13 / 05 / 2024

İsrail’in çelikte tercihi Türkiye! 1.2 milyar dolarlık ithalat!

İsrail’in çelikte tercihi Türkiye! 1.2 milyar dolarlık ithalat!

Türkiye Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, Türk çeliğinin İsrail pazarlarında yüzde 65’ine sahip olduğunu ifade etti. İşte detaylar…



İSRAİL'İN EN BÜYÜK ÇELİK İTHALATI TÜRKİYE'DEN

Açıklamaları tek tek kaydedilen ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, şu şekilde konuştu:

"İsrail'in çelik ithalatı istatistiklerine bakıldığında, 2002 senesinden günümüze kadar en fazla çelik ithalatı gerçekleştirdiği ülke Türkiye oldu. 2021 senesinde 3,5 milyar dolarlık çelik ithalatı olurken İsrail çelik tüketicileri, söz konusu ithalatın yaklaşık olarak 1,2 milyar dolarlık bölümünde Türk çelik ihracatçılarını tercih etti. Türkiye'yi sırası ile 699 milyon dolar ile Çin, 401 milyon dolar ile Rusya ve 184 milyon dolar ile Ukrayna takip etti. 2022 senesi ilk yedi ayında ise Türkiye'nin İsrail'e çelik ihracatı değer şeklinde 2021 senesinin aynı dönemine göre % 39 artış ile 951 milyon dolar, miktarda ise % 10 artış ile 1,1 milyon ton olarak gerçekleştirildi. Spesifik olarak ham madde fiyatlarında yaşanan artışın ürün fiyatlarına olan etkisi ile değerde oluşan değişim miktara göre daha çok oldu. Sırası ile 2022 senesinde tonaj bazında en fazla ihraç edilen ilk beş ürün ise inşaat çeliği, filmaşin, dikişli boru, sıcak yassı ve inşaat aksamı oldu."

Kısa ve orta vadede İsrailli çelik firmalarının, ülkemizden çelik taleplerinde artış yaşanacağının tahmin edildiğini bildiren Aslan, "Türk çeliğine alternatif yaratabilecek Rusya ve Ukrayna'da yaşanan politik durum ile Güney Çin Denizi'nde yaşanan gerilimler sebebi ile Çin'den yapılacak ithalatta yaşanabilecek aksaklıklar, İsrail çelik tüketicisi firmalar için de Türkiye ile yapılan ticaretin önemini yükseltti. İsrail çelik pazarının ihtiyaç duymuş olduğu ürünleri tedarik edebilecek fiyat avantajı sunan, bilinir ve en önemli olanı güvenilir kaynakların başında Türkiye gelmektedir" açıklamalarında bulundu.

İsrail’in çelikte tercihi Türkiye! 1.2 milyar dolarlık ithalat!

SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisi için tablo net! Yeni zamla kim ne kadar alacak?

Vivo Türkiye’de hedefi yüzde 150 büyüttü

CarrefourSA’da Samsung Galaxy A32’ye tam 2 bin lira indirim! 19 Eylül 2022 fiyat listesi


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön