30 / 04 / 2024

İstanbul Deprem Bilim Kurulu'ndan son dakika deprem önerileri: Boş konut stoku, gökdelenler, deniz ulaşımı...

İstanbul Deprem Bilim Kurulu'ndan son dakika deprem önerileri: Boş konut stoku, gökdelenler, deniz ulaşımı...

İBB’nin bir araya getirdiği 'İstanbul Deprem Bilim Kurulu' tarafından şehrin, beklenen büyük depreme hazırlanması için bazı önerileri gündeme getirdi. Peki bu öneriler neler? 



BOŞ KONUTLAR VE AVM'LER DEĞERLENDİRİLMELİ 

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; raporda "Boş konut stokunun, yenilemeye girecek olan alanlarda yaşayanlar için yenileme süreci içerisinde tahsisine yönelik kolaylaştırıcı yöntemler geliştirilmeli" denilerek, AVM'lerin de gereken risk değerlendirmeleri yapıldıktanb sonra afet anında  ihtiyaç olan farklı kullanımlar için değerlendirilmesi ve hazır hale getirilmesi gerektiğine dikkat çekildi. 

Acil toplanma alanları, akaryakıt depoları ve sanayi benzeri tehlikeli kullanım türlerinin belirlenmesinin ve olası risk durumunun engellenmesi gerektiği de belirtildi. 

İstanbul Deprem Bilim Kurulu ndan son dakika deprem önerileri: Boş konut stoku, gökdelenler, deniz ulaşımı...

RUHSATSIZ YAPILAR İÇİN MODEL BELİRLENMELİ, GÖKDELENLER İÇİN İZLEME YAPILMALI 

Yıkılmadan deprem dayanımı sağlanabilecek ruhsatsız yapıların güçlendirilmesi amacıyla yöntem ve model belirlenmesi gerektiğine vurgu yapılan raporda, "Köprüler başta olmak üzere (Haliç, Unkapanı, Galata Köprüleri) ulaşım strüktürlerinin güçlendirilmesi için çalışmalar başlamalı" denildi. 

10 kat ve daha yüksek yapıların, özellikle de gökdelenlerin sürekli izlenmesi için zorunlu şekilde yapı izleme sistemlerinin kullanılması önerisi paylaşılan raporda "Bu bilgiler AKOM, AFAD, vb. kuruluşlarla paylaşılmalı." ifadelerine yer verildi. 

İstanbul Deprem Bilim Kurulu ndan son dakika deprem önerileri: Boş konut stoku, gökdelenler, deniz ulaşımı...

KONUTLARDA FARKLI VERGİLENDİRME SİSTEMİ UYGULANMALI 

Mülkiyet konusunda İstanbul'a özel yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğine vurgu yapılan raporda, "Konutun bir yatırım olarak görülmemesi için 2. konuttan fazlası için konutlarda farklı vergilendirme sistemleri uygulanmalı" ifadeleri kullanıldı.

Şehir suçu olarak, kamudan özel sektöre devredilen alanların, olası bir afetten sonra kamuya iade edilmesi belirtildi. 

FAHİŞ KİRALAR İÇİN TEDBİR ALINMALI 

Megakentte kira bedellerinin makul bir seviyeye düşürülmesi için belediye tarafından bir üst limit belirlenmesinin yasal şekilde mümkün olmadığına dikkat çekilen raporda, "İBB'nin ev sahiplerine çeşitli teşvikler (vergi indirimi vb.) uygulayarak kiraların daha fazla yükselmesinin önüne geçilmeli" denildi. 

İstanbul Deprem Bilim Kurulu ndan son dakika deprem önerileri: Boş konut stoku, gökdelenler, deniz ulaşımı...

"Karadeniz kıyısında sefer yapılması, kurtarma operasyonları yürütülmesinin deniz şartları açısından zor olması sebebiyle Boğaz içerisinde uygun lokasyonlar belirlenmeli" ifadelerinin kullanıldığı raporda, Karadeniz çıkışında konumlanan ve halihazırda rıhtıma sahip Rumeli Feneri ve Anadolu Feneri'nde, Boğaz hattında Beykoz ve İstinye-Tarabya koylarında, Marmara Denizi kıyısında ise Büyükçekmece'de lojistik üs kurulması önerisinde bulunuldu. 

Kurulacak lojistik üslerin, hastane gemilerinin yanı sıra otel-cruise gemilerinin de bağlanabileceği şekilde planlanması gerektiği de vurgulandı. 

Atatürk Havalimanı ve İstanbul Havalimanı ile entegrasyonun sağlanacağı en yakın deniz yollarının belirlenerek, uygun kıyı yapılarının inşa edilmesi gerektiği ifade edildi. 

İstanbul Deprem Bilim Kurulu ndan son dakika deprem önerileri: Boş konut stoku, gökdelenler, deniz ulaşımı...

MALTEPE, TUZLA, PENDİK'TE YIKIM YÜKSEK OLACAK, DENİZ ULAŞIMI PLANLANMALI

Yıkımın yüksek olacağı öngörülen Maltepe, Pendik ve Tuzla'ya deniz aracılığıyla ulaşımın planlanmasının gerektiği belirtilen raporda, kıyı yapılarının gözden geçirilmesinin gerekli olduğu da aktarıldı ve "aliç'te bulunan köprülerin zarar görme ihtimaline karşı, Haliç su yolunun İstanbul denizi ile irtibatı kesilmeli ve kıyıya bağlı küçük teknelerin de batma riski nedeniyle Haliç deniz ulaşım planlarında önceliklendirilmez" ifadelerine yer verildi. 

Depremin ardından su temininin ilk etapta tankerlerle sağlanmasına dikkat çekjkilen raporda, "Atıksuların bölgede herhangi bir sağlık sorunu yaratmaması için güvenli hatlar ile toplanması ve uzaklaştırılması sağlanmalı" denildi ve afetten hemen sonra içme suyu temininin ambalajlı sularla karşılanması için İstanbul'daki ve Marmara  Bölgesi'ndeki su dağıtım firmalarının (şişelenmiş su) belirlenmesi gerektiğine dikkat çekildi. 

"Her ilçe için afet ulaşım ve tahliye yollarının hazırlanmalı. Bu yollar; kamu hastaneleri, parklar, açık alanlar, afet toplanma alanlarıyla kesişecek şekilde oluşturulmalı" ifadeleri kullanılan raporda; Anadolu ve Avrupa yakasında farklı bölgeler belirlenerek malzeme, çadır, gıda gibi ihtiyaçların olduğu stok depoları yerleştirilmesinin gerektiği vurgulandı. 

Aynı zamanda, mahalle haritasındaki afet sonrası sağlam kalacağı  öngörülen özel ve kamu mülklerinin tespit edilmesinin gerekli olduğu belirtildi ve bu yapıların mahallelilere bildirilmesinin gerektiğine vurgu yapıldı. 

İstanbul'da risksiz bina oranı yüzde 10 ile yüzde 20 arasında! Megakenti dönüştürmek 10-20 yıl sürebilir!

Prof. Dr. Naci Görür, tek tek açıkladı! Bu bölgelerde deprem bekleniyor! İstanbul’da özellikle Avrupa Yakası'na dikkat! 

TOKİ İstanbul kuraları peş peşe çekiliyor! Tek tek açıklanan bu tarihleri sakın kaçırmayın!

 


Geri Dön