10 / 06 / 2024

İşsizlik maaşı kimler alabilir?

İşsizlik maaşı kimler alabilir?

İşsizlik maaşı almak isteyen vatandaşlar, bu konuya dair araştırmalar yapmaktadır. İşsizlik maaşı kimler alabilir, İşsizlik maaşı kaç yıl çalışan alır? çok sık araştırılan sorular arasındadır. İşte detaylar!



İŞSİZLİK MAAŞINI KİMLER ALABİLİR?

Hizmet akdinin iptal edilmesinden önceki son üç yıl içinde;

  • 600 gün sigortalı olacak şekilde çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün olmalıdır.
  • 900 gün sigortalı olacak şekilde çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün olması gerekir,
  • 1080 gün sigortalı olacak şekilde çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün, süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir. Yukarıda da anlattığımız gibi işsizlik maaşının süresine özen gösterilmelidir. İşsizlik maaşı alma hakkı bulunan kişilerin, başvurularını 30 gün içerisinde yapmaları gerekir.
  • Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden iptal edilmesi, Belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi ile işsizlik maaşı alınır.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Hizmet akdinin iptal edilmesinden sonraki 30 gün içinde size en yakın İŞKUR birimine başvuruda bulunabilirsiniz. İşsizlik maaşı başvurusu, İŞKUR birimlerine şahsen gidip başvuruda bulunarak ya da elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilir. Mücbir sebepler yoksa 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre de toplam hak sahipliği süresinden düşmektedir.

İşsizlik ödeneğinin ödenebilmesi için sigortalı işsiz vatandaşların iş almaya hazır halde olması gerekmektedir. İşsizlik ödeneği başvurusu ile kişinin iş arayan kaydı yapılır veya güncellenmesi gerekir. Bu şekilde sigortalı işsizlerin danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerini alması sağlanmaktadır. Bundan dolayı da vekâletname ile başvuru yapılması olanağı sunulmaktadır.

Prefabrik evlere konut kredisi var mı? Ziraat Bankası prefabrik ev kredisi veriyor mu?

TOGG yüzde 100 yerli mi? TOGG parçaları hangi ülkelerden?

Kaç yıl çalışan işsizlik maaşı alır?


Geri Dön