28 / 04 / 2024

Türkiye'de konut fiyatları 9 yılda yüzde 134 arttı! İstanbul'daki bir dairenin fiyatı Paris ve Londra'yla yarışıyor! 

Türkiye'de konut fiyatları 9 yılda yüzde 134 arttı! İstanbul'daki bir dairenin fiyatı Paris ve Londra'yla yarışıyor! 

Türkiye'deki konut fiyatlarının 2015 yılından bu yana kademeli şekilde yükseldiği, 9 yıllık artışın yüzde 134 olduğu belirtildi. Megakent İstanbul'daki bir evin fiyatı, Paris ve Londra'yla yarışıyor. İşte konut sektöründeki son durum...



Satılık ve kiralık konut fiyatları sosyal medyada ve basında sık sık gündem oluyor. Avrupa basını da Türkiye’de artan konut fiyatlarını masaya yatırdı. 

Euronews’ta yer alan habere göre; OECD üyesi ülkeler arasında, İsveç ve Finlandiya gibi Kuzey Avrupa ülkeleri en küçük değişikliklerin yaşandığı ülkeler de 2015 yılından bu güne konut fiyatlarının yalnızca yüzde 4 arttığının altı çizilirken, Türkiye’nin ise konut fiyat artışıyla bir numarada olduğuna dikkat çekildi. 

Söz konusu haberde, Türkiye'yi 2015 yılından bu güne fiyatların yüzde 166 arttığı Macaristan’ın izlediği ifade edildi. 

Türkiye de konut fiyatları 9 yılda yüzde 134 arttı! İstanbul daki bir dairenin fiyatı Paris ve Londra yla yarışıyor! 

Patronlar Dünyası'nın aktardığına göre; İstanbul'daki bir dairenin fiyatı Paris ve Londra gibi ultra pahalı şehirlerle yarıştığına vurgu yapılan habede, "Veriler Türkiye'deki ev fiyatlarının nominal olarak dokuz sene öncesine göre 12 kat daha yüksek olduğuna dikkat çekiyor" ifadelerine yer verildi. 

Analizde, Türkiye'deki  konut fiyatlarının 2015'ten bu güne kademeli şekilde yükseldiği fakat 2021'de hızlı bir yükseliş gösterdiği belirtildi ve "Konut fiyatlarının bir yılda yüzde 168 arttığı 2022 yılında zirveye ulaşılırken, bunu 2023 yılında yüzde 76'lık bir yükseliş takip etti" denildi.

Analizde KPMG Türkiye Gayrimenkul ve İnşaat Bölüm Başkanı Görkem Yapan’ın "Asıl değişim 2020 yılından itibaren başlıyor. Bence ana sebepler, kur dalgalanmaları, Türk lirasının değer kaybetmesi, daha yüksek enflasyon oranları ve bunun sonucunda inşaat maliyetlerindeki yükselişe ek olarak pandeminin ardından artan talep" ifadelerine de yer verildi. 

Türkiye de konut fiyatları 9 yılda yüzde 134 arttı! İstanbul daki bir dairenin fiyatı Paris ve Londra yla yarışıyor! 

1.2 MİLYON KONUTUN 35 BİNİNİ YABANCILAR ALDI 

Söz konusu analizde, 2022 senesi itibarıyla  yabancılara satılan konutların en büyük kısmını Rusların aldığına, onları da İranlıların takip ettiğine dikkat çekildi. 

Ayrıca Görkem Yapan, konuya ilişkin açıklamasında "Şubat 2022 tarihinde Rusya ile Ukrayna arasında çatışmaların başlamasından sonra, her iki ülkeden de Antalya, İstanbul ve Mersin'e önemli bir göçmen akını yaşandı. Yalnızca Antalya'da 2022 yılının ikinci yarısında fiyatlar bir yılda yüzde 230 yükseldi. Antalya'da yabancı nüfus son iki yılda iki katına arttı. Emlak fiyatları ve kiralar da hızlı bir yükseliş yaşadı. 2023'te Türkiye'de satılan 1,2 milyon konutun 35 bini (yüzde 3) yabancılara satıldı" dedi ve yabancılara satılan bu konutların yaklaşık yüzde 30'unun Ruslara satıldığını belirtti.  

KONUTA YATIRIM İÇİN GEÇ KALINMIŞ DEĞİL 

Analizde konut fiyatlarının nominal şekilde sartışını sürdürdüğü fakat enflasyonun gerisinde kaldığı değerlendirmesine yer verildi.

Görkem Yapan, konuya ilişkin açıklamasını "Bu sebeple, reel anlamda son zamanlarda daha ucuz duruma geliyorlar. Birkaç sene öncesine kadar Türkiye'de bir konutun satış fiyatı kiranın yaklaşık 300 katıydı. Bu ortalama bir rakam. Fakat şu an kiralar çok yüksek ve oransal olarak kira artışı ev fiyat artışından daha fazla. Bu da teorik olarak yatırımcıların konut satın almak için ödedikleri bedeli 300 aydan daha kısa bir sürede geri kazanabilecekleri anlamı taşıyor" diyerek tamamladı.

Kıyıda köşede altını olanlar hemen baksın! Altın tahmini değişti! Altının 3 ve 6 ay sonra geleceği seviye netleşti

Emeklilere son dakika fırsatı: O bankanın promosyonunda deprem! İşte TEB emekli promosyon 2024...

Köylü tarlasına kulübe bile yapamıyor!

Bakan Özhaseki açıkladı! 5 şehir için 0,69 faiz ve 180 ay vadeli kredi müjdesi geldi! İstanbul ve  İzmir  de dahil!


Geri Dön