27 / 04 / 2024

İstanbul Barosu, kentsel dönüşüm yasasının iptali için imza kampanyası başlattı!

İstanbul Barosu, kentsel dönüşüm yasasının iptali için imza kampanyası başlattı!

Son günlerde mülklere el konulacağı iddiasıyla sık sık gündem olan yeni kentsel dönüşüm yasasının iptali için imza kampanyası başlatıldı. İşte İstanbul Barosu tarafından başlatılan o kampanya ile ilgili yapılan açıklama...



Resmi Gazete’de 9 Kasım 2023 tarihindde yayımlanan 7471 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" gündemden düşmüyor ve sık sık tartışmalara sebep oluyor.

İstanbul Barosu, değişikliğin temel haklara ve Anayasa'ya aykırı olduğuna dikkat çekerek, düzenlemelerin iptali ya da TBMM tarafından değiştirilmesi amacıyla imza kampanyası başlattı.

İstanbul Barosu, kentsel dönüşüm yasasının iptali için imza kampanyası başlattı!

Gazete Duvar'dan Meral Candan'ın haberine göre; imza kampayasına ilişkin şu bilgiler verildi: 

"09.11.2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7471 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” temel haklara ve Anayasa'ya aykırı durumdadır.

İstanbul Barosu, Avukatlık Kanunu’na göre insan haklarını korumak ve işlerlik kazandırmakla sorumludur. Bu çerçevede; 7471 sayılı kanunla yapılan değişikliklerle idare tamamen kendi inisiyatifi ile mülkiyet hakkı yok sayılarak vatandaşın gayrimenkulüne el koyma hakkına sahip olmuştur. Vatandaşı etkin ve gerçek bir hukuki müracaat hakkından mahrum bırakan bu değişiklikler, vatandaşların mevcut durumdaki mağduriyetlerinin daha da artmasına neden olacaktır.

Mülkiyet, barınma, sağlıklı bir çevrede yaşama ve hak arama özgürlüğünün koruması ve bu çerçevede Anayasa'ya aykırı olan bu kanuni düzenlemelerin iptali ya da TBMM’ce değiştirilmesi için meslektaşlarımızdan ve bütün vatandaşlardan destek bekliyoruz" 

'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu temel haklara ve Anayasa'ya aykırıdır' başlığı altında başlatılan imza kampanyasına changeorg'tan erişim sağlanabiliyor. 

İstanbul Barosu, kentsel dönüşüm yasasının iptali için imza kampanyası başlattı!

Bunların yanı sıra, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamasında kentsel dönüşüm yasasında rezerv alan ilanı ve riski alan gibi iki tane tabir olduğuna dikkat çekerek, "Buradaki tanım hiç değişmedi. Sadece son yasada, ‘yeni yerleşim alanı’ diye bir tabir vardı, o çıktı. 11 yıl içinde tapusu alınıp da sokağa atılan vatandaş görüldü mü? Kadıköy’den alınıp Sultanbeyli’ye verilen gördünüz mü? Neye lazım bize tapusu! O güzel konutları yapıp yine orada oturana teslim ediyoruz, başkasına vermiyoruz. Konutlarını yerinde yapıp kendilerine teslim edeceğiz, şeref sözü. Daha ne diyelim" ifadelerini kullandı.  

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat: Kira tespit davalarındaki 5 önemli husus!

Piyasa Kurdu sordu, vatandaşlar yanıtladı: 1 milyon TL paranız olsa neye yatırırsınız? 

Milletvekili açıkladı: İstanbul'da kentsel dönüşüm bu hızla devam ederse 4 milyon konut için 20 yıl gerekir!


Geri Dön