10 / 09 / 2024

İstanbul Bazaar Gürcistan'la anlaştı hedefini katladı

İstanbul Bazaar Gürcistan'la anlaştı hedefini katladı

İstanbul Bazaar AVM, Gürcistan hükümetinin faturalı alışverişi destekleyeceğini açıklaması üzerine ciro hedefini ikiye katladı



Sarp Sınır Kapısı'na 2 kilometre uzakta kurulan İstanbul Bazaar alışveriş merkezi, Gürcü ve Türk hükümetlerinin sınır ticaretini artırmak adına aldığı yeni kararla hedef büyüttü. İstanbul Bazaar'ın iki sahibi Debateks ve Haktim firmalarının kurduğu Kuzey Yatırım'ın hedefi ziyaretçi sayısını ikiye katlamak.

GÜRCÜLERE ULAŞIM JESTİ
26 Ocak'taki Gümrük Günü ile açıklanacak 'Tek Kapı' uygulamasının kendileri için önemli bir ticari adım anlamına geldiğini söyleyen Kuzey Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Ömer Sunar, "Uygulamayla ziyaretçi sayımız iki katına çıkacak" dedi. Gürcü hükümetinin bin TL'ye kadar faturalı alışveriş yapan vatandaşlarından sınır kapısında 26 Ocak'tan sonra KDV alınmayacağını ifade eden Sunar, yeni bir uygulamayı da hayata geçireceklerini söyledi. Sunar şöyle konuştu: "Gürcistan'dan Türkiye'ye geçip bin TL'nin tamamını İstanbul Bazaar'da harcayan Gürcü vatandaşlar, verdiğimiz bir biletle ülkelerine gittiklerinde istedikleri yere ücretsiz ulaşacak. bu konuda Gürcistan hükümetiyle bu yönde bir anlaşma yaptık." Haktim'in sahibi Özgür Temur ise "Farklı sınır kapılarında yine ticarete yönelik işler yapacağız" dedi.

Tek kapı sistemiyle her iki ülkenin vatandaşları sadece kendi ülkelerinde kontrol edildikten sonra diğer ülkeye serbestçe giriş yapabilecek. Bu şekilde 1 milyar dolar olan ticaretin ikiye katlanması öngörülüyor.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

İstanbul Bazaar açılacak, Gürcistan'la alışveriş katlanacak

Artvin'de 10 milyon liralık yatırımla inşa edilen İstanbul Bazaar, 60 mağazadan oluşacak. Merkezin açılmasıyla birlikte Gürcistan'dan gelenlerin sayısı artacak

Türkiye ile Gürcistan arasında bulunan Sarp Sınır Kapısı yakınlarında inşa edilen İstanbul Bazaar, martta çılıyor. Kuzey Yatırım tarafından 10 milyon liralık yatırımla inşaa edilen ve 60 mağazadan oluşan alışveriş merkezinin açılmasıyla birlikte şu anda günlük minimum 3 bin 750, maksimum 15 bin kişinin geçiş yaptığı Artvin'in Sarp Sınır Kapısı'ndaki trafiğinin ikiye katlanması bekleniyor. İstanbul Bazaar Alışveriş Merkezi, imzalanan serbest ticaret anlaşmasıyla `faturalı ticaretin' merkezi olmaya hazırlanırken Gürcistan'ın yanı sıra aralarında Ermenistan, İran ve Azerbaycan'ın da bulunduğu 9 milyon nüfuslu bir merkezin çekim alanı haline gelecek.
Şu anda günlük minimum 3 bin 750, maksimum 15 bin kişinin geçiş yaptığı kapıdaki trafiğin İstanbul Bazaar'ın açılışının ardından ikiye katlanması bekleniyor. Çünkü Gürcistan'ın tanıdığı imkân sayesinde Sarp'tan giriş yaparak Türkiye'de 1.000 TL'lik alışveriş yapanlar vergiden muaf tutulurken İstanbul Bazaar'ın mart ayında açılmasıyla bu alışveriş merkezinden ihtiyacını karşılayanlar Gürcistan'ın bir ucundan bir ucuna kadar ücretsiz ulaşım hakkından da yararlanacak.

Kemalpaşa marka giyimle tanışacak
Artvin'in 6 bin nüfuslu Kemalpaşa ilçesinde 8 bin metrekareye kurulan İstanbul Bazaar aynı zamanda Burger King, Mavi, Mudo, Kiğılı, LC Waikiki gibi markaları da yöreye taşımış olacak. İstanbul Bazaar'ın yatırımcısı Kuzey Yatırım A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ömer Sunar, "İstanbul Bazaar markaların outlet konseptlerini taşıyacağı bir merkez olacak ama sezon ürünleri de satılacak. Gürcistan'dan büyük bir talep bekliyoruz çünkü fiyatlarımız her şekilde onların çok altında. Türkiye'de 60 TL'ye satılan bir Adidas ayakkabı orada 350 TL ve bulmanız da zor. Bu ülkede insanlar Porsche'ye, Ferrari'ye biniyor ama taklit tişörtlerle geziyor. Perakende hiç gelişmemiş. Sarp Kapısı'ndan hem ülkelerinde mal satmak için gelenleri hem de kendi ihtiyaçlarını karşılamak isteyenleri ağırlayacağız" dedi.
Satfiye Yuva Kireçci/Radikal

İstanbul Bazaar Gürcistan'la anlaştı hedefini katladı

Sarp sınır kapısında yer alan ve 10 milyon TL yatırımla mart ayında açılacak olan alışveriş merkezi İstanbul Bazaar, Gürcistan hükümetiyle yaptığı anlaşmayla hedefini ikiye katladı

1000 liralık alışverişini İstanbul Bazaar'da yapacak olanlara verilecek biletle Gürcistan üzerinde ücretsiz ulaşım yapılabilecek. Artvin'in de ilk AVM'si olacak yapı içerisinde LCW, Kiğılı, Burger King gibi 60 marka olduğunu ifade eden Kuzey Yatırım Genel Müdürü Ömer Sunar, 300 kişinin istihdam edileceğini söyledi. Sınır kapısından günde en fazla 14 bin kişinin geçtiğini anlatan Sunar şöyle dedi:
"Tek kapı sistemiyle her ülke vatandaşları kendi ülkelerinde kontrol edilecek. Bu sistemle giriş sayısı ikiye katlanacak. 1.5 milyon dolarlık ticaret hacmi de yüzde 100 artacak. AVM, salı ve perşembe günleri 24 saat hizmet verecek."
Milliyet


Geri Dön