23 / 12 / 2024

İsrail'in kapıları Türk inşaat şirketlerine açılıyor!

İsrail'in kapıları Türk inşaat şirketlerine açılıyor!

İsrail’le yapılan mutakabat enerji, savunma ve inşaat sektörlerinin önünü açacak. İsrail gazıyla ilgilenen Enka, Zorlu ve Turcas hisseleri dün adeta uçtu.



Erez Sanayi Bölgesi projesi hızlanıyor.  TOKİ  de ilk etapta Gazze’de 20 blok halinde 20 bin metrekare konutu tamamlayacak.

6 yıl önce Mavi Marmara saldırısı ile bozulan İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkiler normalleşme yoluna girdi. Dün iki ülkenin başbakanlarının açıkladığı mutabakatın enerji, inşaat ve savunma sanayisi olmak üzere birçok sektörde milyarlarca dolarlık anlaşmaların önünü açması bekleniyor.


700 MİLYARLIK GAZ

İsrail ile ilişkiler normalleştikten sonra Doğu Akdeniz sahalarında bulunan gazın Türkiye'den Avrupa pazarına sevkıyatı söz konusu olabilecek. Kıbrıs ile İsrail'in gaz sahalarında tahmin edilen rezerv miktarı 3.450 milyar metreküp. 700 milyar dolar düzeyindeki rezervler tüm dünyanın bir yıllık ihtiyacını karşılayacak düzeyde. Anlaşma sonrası Türkiye'nin 30 milyar metreküplük alım yapma potansiyeli oluşacağı belirtiliyor. İsrail'in Tamar gaz sahasında 300 milyar metreküp doğalgaz bulunurken, en büyük saha olan Leviathan'da ise bunun iki katı bir potansiyel bulunuyor.


150 SAVUNMA PROJESİ VAR


Normalleşmeyle, Türk inşaat şirketlerinin İsrail'de yüksek hacimli işler almasının yolu da açıldı. Gazze'de hayata geçirilecek hastane, elektrik santralı, deniz suyunu içme suyuna dönüştüren tesisler ve toplu konut projeleri de inşaat sektörüne hareketlilik kazandıracak. Bir diğer öne çıkan sektör ise savunma ve havacılık sanayisi olacak. İki ülke arasında Mavi Marmara saldırısının ardından durdurulan ve rafa alınan 150'den fazla savunma sanayisi alanında iş geliştirme projesi bulunuyor.


EREZ SANAYİ BÖLGESİ İHALESİ EYLÜLDE YAPILACAK

Türkiye-İsrail arasındaki mutabakatla, Gazze'nin kapıları Türk firmalara açılıyor. Toplam 5 milyar doları bulan uluslararası fonun 3.5 milyar doları Gazze, 1.5 milyar doları Ramallah için ayrılırken, Türk firmaların en az 1 milyar dolarlık proje alması bekleniyor. Cenin'deki Erez Sanayi Bölgesi için ihale süreci eylül ayında başlayacak. Türk iş dünyası toplam 360 kilometrekare alana sahip, 2 milyon nüfusu bulunan Gazze için stratejik bir canlandırma planı ile ilk adımı atacak. İsrail yönetimi limana yakın Cenin'de kurulacak sanayi bölgesine mal giriş çıkışında da kolaylık sağlayacak. İkili ilişkilerde ilk adım bayram öncesi Gazze'ye insani yardım için kargo gemilerinin gönderilmesi olacak.


ZORLU UÇTU, ENKA ÇİFTE BAYRAM YAPTI

İki ülkenin mutabakatı, doğalgazın Akdeniz'den Türkiye'ye getirilmesi projesiyle ilgilenen şirketlere yaradı. Zorlu Enerji hisseleri borsada yüzde 3.64 arttı. Enka İnşaat hisseleri ise hem İsrail hem de Rusya'yla olan yumuşamayla yüzde 4.41 yükseldi. Anlaşma haberi İsrail kanadında da olumlu algılandı. Tel Aviv Petrol ve Doğalgaz Endeksi yüzde 2.1 yükseldi.


ZORLU: MEMNUNİYET VERİCİ BİR GELİŞME

İsrail in kapıları Türk inşaat şirketlerine açılıyor!


Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, yaşanan gelişmenin memnuniyet verici olduğunu, bölge istikrar için önemli olduğunu söyledi. Zorlu Doğalgaz Genel Müdürü Fuat Celepçi "Projenin yatak geliştirme kısmını İsrail tarafı yapacak. (Delek ve Noble Energy) 2017'de bu süreç başlarsa 2020'ye kadar gaz yatağı hazır hale gelir"


ERDAL AKSOY: KIBRIS ÇÖZÜMÜ DE HIZLANABİLİR

İsrail in kapıları Türk inşaat şirketlerine açılıyor!


Turcas Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, mutabakatı 'mükemmel' diye yorumladı. Aksoy, şöyle konuştu: "Bölgenin huzura ve güvene çok ihtiyacı var. İsrail gazının taşınması için hazır vaziyette bekliyoruz. Elbette burada Kıbrıs'ın da rolü önemli ama bu gelişmeler oradaki sorunun çözümünü de hızlandıracaktır."


İLK ETAPTA 20 BLOK YAPILACAK

Gazze'de konut ihtiyacının giderilmesi için TOKİ devreye girecek. Gazze bölgesine 20 blok halinde 20 bin metrekare alan üzerinde yapılması planlanan ilk konutlar hızla tamamlanacak. TOBB ve Türkiye Ekonomi Politikaları Vakfı (TEPAV) da kapsamlı bir imar planı hazırlamıştı. ODTÜ'den de destek alınarak hazırlanan proje kapsamında Gazze, kentsel dönüşüme tabi tutulacak. 50 ülkenin, 2014'te yaptıkları toplantıda verdikleri 5.4 milyar dolarlık yardımın önemli bir kısmının kentin imarında kullanılması öngörülüyor. Türk müteahhitleri ve TOKİ bu çalışmalarda başrolde olacak. Alınan bilgilere göre, Gazze'de 12 bin ev tamamen yıkılırken, 160 bin ev hasar gördü. Bunlardan 6 bin 600'ü kullanılamaz durumda.


HEDEF 3 YILDA 1 MİLYON TURİST

İsrail in kapıları Türk inşaat şirketlerine açılıyor!


Yeni dönem turizme de yansıyacak. TÜROB Başkanı Timur Bayındır, "Son iki yıldır İsrail'le yürütülen pozitif diyalog turist sayısına da yansıyor. Ülkeden gelen turist sayısı ortalama iki yıldır yüzde 50 artıyor. Bu sayının daha da artacağını düşünüyoruz" dedi. TÜROFED Başkanı Osman Ayık ise, "2008'de 550 binli rakamları yakalamıştık. Eğer bu üzücü olayları yaşamasaydık bugün İsrail'den gelen turist sayısında 1 milyonu aşardık. Bu yıl sayının 300 binleri aşacağını düşünüyoruz. 2017'de 500 bini yakalarız. 3 yıl içinde de 1 milyonu aşarız" ifadelerini kullandı.



Sabah


Haber Habertürk Gazetesi'nde şöyle yer aldı


2010 yılında kopan Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesine ilişkin mutabakat bugün imzalanacak. Anlaşmayla İsrail doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasının yolu açıldı. Ayrıca TOKİ’nin Gazze’deki konut projesinin de önü açılacak. 

Türkiye ile İsrail arasında Mavi Marmara gemisine 2010’da düzenlenen saldırının ardından kopan ilişkiler pazar günü İtalya’nın başkenti Roma’da varılan uzlaşma ile “normalleşme” dönemine girdi. Mutabakat metni, bugün imzalanacak. Normalleşmenin ilk adımı enerji alanında atılacak. Anlaşmayla, İsrail gazının Türkiye üzerinden 550 kilometrelik boru hattıyla Avrupa’ya taşınmasının yolu açılarak her iki ülkenin Rusya’ya olan bağımlılığının azaltılması hedeflenecek. Bu projenin 2.5-3 milyar dolarlık bir yatırım olması bekleniyor.

İsrail ile normalleşme iş dünyasını da sevindirdi. Kriz döneminde bile bozulmayan ve artan ticari ilişkilerin önümüzdeki dönemde iki katına çıkması planlanıyor. Özellikle inşaat alanında Türkiye’den ciddi yatırımlar bekleniyor. Uzmanlar, orta vadede, ticaret hacminin iki kata çıkacağı öngörüsünde bulunuyor. Anlaşmayla Gazze bölgesi başta olmak üzere elektrik, su ihtiyacının karşılanması için çalışmalara başlanacak. Gazze’de kaba inşaatı tamamlanan 200 yataklı Türkiye Filistin Dostluk Hastanesi’nin de bir an önce hizmete alınması planlanıyor. Ayrıca TOKİ’nin Gazze’deki konut projesinin de önü açılacak. Cenin bölgesindeki sanayi bölgesinin yapımına da hız verilecek.
Mutabakat özellikle enerji çevrelerinde geniş yankı buldu. Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, “Yeni bir sayfa açma isteğinin temelinde Kıbrıs ve İsrail’in karasularında keşfedilen gaz rezervlerinin olduğunu düşünüyorum. Türkiye-Rusyaİsrail diyaloğu yeni bir dönemin habercisi olabilir ve doğalgaz pazarında Türkiye rüzgârı estirebilir” dedi. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz ile İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, Ankara-Tel Aviv hattından gelen olumlu haberlerin ticareti artıracağını vurguladı. İki isim, bundan böyle İsrail’in kimyevi madde ve tekstil ürünleri talebinin tırmanacağını dile getirdi.

‘EKONOMİYE MUAZZAM ETKİSİ OLACAK’

Mutabakatın açıklaması iki ülke başbakanları tarafından eşzamanlı yapıldı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasının yolunun açıldığını duyurup, “İsrail ekonomisinde ‘muazzam’ etkileri olacak, ki bunu iyice tartıp söylüyorum” dedi. Başbakan Binali Yıldırım anlaşma ile birlikte önceliğin “ekonomik ilişkiler ve bölgesel işbirlikleri” olduğunu belirterek, “İlişkileri normalleştirmek hem Türk hem İsrail halkının yararınadır” dedi.

DOĞALGAZIN YÜZDE 80’İ DIŞ PAZARA SATILACAK

İsrail’in 2010 yılında Leviathan doğalgaz yataklarını keşfetmesinin ardından doğalgaz rezervleri 1 trilyon metreküpe çıktı. Kıbrıs’ın Afrodit’te, Mısır’ın ise Zuhr’da yeni doğalgaz yatakları bulması Doğu Akdeniz’i farklı bir konuma getirdi. Önümüzdeki dönemde yapılması planlanan boru hattı, bu bölgeyi enerjide üs haline getirecek. İlişkilerdeki bu normalleşme Akdeniz’in doğusunda yeni doğalgaz arama-çıkarma çalışmalarının yürütülebilmesi için de yeni bir fırsat yaratacak. İsrail, özellikle Leviathan yataklarını 2019’a kadar faaliyete geçirmek ve bu yataktan çıkardığı gazın yüzde 80’ini dış pazarlara satmak istiyor.

Habertürk

Geri Dön