27 / 04 / 2024

İstanbul depremi en çok bu büyüklükte olacak! Tuzla'dan Kadıköy'e, Eminönü'nden de Silivri'ye kadar riskli!

İstanbul depremi en çok bu büyüklükte olacak! Tuzla'dan Kadıköy'e, Eminönü'nden de Silivri'ye kadar riskli!

Bilim Akademisi Üyesi, Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, beklenen büyük Marmara depremi ile ilgili konuştu ve depremin ulaşabileceği büyüklüğü, en çok etkileyeceği yerleri tek tek açıkladı. İşte o açıklama...



Marmara Denizi'nde son günlerde peş peşe küçük depremler meydana geliyor. Söz konusu depremler İstanbullular dahil olmak üzere Marmara çevresinde yaşayanları tedirgin ediyor. Meydana gelen depremlerin ardından akıllara ilk önce 'Büyük İstanbul depreminin öncüsü mü?' sorusu geliyor. 

Bilim Akademisi Üyesi, Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, "Gemlik Körfezi'ndeki 3.4 büyüklüğündeki deprem büyük İstanbul depremini tetikler mi" sorusunun yanıtını verdi. 

İstanbul depremi en çok bu büyüklükte olacak! Tuzla dan Kadıköy e, Eminönü nden de Silivri ye kadar riskli!

Ekonomimcom'da yer alan habere göre; Prof. Dr. Okan Tüysüz, katıldığı bir programda, bu depremlerin İstanbul depremiyle ilgisi olmadığının altını çizdi ve "Bu Kuzey Anadolu Fayı’nın Marmara Denizi içerisindeki başka bir kolu üzerinde olan depremdir" diye konuştu.

"Hepimizin bildiği gibi 5.1 büyüklüğünde Gemlik Körfezi içerisinde bir deprem meydana gelmişti. Buradaki fayların yapısına baktığımız zaman çok parçalı, küçük, çok sayıda fay var. 5.1’lik deprem olasılıkla buradaki diğer fayları kısmen etkilemiş o nedenle de o günden bugüne kadar deprem meydana geliyor" ifadelerini kullanan Okan Tüysüz, burada büyük bir deprem potansiyeli olmadığının altını çizdi. 

Prof. Dr. Tüysüz, bunun Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolu farklı bir kolu olduğunu söyledi ve "Büyük İstanbul depremini oluşturmasını beklediğimiz bu kuzeydeki koldur. Kendisi kırılırsa beklediğimiz depremi meydana getirmiş olur" bilgilerini verdi. 

İstanbul depremi en çok bu büyüklükte olacak! Tuzla dan Kadıköy e, Eminönü nden de Silivri ye kadar riskli!

EN ÇOK ETKİLENECEK YERLER 

Prof. Dr. Tüysüz, büyük Marmara Depremi'ne karşı tedbir alınmazsa olabilecekleri de sıraladı. 

"Türkiye açısından altından kalkılması zor bir durum ortaya çıkacak. Marmara Denizi içinde üzerinde deprem beklediğimiz fay kırıldığı takdirde; bu birkaç parçalı faydır. En büyüğü 7.5’e varabilecek 7.2’ye varabilecek depremler meydana getirir" ifadelerini kullanan Tüysüz, bu şekilde depremler olduğunda özellikle İstanbul’un ve Marmara Denizi’ne bakan kıyılarında ciddi anlamda hasarın oluşabileceğine dikkat çekti. 

Okan Tüysüz, İstanbul’un Asya yakasında Tuzla’dan başlayan Kadıköy’e kadar uzanan Avrupa Yakası’nda aşağı yukarı Eminönü, Eyüp, Fatih’ten başlayıp Silivri’ye kadar uzanan ve daha ötede de Tekirdağ kıyılarına vuracak bir depremin meydana geleceğinin altını çizdi. 

Böyle bir depremin yalnızca İstanbul’la sınırlı kalmaz Kocaeli’nde, Yalova’da Balıkesir’de de hasarlara neden olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Tüysüz, "Hatta Çanakkale’ye kadar etki gösterebileceğini düşünüyoruz. Tabii İstanbul’un temel sorunu aslında yalnızca deprem değil. Deprem olacak yerdeki nüfusun fazla artmış olmasıdır" dedi. 

İstanbul depremi en çok bu büyüklükte olacak! Tuzla dan Kadıköy e, Eminönü nden de Silivri ye kadar riskli!

İSTANBUL'DA TSUNAMİ OLUR MU? 

Geçmiş depremlere bakıldığında, gerek İstanbul’da gerekse Marmara’nın diğer kesimlerinde tsunami meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Okan Tüysüz, "Geçmişte bir yerde ne olmuş ise gelecekte de aynısı yaşanabilir. Dolasıyla, Marmara kıyılarında tsunami tehlikesi bulunuyor. Bu tehlike de araştırılmıştır. İBB ve üniversitelerin ortaklığında bunun nerelerde, ne kadar metre etkili olacağı, hangi mesafelerde kıyıdan içeriye gireceği hepsi senaryolar şeklinde ortaya konulmuştur" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Prof. Dr. Naci Görür '4'ün altındakileri ciddiye almayın' diyerek uyarıda bulundu!

İkinci el araba piyasasının röntgeni çekildi: Fiyatlar düşüyor, ilan sayısı azalıyor!

Yatırımcılar borsada altın sertifikasına saldırdı: Gram altın karşısında yüzde 17 primlendi! Mantıklı yatırım mı?


Geri Dön