27 / 12 / 2024

İstanbul, dünya gayrimenkul piyasasıyla yarışıyor!

İstanbul, dünya gayrimenkul piyasasıyla yarışıyor!

Medeniyetler arasında köprü kuran İstanbul başta yalıları olmak üzere köşkleri, malikaneleri ve ultra modern konutlarıyla dünya gayrimenkul piyasasıyla yarışıyor.



Geçtiğimiz yıl İstanbul'da gerçekleşen bir satış dünya gayrimenkul tarihinde yeni bir sayfa açtı. Sarıyer'de Yeniköy kıyılannı yüzyıldır süsleyen Erbilginler Yalısı, Katarlı bir iş adamına 100 milyon avroya satılarak dünya emlak satış kayıtlama Türkiye'nin en değerli yalısı, dünyanın ise en değerli 4. evi olarak kayda geçti.


Barındırdığı medeniyetlerin izlerini günümüze dek taşıyan tarihi ve doğal güzelliğiyle ülkemizin medan iftiharı olan İstanbul, dünyanın en değerli gayrimenkullerine de ev sahipliği yapıyor. İstanbul gayrimenkul piyasası gücünü, paha biçilmez yalılan, malikaneleri, köşkleri ve konaklarının yanı sıra tarihi gelecekle buluşturan modern mimariden alıyor.


Eva Gayrimenkul Değerleme'nin Araştırma ve Raporlama Uzmanlan Emir Ömer Sezgin ve Merve Demircan İstanbul'un, gerek tarihi gerekse yeni modern yapılarıyla dünya gayrimenkul piyasasıyla yarışabilecek kapasiteye sahip olduğunu vurguluyor.


 İstanbul, dünya gayrimenkul piyasasıyla yarışıyor!


Dünyanın en değerli gayrimenkulleri hangi ülkelerde bulunuyor?


Dünyanın gayrimenkul açısından en değerli 5 ülkesine baktığımızda sırayla; 


1- Mo-naco (1 milyon dolara 15 metrekare), 

2- Hong Kong (1 milyon dolara 20,6 metrekare), 

3- Londra, (1 milyon dolara 25,2 metrekare), 

4- Singapur (1 milyon dolara 32,6 metrekare) 

5- Cenevre'yi (1 milyon dolara 34,7 metrekare) görüyoruz.


Dünyanın en  değerli gayrimenkulleri çoğunlukla tarihi binalar mı, yeni modern yapılar mı ve nasıl bir fiyat skalası bulunuyor?


Bu yapıların modern veya tarihi olması konusunda kesin bir ayrım yapmalı mümkün olmayabilir. Örneğin en pahalılar listesinde Romanya'da 12. yüzyıla ait yaklaşık 152 milyon dolarlık Bran Kalesi ile Cote D’Azure’da 1930'lu yıllarda yapılan 736 milyon dolarlık Vila Leopolda villası gibi tarihi yapıların yanı srra, Mumbai'de bir iş adamına ait yaklaşık 1 milyar dolarlık Antilla isimli 27 katlı modern bir rezidans yer alıyor. Bu rezidans halen dünyanın en pahalı gayrimenkulü olarak kabul görüyor.


Konutlara gelince... Kaliforniya'da bulunan bir malikane yaklaşık 90 milyon dolar de-ğerindeyken, Avrupa'daki şato ya da kale halinde bulunan, konut olarak kullanılan tarihi yapıların değerinin 300 milyon dolar değerlerine çıktığını görebiliyoruz.


Bu gayrimenkulleri "dünyanın en değerlileri" arasına katan unsurlar nelerdir?


Bu durumun genel olarak iki sebebi var. Birincisi yüksek fiyatlar, daha yüksek fiyattan beraberinde getiriyor. İkincisi bu şehirlerdeki "en iyi (prime property)" gayrimenkullere sahip olma trendi ile geliştiriciler sürekli daha iyi ve daha lüks konuttan inşa ediyor. Daha özele indiğimizde ise ülkenin ve şehrin refah düzeyinin gayrimenkul fiyatlarında artışa sebep olduğunu görüyoruz.


Kimler bu gayrimenkulleri tercih ediyor?


Dünyanın en pahalı gayrimenkullerine sahip kişiler arasında yatırımcılar, CEO'lar, şirket sahipleri yer alıyor.


Boğaz yalılarının durumu nedir?


Sarıyer Yeniköy'deki ünlü Erbilginler yalısı geçtiğimiz sene 150 milyon avroya satıldı. İstanbul'un en pahalı evi, dünyanın en pahalı 4. evi olarak listeye giren yalı yaklaşık 100 yıllık bir geçmişe sahip. Bebek'teki yalılar 15 milyon dolar ile 200 milyon dolar arasında değişiyor. İstanbul'un en pahalı villası ise Bebek sırtlarında Çolakyan ailesine ait 50 milyon avro değerinde bir villa. Boğaz’da her yıl ortalama 10 yalı el değiştiriyor. İstanbul'da yalı sahibi olmak saygınlık anlamına geliyor. Bu nedenle alıcılar genelde adlarını gizli tutmayı tercih ediyor.


Türkiye'de lüks konutlara ilgi var mı? Böyle bir piyasadan söz edebilir miyiz?


Türkiye'de yapıları konut projelerinde lüks konutlara doğru bir eğilim olduğunu söylemek mümkün. Spor alanları, sinema salonları gibi sosyal yaşam alanı da yaratan lüks konutlar inşaat projelerinin konseptinde ön sıralarda yer alıyor. Ülkemizde markalı konutlar içerisinde en pahalı konutlar İstanbul'da yer alıyor. Markalı konutlar arasında en pahalı konut olarak karşımıza 20 milyon dolar ile bir rezidans projesi çıkıyor.


Tablodan da görüldüğü gibi, Türkiye'deki markalı konut projelerindeki konutların ortalama fiyatlarına baktığımızda en yüksek oranın yüzde 46 ile 250 bin-500 bin USD fiyatındaki konutlarda olduğunu görüyoruz. 10 milyon ve üstü daire fiyatlarına sahip projeler ise İstanbul'daki sayılı projelere ait. Oransal açıdan ise İstanbul'daki markalı konutların, toplam konut piyasasına oranı yüzde 9,5 civarında olduğunu görüyoruz. 



TOKİ Haber



Geri Dön