22 / 11 / 2024
fuzul

İstanbul iş oteli yatırımında gözde şehir oldu!

İstanbul iş oteli yatırımında gözde şehir oldu!

İstanbul dünya ekonomisinin buluşma noktalarından birisi haline geldi. Şehir her gün ayrı bir büyük uluslararası kongreye ev sahipliği yapar hale geldi. Yerel ve yabancı otel zincirleri bir dizi iş oteli yatırımı yapıyor...






Yerli yabancı tüm turizm sektörü İstanbul’a ilgisini sürdürüyor. Yerli ve uluslararası otel zincirleri İstanbul’daki bütün otel projelerini takip ederken, yatırımcılar da uygun arazi arayışlarını sürdürüyor. Öyle ki finans merkezi olma yolunda ilerleyen ve 2020 Olimpiyatları başta olmak üzere dev uluslararası organizasyonlara hazırlanan İstanbul’da otel yatırımı için sıraya girmek gerekiyor. 


Sebebi ortada... Açıklanan resmi rakamlara göre, 2012 yılında İstanbul, 10 milyon yabancı turist ağırladı. İstanbul ayrıca, kongre şehirleri sıralamasında, son 10 yılda 30 basamak birden yükselerek dokuzunculuğa yerleşti. İstanbul artık, 500’ü aşkın katılımcıya ev sahipliği yapacak kongreler için dünyanın sayılı adreslerinden bi­risi olarak gösteriliyor. Öyle ki sadece bir günde 20’ye yakın uluslararası iş etkinliği gerçekleştiri­liyor; şehre farklı ülke ve şehirlerden günde or­talama 15 bin işadamı geliyor. Hal böyle olunca iş trafiği İstanbul’un iş otellerine de olumlu yan­sıyor. Oteller adeta “yok” satıyor. Fiyatlar ise Paris, Barselona, Frankfurt ve zaman zaman Londra’yla yarışıyor.


Tüm bunlara ek olarak, hemen hemen her büyük etkinliğin kısa listesinde olan İstanbul’un 2020 Olimpiyat Oyunları için çok güçlü bir aday olması da yatırımcıların hevesini tetikliyor. Şa­yet 2020 Dünya Olimpiyatları İstanbul’da ger­çekleşirse, şehre 2.5 milyon ek turistin olimpi­yatları izlemek için gelmesi bekleniyor. Bu dö­nemde ayrıca yıllık 180 bin kişilik istihdam yara­tılması, doğrudan ve dolaylı yatırımlarla gayri safi milli hasılaya da yaklaşık 8 milyar dolar ek bir katkı sağlanması öngörülüyor.


Mövenpick, Hilton, Starwood, Novotel, Inter- continental, Copthorne ve Marriott gibi birçok uluslararası grup, İstanbul’da cazip proje peşin­deler. Uzmanlar, yeni yatırımlar sayesinde 2013’te yabancı zincirlere ait yaklaşık 30 marka­nın otel sayısının 70’i aşacağını tahmin ediyor­lar. İstanbul’daki Bakanlık ve Belediye Belgeli otellerdeki yatak sayısı halihazırda 110 bin civa­rında. Bazıları tamamlanmak üzere olan bazıları da proje aşamasında olan yatırımlarla İstanbul’daki yatak kapasitesinin 180 bini aşması bekleniyor.



Global zincirlerin hedefi işletmecilik


İstanbul ve Anadolu'ya gelmek isteyen büyük otel zincirlerinin neredeyse hepsi Türkiye'ye ya işletmeci kimliğiyle ya da franchise vererek girmek istiyor. Mülkiyeti almak ve yatırım yapmak doğrudan tercih ettikleri bir model değil. Öte yandan, nakit para koymak istemeseler de yönetimde etkin olmayı çok önemsiyorlar. Tecrübelerini özellikle teknik hizmetler, operasyonun iyileştirilmesi gibi alanlarda kullanarak otel kalitesini artırmayı hedefliyorlar.



Para



Geri Dön