18 / 01 / 2025

İstanbul Finans Merkezi dünya ekonomisinin kalbi olacak!

İstanbul Finans Merkezi dünya ekonomisinin kalbi olacak!

Londra, Dubai, New York, Brüksel… Dünyanın en büyük finans merkezlerinin konumlandığı bu kentlerin arasına İstanbul’u da yerleştirecek ‘İstanbul Finans Merkezi’ projesi kenti küresel çapta bir finans merkezi haline getirmeyi amaçlıyor…




Dünyanın 16. büyük ekonomisi konumunda olan Türkiye, son yıllarda yaptığı hamlelerle küresel ekonomideki yerini sağlamlaştırma yolunda hızla ilerliyor. Buna rağmen dünya finans merkezleri arasında 71. sırada yer alan Türkiye’nin bu sıralamadaki konumunu değiştirecek bir proje, İstanbul Finans Merkezi ya da diğer adıyla İstanbul Uluslararası Finans Merkezi. 


Türkiye’nin finans merkezleri sıralamasında istenilen yerde olmamasının başlıca nedeni olarak da, fiziki mekan yetersizliği gösteriliyor. Nitekim uluslararası çapta bir finans merkezi olmanın kriterleri arasında, altyapı hizmetlerinin sorunsuz olduğu finans kurum ve kuruluşlarına sahip olmak geliyor. İstanbul Finans Merkezi projesi ise tam da bu noktada devreye giriyor. Yetersiz olan fiziki mekan sorununun çözülmesinin amaçlandığı projeyle, İstanbul uluslararası bir finans merkezi haline getirilecek. 


Rakamlarla İstanbul Finans Merkezi 

Anadolu Yakası’nda Ataşehir ilçesi sınırlarında yükselecek projeyle amaçlananları sıraladıktan sonra gelelim içinde neler barındıracağına. Gerek dünya gerekse Türkiye ekonomisinin kalbinin olması amaçlandığı İstanbul Finans Merkezi’nde olacaklar ise şöyle…


-4.5 milyar TL yatırım maliyeti 

-2 milyon metrekare planlama alanı 

-3.2 milyon metrekare inşaat alanı 

-50 bin kişiye istihdam 

-11 bin kişiye yaşam 

-30 binlik günlük ziyaretçi

-100 bin metrekare ticari alan 

-600 bin metrekare ofis

-130 bin metrekare rezidans

-105 bin metrekare otel

-10 bin metrekare konferans salonu 



Rakamlarla ifade edildiğinde bu sonuçların çıktığı İstanbul Finans Merkezi’nde olacaklar bunlarla da sınırlı değil. Osmanlı mimarisinden izler taşıyacak projede; Osmanlı saraylarındaki avlu ve bulvarlar, büyük kapılar, çeşmeler yer alacak. Projenin yaşam alanları arasında ise parklar, bisiklet ve yaya yolları, açık – kapalı sokaklar sayılabilir. Bunun yanı sıra anfi tiyatro, kültür merkezi, konferans salonu gibi yapılanmalarda projede konumlandırılacak merkezler arasında. 


Doğa Dostu finans merkezi 

İstanbul Finans Merkezi’nin doğayla uyumu da projenin dikkat çeken detaylarından. Özel peyzaj düzenlemesinin yapılacağı projedeki binaların çevre dostu olması şart. Binaların çevreye uyumlu olduğunu belgeleyecek sertifikalar alması zorunlu olacak. 


İstanbul Finans Merkezi’ndeki bölgeler 

3.2 milyon metrekare inşaat alanıyla göz dolduran İstanbul Finans Merkezi toplamda 4 ana bölgeden oluşuyor. İlk bölge, özel kurum ve denetim kuruluşlarına ait. Projenin ikinci bölgesi ise Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank gibi banka ve finans merkezlerinin binalarından oluşuyor. 


Projenin üçüncü ana bölgesinde de kongre ve kültür merkezleri, konutlar, oteller konumlu. Yanı sıra bu bölümde 90 bin metrekarelik bir alışveriş merkezi de bulunuyor. İtfaiye, polis, camii, okul gibi hizmet binaları ise projenin dördüncü ana bölgesinde yer alıyor. 


Ulaşım nasıl olacak? 

Finans merkezi olmanın kriterlerinden bir diğeri de, ulaşım kolaylığı. Ataşehir’de E-5 ve TEM Otoyollarının kesiştiği alanda yer alan İstanbul Finans Merkezi, konumu açısından merkezi bir noktada. Bulunduğu lokasyon dışında projeye yakın bir mesafeden iki ayrı metro hattı geçecek. 


İlk kazma vuruldu 

 Projede ise ilk kazma vuruldu. 1 milyar 460 milyon TL ile özel proje ve rekreasyon alanı ihalesini kazanan Ağaoğlu Şirketler Grubu’nun projesi 1 milyon 700 bin metrekare alan üzerinde hayat buluyor. Ağaoğlu’nun projesinde 800 bin metrekarelik etap için çalışmalar hızla devam ederken, etabın 50 kişiye istihdam kapısı olacağı öngörülüyor. İlk etap 3.5 yılda tamamlanacak. 



Şebnem BER/Emlakkulisi.com 




Geri Dön