26 / 11 / 2024

İstanbul Finans Merkezi, gayrimenkul mü, finans projesi mi olacak?

İstanbul Finans Merkezi, gayrimenkul mü, finans projesi mi olacak?

AK Parti’nin en iddialı vaatlerinden biri olan İstanbul Finans Merkezi (İFM); gayrimenkul geliştirme projesi mi, finansal merkez mi olacak?




Habertürk Gazetesi'nden Serpil Yılmaz bugünkü köşesinde İstanbul Finans Merkezi'ni ele aldı. işte o yazı...


AK Parti’nin en iddialı vaatlerinden biri olan İstanbul Finans Merkezi (İFM); gayrimenkul geliştirme projesi mi, finansal merkez mi olacak?


Bu sorunun karşılığı bugün için (maalesef) birincisi…

BDDK ve SPK’nın Ümraniye’deki İFM içinde 3 milyar liralık hizmet binasının açılış töreni için hazırlanan protokol bölümünde, Başbakan Binali Yıldırım’ın alana girişini beklerken, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ile sohbet ediyoruz.


“İFM’de Kamu İhale Kanunu’na takılıp zaman kaybetmemek için dün (14 Ekim) Ziraat GYO’nun (Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı) kuruluşunu tamamladık. Kendimiz yaptıracağız” diyor.

Aydın “Bu arazi çok kıymetli, operasyonumuzu tümüyle taşımayız. Temsilcilik, hizmet birimlerimizi getiririz. Diğer ticari alanları kiraya veririz” diye de ekliyor.


Törene katılan bankacılar arasında İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali de var.


İş GYO, İFM’de 110 milyon dolar yatırımla 18 katlı bir kule inşa ediyor. Toplam 76 bin metrekare kapalı alanın 32 bin metrekaresini kiralayacağı bilgisi kamuoyuna yansımıştı.


MB TEMEL BİLE ATMADI!


İFM’de yer alacak 5 banka içinde yer alan Halk Bankası, Vakıfbank projelerini GYO çatısı altına almış, yapım ihalesine çıkmıştı.


Merkez Bankası (MB) ise BDDK ve SPK gibi  TOKİ  ile arsa karşılığı gelir paylaşım modelini benimsedi.

Başbakan ile birlikte Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın verdiği resim, hükümetin İFM’ye desteğini ortaya koyuyor.


Yılda 20 milyar Euro gelir üretecek ve 50 bin kişiye istihdam sağlayacak İFM, bu tabloyu 2009 yılından beri bekliyor…


Dönemin Başbakanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, 2008 yılında ortaya koyduğu İFM fikri, 2009 yılında “İstanbul Finans Merkezi Strateji ve Eylem Planı” ile yürürlüğe girmişti.


2012’de de açılan “İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Özel Proje ve Rekreasyon Alanı Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi” ihalesini kazanan Ali Ağaoğlu’nun Başkanı olduğu Akdeniz İnşaat ilk kazmayı 2014 yılında vurdu.


8.5 milyar metreküp hafriyat, metro istasyon girişi ve 600 metrekarelik otopark dahil İFM’nin altyapısına 1 milyar liralık yatırım yaptı.


Projede MB dahil 5 banka temel bile atmadı! İnşaat ihale sürecini tamamlamadı…

Eğer işi bu kadar ağırdan almasalardı, 2016 yılında temel atma değil kurdele kesme töreni yapılacaktı.

Orta Vadeli Plan’a dahil edilen ve Kalkınma Bakanlığı’nın koordinasyonunda ilerleyen İFM’nin bitiş tarihi, 2 yıl ertelenerek 2018 olarak revize edildi.


O tarih geldiğinde; 80-90 bin kişilik nüfusa hizmet veren bir gayrimenkul projesi mi; Dubai, Londra ya da New York’taki gibi uluslararası bir finans merkezi mi göreceğiz?


Bunun kararının, konjonktürden bağımsız olarak bugün verilmesi gerekiyor.


YILDIRIM İMF'YE MORAL VERİYOR 


Başbakan Yıldırım, kürsüden Avrasya Tüneli’nin 20 Aralık’ta açılacağını müjdelerken, “Bir ‘one minute’ var, onu Sayın Cumhurbaşkanı’mız söylemişti. Bir de ‘two minutes’ oldu” demişti.


“Two minutes nereden çıktı?” diye sorunca,“O anda aklıma geliyor” karşılığını veriyor.

Yıldırım, İFM’nin kürsüden verdiği siyasi mesajların gölgesinde kalması endişesiyle, “Burada emeği geçen herkesi yazın” diyerek yanımızdan uzaklaşıyor.


Yurtdışında olan İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın katılmadığı törende, İstanbul’un sunumunu SPK binasının müteahhitliğini üstlenen Kuruluş-Sersim Ortaklığı ve İTO Başkanı İbrahim Çağlar yapıyor.

İstanbul İFM’ye nasıl hazırlanıyor öğrenemiyoruz…


5 BİN YILLIK DAYANIKLI BETON

Ağaoğlu ile İFM’deki şantiyesine girdiğimizde “2 yıldır buraya ayağımı atmıyorum. Kimse projeyle ilgilenmiyordu. Nihayet ekonomi konuşuluyor” diyor.


Kaba inşaatını tamamladığı 8 kulenin yatırım değerinin 3 milyar lira olduğunu belirten Ağaoğlu, “İFM inşaatında 5 bin yılda bir olabilecek depreme dayanıklı beton kullandık” diye de ekliyor.


Avrasya Tüneli’nde kullanılan betonun, 2 bin 500 yılda bir olabilecek depreme dayanıklı olduğunu göz önüne alırsak, Türkiye’nin en güçlü yapıları paranın merkezinde yükselecek demektir.


Habertürk / Serpil Yılmaz


Geri Dön