümüzde 170 bin genç insan var. Onlara hak etmiş oldukları sosyal, kültürel ve sportif alanları vermeniz gerekiyor. Halen kütüphane sorunumuz var, onu çözebilmiş değiliz” şeklinde konuştu.

TÜM DİNAMİKLERİ HARERETE GEÇİRMEMİZ LAZIM

Öte yandan öğrencilerin beklentileriyle ilgili projelerin sadece merkezi yönetimin işi olmadığına değinen Bilgiç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada merkezi yönetim, yerel yönetim ve tüm dinamikleri ortak harekete geçirmeniz ve bu hizmetleri ortak götürmeniz gerekiyor. raylı sistemi projelendirmesi gereken yer Isparta Belediyesi. Sonra oluşan projeler üzerinden bizim bunları birlikte nasıl harekete geçirebiliriz diye oturup birlikte düşünmemiz lazım.

BARINMA SORUNU İÇİN YENİ YURTLAR İNŞA EDİLİYOR

Yerel yönetim farklı, biz farklı partiyiz bakış açılarını biz bıraktık. Sandıklar açıldıktan sonra bizim için önemli olan Isparta’da yaşayan herkesin ihtiyaçlarına cevap verebilecek medenileşmeyi bizim burada oluşturabilmemiz lazım. Bunun da örnekleri var. En önemli sorunlardan birisi barınma sorunu. Bununla ilgili önlem aldık. Üniversitenin arkasındaki özel idare arazisi üzerinde 5 bin kişilik yurt inşaatı devam ediyor. Yeni öğretim yılına yetişecek. Türkiye’de ilk 3 içerisinde hizmete girecek olan Şehir Hastanemiz var. Onun bulunduğu yerde 4 bin kişilik yerde yurdun yapımı süratle devam ediyor. Teknopark’ın orada kredi yurtlar kurumuna tahsis edilen arazi üzerine bin artı iki bin olmak üzere toplamda 3 bin kişilik yurt inşaatı başlıyor. Bunların hepsi KYK tarafından işletilecek yurtlardır.

YEREL HALK DA KİRALARDAN RAHATSIZ

Şehir merkezinde yurt yaptırma birliğinin 600 kişilik projesi var. Şuan özel idare arazisine yapılmakta olan 5 bin kişilik yurdun yanına yeni bir 5 bin kişilik yurt planlaması daha yapıyoruz. En geç 2,5 yıl içerisinde 17-18 bin kişilik yurdu öğrencilerimizin hizmetine açacağız. Yurt, barınma önemliydi. Sadece siz sıkıntı çekmediniz, ev kiralarını biliyoruz. Yerli halk da bundan rahatsızlar. Çünkü kiralar astronomik olarak yukarılara çekildi. Genel bir sosyal sonuçları vardı. Bunu da büyük ölçüde atlatmış olacağız.

OTOPARKLARIN ARTMASI GEREKİYOR

Şehir içerisinde otoparklar yapılıyor. Bunların artması gerekiyor. Şehir düzenlemeleri, yer altı geçitleri. Karayolları Migros Kavşağında önemli bir geçide imza atıyor. Çünür’deki tıkanmalardan dolayı bir alt üst geçit projemiz var. Kolçelik kavşağında benzer bir alt üst geçit projesini yapıyoruz.”

REJİM DEĞİŞİKLİĞİNİ TARTIŞMAYA AÇMAK BİLE ÇOK YANLIŞ

Diğer taraftan öğrencilere 16 Nisan’da yapılacak 18 maddelik anayasa değişikliği referandumuyla ilgili bilgiler veren TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, rejim değişikliği iddialarına sert çıktı. Cumhuriyet tarihimizin en önemli anayasa değişikliğiyle ilgili reforma gidileceğini belirten Bilgiç, “Hükümet sisteminde bir değişikliğe gidiliyor. Herhangi bir rejim değişikliği değil. Bunu tartışmaya açmak bile çok yanlış. Cumhuriyetin kuruluşuyla beraber Türkiye Cumhuriyeti’nin rejimi Cumhuriyet olarak belirlendi. Ama bunu bu şekilde yazmanız, geçirmeniz yeterli değil. Cumhuriyeti nasıl anladığınız, nasıl özümsediğiniz, vatandaşlarınıza bunu nasıl aktardığınız önemli. Baktığınızda Irak da bir cumhuriyetti, Libya’da bir cumhuriyet. İngiltere monarşi ile yönetiliyor, Hollanda’da krallık var. İsveç’de kral var. Onlar krallık diğerleri cumhuriyet. Cumhuriyetin altında demokrasi, hak, özgürlükler bağlamında bu kavramları aradığınızda sadece adının krallık ya da cumhuriyet olması bunun içinin dolu olması anlamına gelmiyor. Bunun içini doldurabilmemiz için yönetim sistemini öyle bir belirlemeliyiz ki ülkeyi gerçek manada bir temel hak, özgürlükler konusunda hak edilen çağdaş, medeniyet standartlara taşımalı, aynı zamanda siyasi ve iktisadi açıdan ciddi bir istikrar limanı haline dönüştürmeli” dedi.

Bilgiç’in konuşmalarının ardından program öğrencilerin sorularıyla devam etti. 


Çözüm Gazetesi



Geri Dön