23 / 12 / 2024

İstanbul Finans Merkezi'nin hafriyat çalışmaları 27 ay sürdü!

İstanbul Finans Merkezi'nin hafriyat çalışmaları 27 ay sürdü!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın koordinasyonunda 10 paydaşla beraber sürdürülen ve tamamlandığında Türkiye'yi küresel finans liginde öne çıkaracak İFM projesinde, 27 ay süren hafriyat ve iksa çalışmaları sona erdi.



Zemin çalışmaları çileli geçen projede, dinamitle patlatma, günde 2 bin 140 kamyon hafriyat taşınması gibi işleri tepeden izleyen kule vinç operatörü Mustafa Çakırbaş, soruları yanıtladı.İşinden ve yerinden memnun olduğunu belirten Çakırbaş, "Sürekli kule vincin tepesinde olduğumuz için saha içindeki bütün çalışmaları en ince ayrıntısına kadar gözlemleme şansımız oldu. Çok ilginç olaylara tanık olduk. Tabii ki bu süre zarfında hafriyat çalışmaları, beton dökümü, fore kazık ve iksa demirlerinin imalatı devam ettiği için hepsini aynı anda gözlemledik. Muazzam bir çalışma temposuyla bugüne kadar kazasız belasız gelindi" diye konuştu. 


- "Youtube'da çok keyifli kurulum videoları var" 


Toplam 28 yıldır kule vinç operatörlüğü yaptığını anlatan Çakırbaş, "Kule vinç operatörleri ne yapar" sorusuna ise Çakırbaş, "Söz gelimi sadece bu projede günün 8 saati kazık demiri imalatı yaptık. Kule vinçle bunların tezgaha alınması ve yüklenip sahaya nakledilmesini yaptık. Bu süre zarfında beton imalatlarını da takip ettik" bilgisini verdi. Kule vinçlerin kurulumunun vatandaşlar tarafından merak edildiğini söyleyen Çakırbaş, bu konuda video paylaşım sitesi Youtube'da çok keyifli videoların bulunduğunu aktardı. 


- "Bina yükseldikçe kule vinci de yükseltiyoruz" 


Bir kule vinç kurulumunun profesyonel bir ekip ve ideal hava koşulları altında en fazla 2 gün sürdüğünü belirten Çakırbaş, "Eskiden teknoloji biraz daha hantaldı bu konuda, birkaç hafta sürüyordu bir kulenin montajı ama şimdi en fazla 2 gün içinde serbest yükseklik olan 50-52 metreye kuruyoruz. Ertesi gün gerekli kontrolleri, testleri yapıldıktan sonra çalışmaya başlıyor vinçlerimiz. Bu esnada muhakkak iş güvenliği dikkat ettiğimiz konuların başında geliyor" dedi. Bina yükseldikçe kule vincin binaya bağlanarak ilave şekilde yükseltildiğini aktaran Çakırbaş, "Örneğin İstanbul Finans Merkezi'nde bizim en yüksek yapımızdaki vincimiz 155 metreye çıkacak. İlk etapta vinçleri 50 metreye kuruyoruz, daha sonra 24 metre, 24 metre bina yükseldikçe belirlenen yerlere bağlayarak istenilen yüksekliğe getiriyoruz. 

Tabii ki iş bitiminde yine aynı şekilde gerisin geriye söküyoruz" dedi - "Ortalama bir kule vincin maliyeti 300-320 bin avro civarında" Proje genelinde vinç sayısının 50'yi aşacağını söyleyen Çakırbaş, "Şu anda projemiz kapsamında sahada 2 tane kule vinç var. Fakat önümüzdeki günlerde yenilerini de getireceğiz. Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun alanında vinç sayısı şu anda 2. Bu sayı 16'ya ulaşacak. Finans Merkezi şantiyesi genelindeyse kule vinç sayısı 50'yi aşacak. İnşaatın yükünü zaten kule vinçler çektiği için bunlar inşaatın en önemli araçları sayılır" dedi. Projede kullanılan kule vinçlerin bir tanesinin kiralama maliyetinin 300 bin avro seviyesinde olduğunu aktaran Çakırbaş, şu bilgileri verdi: "Kule vinç fiyatları, kiralama maliyetleri projeden projeye değişiyor. Bizim ihtiyacımız olan yükseklikte ve nitelikte ortalama bir kule vincin maliyeti 300-320 bin avro civarında. Bizim projede ihtiyaç duyacağımız en yüksek vincin maliyeti ise 452 bin avro düzeyinde..." Kule vinç operatörlerinden Ali Kemal Akyıldız ise, yaptığı işten keyif aldığını belirterek, projenin devamında da aynı vinçte çalışmak istediğini söyledi. 


- "Metroları birleştirecek istasyonun kazı çalışmaları devam ediyor"


 İFM'de koordinasyonu sağlayan kurumlardan Emlak Konut GYO'nun proje Mühendisi Ufuk Yalçınkaya ise projeye ilişkin bilgiler verdi. Yalçınkaya, hafriyat ve iksa çalışmalarıyla zeminin inşaata hazır hale getirildiğini belirterek, "Proje kapsamında 27 aylık süreçte hafriyat ve iksa çalışmalarını tamamladık. Şu an için mevcut Kadıköy-Kartal ve yapılması planlanan Üsküdar-Ümraniye metro hatlarına dikey bağlantısını sağlayacak metro istasyonunun kazı çalışmalarına devam ediyoruz" ifadelerini kullandı. Finans Merkezi projesinde çalışmaların ekip ruhu içerisinde yürütüldüğünü aktaran Yalçınkaya, "Böylesine büyük bir projede ekip ruhu olmadan başarıya ulaşmamız imkansız" dedi. Projede şu anda 600 kişilik personelin çalıştığını belirten Yalçınkaya sayının 8-10 bin seviyesine ulaşacağını kaydetti. Proje kapsamında dışarıya hafriyat taşıyan kamyonların çıkıştan önce yıkandığını anımsatan Yalçınkaya, yaklaşık 800 bin kamyon yıkama işlemi yapıldığını da Ataşehir'de 300 dönüm arazi üzerine inşa edilen İstanbul Uluslararası Finans Merkezi inşaatının tüm detaylarını vinçten takip eden operatör Mustafa Çakırbaş, projenin tamamlanan hafriyat ve iksa çalışmalarında şahit olduğu hummalı süreçleri anlattı detti. Tamamlandığında İstanbul'u ve Türkiye'yi dünyanın en büyük 25 finans kompleksi arasına yükseltmesi planlanan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi, yapılan Master İş Programı gereği resmi kurumlardan gelecek projelerin onayı bekleniyor. Onayın ardından kulelerin betonarme imalatlarına başlanacak. Toplam 3,2 milyon metrekare inşaat alanından oluşan İstanbul Finans Merkezi Projesi'nde inşaat sektörünün her türünden yaklaşık 600 ana başlıkta 3 binden fazla kalem malzeme kullanılacak. Projenin mimarisi hem yerel Türk kültüründen hem de çağdaş enternasyonal iş dünyasının gerektirdiği global perspektiften esinlendi. Bölgedeki binalar iki bölümlü bir kütle yaklaşım stratejisi ile, taban podyumu ve bu podyumun üzerine oturtulmuş bir kuleden oluşturacak. İksa imalatlarında yapılan ankraj uygulamalarında kullanılan toplam çelik halat miktarı 790 kilometre ile yaklaşık İstanbul - Bodrum arasındaki mesafeye eşit gerçekleşti. 


- Makina parkı 215 milyon lira değerinde 


Projede kamyon, tır, kule vinç, ekskavatör, kırıcı, kepçe, enjeksiyon seti, silindir, kompresör, dozer, su ve yakıt tankeri, fore kazık makinası, ankraj mini kazık makinası, su jeti, traktör, hidromek, bobcat, yükleyici, JCB, delici ve Lovvbed'den oluşan takribi 215 milyon jira değerinde bir makine parkı bulunuyor. İşlerin yoğunlaşacağı dönemde bu miktarın 4-5 kat artması bekleniyor. İş güvenliği giderlerine tüm proje kapsamında 20 milyon liranın üzerinde yatırım yapılması planlanırken, düzenli olarak eğitim faaliyetleri yapılıyor. 


Son Dakika


Geri Dön