03 / 01 / 2025

İstanbul-İzmir Otoyolu için 1,7 milyar TL kamulaştırma ödendi!

İstanbul-İzmir Otoyolu için 1,7 milyar TL kamulaştırma ödendi!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: "Bursa'dan İstanbul'a gidecekler en fazla 45 dakikada İstanbul'a kesintisiz bir ulaşımla varmış olacaklar" dedi.



Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul ile  İzmir  arasını 3 saate indirecek olan İstanbul-İzmir Otoyolu inşaatında şu ana kadar 1 milyar 750 milyon lira kamulaştırma, 10 milyar 500 milyon lira da yol inşaatı için harcama yapıldığını bildirdi.


Yıldırım, Mövenpick Otel'de basın kuruluşlarının İzmir'deki temsilcileriyle sohbet toplantısında bir araya geldi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının faaliyetlerinin anlatıldığı sunumun ardından, projelere ilişkin bilgi veren Yıldırım, İzmir Körfez Geçişi Projesi'ne dair kamuoyunda ittifak sağlanmaya başladığını belirtti.


Projenin Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle yapılmasının planlandığını, o nedenle taliplisinin de bulunması gerektiğini ifade eden Yıldırım, yerel özelliği bulunan bu ölçekte bir projenin ilk kez deneneceğini açıkladı.


Daha önce Yap-İşlet-Devret modeliyle Avrasya Tüneli inşaatına başlandığını ancak o projenin henüz devreye girmediğini anımsatan Yıldırım, şunları kaydetti:


"Ondan sonra ilk proje İzmir'de olacak. O yüzden buraya hem bu konuda uzmanlığı olan hem de finansal güce sahip taliplileri bulmamız ve süreci başlatmamız gerekiyor. Şu anda projeyle ilgili ÇED çalışmaları devam ediyor. Birkaç ay daha bu konu devam edecek gibi gözüküyor. Projeyle ilgili özellikle İzmir Körfezi'nin içinde oluşturulan yapay ada ve o adanın fonksiyonları konusunda henüz alternatifler bitmiş değil. Burada da projeyi cazip hale getirmek için farklı düşünce ve görüşler var. Onlarla ilgili çalışmalar yapılıyor. Onu da ayrıca İzmir kamuoyuyla paylaşacağız. Bu bir ulaşım projesi, bunun yanında bir de İzmir için yaşam alanı oluşturma projesi de düşünmemiz lazım. Bu kısmının da proje kadar, hatta daha önemli olduğunu düşünüyorum. Birkaç alternatif çalışma var, ilerleyen dönemde İzmir kamuoyuna sunacağız."


Bu tip büyük projeleri genel bütçe imkanlarıyla yapmanın kolay olmadığını ve zaman alacağını vurgulayan Bakan Binali Yıldırım, YİD modeliyle hayata geçirilmesi planlanan projenin tamamlanması halinde geçişlerin ücretli olacağı bilgisini verdi.



- İstanbul-İzmir Otoyolu

Toplantıda, İstanbul- İzmir Otoyol projesine de değinen Yıldırım, İstanbul-Bursa güzergahında dün incelemelerde bulunduğunu, bu kapsamda 2 bin 500 metre uzunluğa sahip Selçuk Gazi Tünelleri'nde iki tarafta da son ışığı gördüklerini anlattı.


Projenin toplam 387 kilometrelik ana aksa sahip bulunduğunu, İzmir Otogar Kavşağı'ndan başlayarak, İstanbul'a oradan da Gebze TEM yoluna bağlantıya kadar olan mesafeyi kapsadığına işaret eden Bakan Yıldırım, bu mesafeye köprünün de dahil olduğunu belirtti.


İzmit Körfezi'ni, Dilovası'ndan Hersek Burnu'na bağlayan asma köprünün boyu itibarıyla dünyanın 4'üncü köprüsü olduğunu vurgulayan Bakan Yıldırım, projeyle ilgili şu bilgileri verdi:


"Köprü yaklaşık 5.5 kilometre uzunluğunda, kuleler arası mesafe ise bin 550 metre. Köprü çok özel bir dizayn, kuleleri yerde sabit değil, hareketli. Orası fay kesişme hattında olduğu için köprü kulesi, herhangi bir yer hareketinde yatay-düşey hareket edebiliyor. Keson yatakları var, o keson yataklar içerisinde denizin 45 metre altına yerleştirilmiş alttan radye temel ve kazıklarla beslemesi yapılmış bir kutu içerisinde hareket eden 252 metre boyunda bir yapı. Bu çok önemli bir mühendislik gerektiren proje. 1999 depreminde tam fay hattının geçtiği yer olan Hersek Burnu-Gölcük istikametinde olduğu için deprem riskine karşı burada çok özel proje yapıldı."


- İzmit-Yalova arasındaki bölüm trafiğe açılacak

Projenin üç aşamadan oluştuğunu, ilk aşamada, Gebze Körfezi'nin Yalova tarafındaki ayaktan itibaren İznik Körfezi'ne kadar 40 kilometrelik bölümün şu anda hazır olduğunu ve trafiğe açılabileceğini ifade eden Yıldırım, "Bu bölüm önemli. Özellikle İzmit-Yalova arasındaki bölünmüş yolda trafik yoğunluğu bakımından ciddi bir sıkıntı var, dolayısıyla orayı rahatlatmak için bu bölgeyi hemen açacağız" dedi.


İkinci etapta ise 2016 yılının Nisan ayında Gebze'den Altınova'ya oradan da Orhangazi'ye kadar açılmasının planlandığını anlatan Yıldırım, "Üçüncü etabı da yılın üçüncü çeyreğinde Bursa Çevre yoluna bağlamış olacağız. Bursa'dan İstanbul'a gidecekler en fazla 45 dakikada İstanbul'a kesintisiz bir ulaşımla varmış olacaklar. Bizim taraftan İzmir Otogar ile Kemalpaşa arası öncelikle devam ediyor. 2 tünelimiz var, Belkahve tünelleri. Onlar da bitti. Ama orada çok fazla sanat yapısı olduğu için tamamlanması eylül, ekimi bulur. Geri kalan bölümler ise 2018'de tamamen bitmiş olacak" diye konuştu.


Proje kapsamındaki çalışmaların tüm güzergahlarda bin 600 iş makinesi ve 9 bin işçiyle yürütüldüğüne dikkati çeken Bakan Yıldırım, şöyle devam etti: 


"Projenin toplam maliyeti 6.5 milyar dolar. Finansman maliyetini de koyduğumuz zaman 15 milyar doları buluyor, şu ana kadar 1 milyar 750 milyon kamulaştırma parası olarak vatandaşa ödendi, yol için de 10 milyar 500 milyon ödeme yapıldı. Yani aşağı yukarı yüzde 45-50 arasında yolun bitmiş olduğunu söyleyebiliriz."


- Bakan Yıldırım'a doğum günü sürprizi

Toplantının sonunda Bakan Binali Yıldırım'a, kendisi için hazırlanan doğum günü pastası ikram edildi. Torunları tarafından hazırlanan görüntülü kutlama mesajlarını salondaki ekrandan izleyen Yıldırım, duygulandı. 


Gazeteciler tarafından kaç yaşında olduğu sorulan Bakan Yıldırım, "Erkek yaşını saklamaya, kadın ise saklamamaya başladığı zaman yaşlanmış demektir" diye esprili yanıt verdi.


AA


Haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı;

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul ile İzmir arasını 3 saate indirecek olan İstanbul-İzmir Otoyolu inşaatında şu ana kadar 1 milyar 750 milyon lira kamulaştırma, 10 milyar 500 milyon lira da yol inşaatı için harcama yapıldığını bildirdi. Yıldırım, Mövenpick Otel'de basın kuruluşlarının İzmir'deki temsilcileriyle sohbet toplantısında bir araya geldi. 


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının faaliyetlerinin anlatıldığı sunumun ardından, projelere ilişkin bilgi veren Yıldırım, İzmir Körfez Geçişi Projesi'ne dair kamuoyunda ittifak sağlanmaya başladığını belirtti. Projenin Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle yapılmasının planlandığını, o nedenle taliplisinin de bulunması gerektiğini ifade eden Yıldırım, yerel özelliği bulunan bu ölçekte bir projenin ilk kez deneneceğini açıkladı. Daha önce Yap-İşlet-Devret modeliyle Avrasya Tüneli inşaatına başlandığını ancak o projenin henüz devreye girmediğini anımsatan Yıldırım, şunları kaydetti: "Ondan sonra ilk proje İzmir'de olacak. O yüzden buraya hem bu konuda uzmanlığı olan hem de finansal güce sahip taliplileri bulmamız ve süreci başlatmamız gerekiyor. Şu anda projeyle ilgili ÇED çalışmaları devam ediyor. Birkaç ay daha bu konu devam edecek gibi gözüküyor. Projeyle ilgili özellikle İzmir Körfezi'nin içinde oluşturulan yapay ada ve o adanın fonksiyonları konusunda henüz alternatifler bitmiş değil. Burada da projeyi cazip hale getirmek için farklı düşünce ve görüşler var. Onlarla ilgili çalışmalar yapılıyor. Onu da ayrıca İzmir kamuoyuyla paylaşacağız. Bu bir ulaşım projesi, bunun yanında bir de İzmir için yaşam alanı oluşturma projesi de düşünmemiz lazım. Bu kısmının da proje kadar, hatta daha önemli olduğunu düşünüyorum. Birkaç alternatif çalışma var, ilerleyen dönemde İzmir kamuoyuna sunacağız." Bu tip büyük projeleri genel bütçe imkanlarıyla yapmanın kolay olmadığını ve zaman alacağını vurgulayan Bakan Binali Yıldırım, YİD modeliyle hayata geçirilmesi planlanan projenin tamamlanması halinde geçişlerin ücretli olacağı bilgisini verdi. 


"İki tarafta da son ışığı gördük"


Toplantıda, İstanbul- İzmir Otoyol projesine de değinen Yıldırım, İstanbul-Bursa güzergahında dün incelemelerde bulunduğunu, bu kapsamda 2 bin 500 metre uzunluğa sahip Selçuk Gazi Tünelleri'nde iki tarafta da son ışığı gördüklerini anlattı. Projenin toplam 387 kilometrelik ana aksa sahip bulunduğunu, İzmir Otogar Kavşağı'ndan başlayarak, İstanbul'a oradan da Gebze TEM yoluna bağlantıya kadar olan mesafeyi kapsadığına işaret eden Bakan Yıldırım, bu mesafeye köprünün de dahil olduğunu belirtti. İzmit Körfezi'ni, Dilovası'ndan Hersek Burnu'na bağlayan asma köprünün boyu itibarıyla dünyanın 4'üncü köprüsü olduğunu vurgulayan Bakan Yıldırım, projeyle ilgili şu bilgileri verdi: "Köprü yaklaşık 5.5 kilometre uzunluğunda, kuleler arası mesafe ise bin 550 metre. Köprü çok özel bir dizayn, kuleleri yerde sabit değil, hareketli. Orası fay kesişme hattında olduğu için köprü kulesi, herhangi bir yer hareketinde yatay-düşey hareket edebiliyor. Keson yatakları var, o keson yataklar içerisinde denizin 45 metre altına yerleştirilmiş alttan radye temel ve kazıklarla beslemesi yapılmış bir kutu içerisinde hareket eden 252 metre boyunda bir yapı. Bu çok önemli bir mühendislik gerektiren proje. 1999 depreminde tam fay hattının geçtiği yer olan Hersek Burnu-Gölcük istikametinde olduğu için deprem riskine karşı burada çok özel proje yapıldı." 


İzmit-Yalova arasındaki bölüm trafiğe açılacak


Projenin üç aşamadan oluştuğunu, ilk aşamada, Gebze Körfezi'nin Yalova tarafındaki ayaktan itibaren İznik Körfezi'ne kadar 40 kilometrelik bölümün şu anda hazır olduğunu ve trafiğe açılabileceğini ifade eden Yıldırım, "Bu bölüm önemli. Özellikle İzmit-Yalova arasındaki bölünmüş yolda trafik yoğunluğu bakımından ciddi bir sıkıntı var, dolayısıyla orayı rahatlatmak için bu bölgeyi hemen açacağız" dedi. İkinci etapta ise 2016 yılının Nisan ayında Gebze'den Altınova'ya oradan da Orhangazi'ye kadar açılmasının planlandığını anlatan Yıldırım, "Üçüncü etabı da yılın üçüncü çeyreğinde Bursa Çevre yoluna bağlamış olacağız. Bursa'dan İstanbul'a gidecekler en fazla 45 dakikada İstanbul'a kesintisiz bir ulaşımla varmış olacaklar. Bizim taraftan İzmir Otogar ile Kemalpaşa arası öncelikle devam ediyor. 2 tünelimiz var, Belkahve tünelleri. Onlar da bitti. Ama orada çok fazla sanat yapısı olduğu için tamamlanması eylül, ekimi bulur. Geri kalan bölümler ise 2018'de tamamen bitmiş olacak" diye konuştu. Proje kapsamındaki çalışmaların tüm güzergahlarda bin 600 iş makinesi ve 9 bin işçiyle yürütüldüğüne dikkati çeken Bakan Yıldırım, şöyle devam etti:  "Projenin toplam maliyeti 6.5 milyar dolar. Finansman maliyetini de koyduğumuz zaman 15 milyar doları buluyor, şu ana kadar 1 milyar 750 milyon kamulaştırma parası olarak vatandaşa ödendi, yol için de 10 milyar 500 milyon ödeme yapıldı. Yani aşağı yukarı yüzde 45-50 arasında yolun bitmiş olduğunu söyleyebiliriz."


Dünya 



Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, iki şehir arasını 3 saate indirecek olan İstanbul-İzmir Otoyolu inşaatında şu ana kadar 1 milyar 750 milyon lira kamulaştırma, 10 milyar 500 milyon lira da yol inşaatı için harcama yapıldığını bildirdi. İzmir'de basın mensuplarıyla bir araya gelen Yıldırım, İzmir Körfez Geçişi Projesi'ne dair kamuoyunda ittifak sağlanmaya başladığını belirtti. Projenin Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle yapılmasının planlandığını ifade eden Yıldırım, yerel özelliği bulunan bu ölçekte bir projenin ilk kez deneneceğini açıkladı. Yıldırım, "Hem bu konuda uzmanlığı olan hem de finansal güce sahip taliplileri bulmamız ve süreci başlatmamız gerekiyor. Şu anda ÇED çalışmaları devam ediyor" dedi. 



Bu haber Hürriyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


İstanbul ile İzmir arasını 3 saate indirecek olan İstanbul-İzmir otoyolu projesinde yolun yüzde 50’si tamamlandı.


ULAŞTIRMA Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “İstanbul-İzmir otoyolu için şu ana kadar 1 milyar 750 milyon TL kamulaştırma parası olarak vatandaşa ödendi, yol için de 10 milyar 500 milyon TL ödeme yapıldı. Aşağı yukarı yüzde 45-50 arasında yolun bitmiş olduğunu söyleyebiliriz” dedi. Daha önce Yap-İşlet-Devret modeliyle Avrasya Tüneli inşaatına başlandığını ancak o projenin henüz devreye girmediğini anımsatan Yıldırım, şunları kaydetti: “Ondan sonra ilk proje İzmir’de olacak. O yüzden buraya hem bu konuda uzmanlığı olan hem de finansal güce sahip taliplileri bulmamız ve süreci başlatmamız gerekiyor. Şu anda projeyle ilgili ÇED çalışmaları devam ediyor. Birkaç ay daha bu konu devam edecek gibi gözüküyor. Projeyle ilgili özellikle İzmir Körfezi’nin içinde oluşturulan yapay ada ve o adanın fonksiyonları konusunda henüz alternatifler bitmiş değil. Burada da projeyi cazip hale getirmek için farklı düşünce ve görüşler var. Onlarla ilgili çalışmalar yapılıyor. Onu da ayrıca İzmir kamuoyuyla paylaşacağız. Bu bir ulaşım projesi, bunun yanında bir de İzmir için yaşam alanı oluşturma projesi de düşünmemiz lazım.”


Bu haber Yeni Asır Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Bakan Yıldırım, körfeze yapılacak Tüp Geçit Projesi’ne örnek olarak Danimarka ile İsveç’i bağlayan Öresund Köprüsü’nü gösterdi. Proje için tarih de veren Yıldırım, tüp geçidin 2023’e yetişeceğini hatta daha da önce bitebileceğini söyledi

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'deki medya genel yayın yönetmeni ve temsilcileriyle Mövenpick Otel'de bir araya geldi. Toplantıya AK Parti İl Başkanı Bülent Delican'ın yanı sıra Milletvekilleri Hüseyin Kocabıyık, Hamza Dağ, Kerem Ali Sürekli, Atilla Kaya ve Necip Kalkan da katıldı. Körfez Tüp Geçidi projesine kentin "olumlu" baktığını söyleyen ve İzmir'de uzun zamandır ilk defa bir konu üzerinde ortak hareket sağlandığını gördüğünü belirten Yıldırım, "Bu işi devam ettirmekte fayda var. Bundan sonraki aşamalarda detayları anlatmak bize düşüyor" dedi. 



Çevreye zarar vermeyecek 


1800 metre tünel, 4 bin 200 metre köprü, 800 metre yapay adadan oluşacak Körfez Tüp Geçidi için Danimarka ile İsveç'i bağlayan Öresund Köprüsü'nü örnek gösteren Yıldırım, ÇED sürecinin sürdüğünü, projenin doğal yapıya zarar vermemesi için tüm önlemlerin alınacağını söyledi. Yıldırım, "Kuş Cenneti'ne zarar getirecek bir durum olmayacak. Güzergah İzmir Çevreyolu, Çiğli ve Menemen ile birleşecek. Diğer tarafta Narlıdere'de, İnciraltı'nın hemen kenarından Çeşme çevreyoluna bağlanmış olacak" dedi. Projenin gerçekleşmesi için teknik zorunluluk olarak Körfez'de bir yapay ada oluşturulacağını anlatan Bakan Yıldırım, Körfez'in zemin yapısı nedeniyle tamamının tünel olmasının mümkün görünmediğinin de altını çizdi. Yıldırım, "Tüp geçitten köprü geçişine sağlam bir yapıya ihtiyaç var. O nedenle bir yapay ada yapmak zorunlu. Bu adanın İzmir'e ayrı bir güzellik katacağına inanıyorum. Denizin ortasında yeşil bir alan olacak. Köprü de Körfez'den çok güzel gözükecek. Adanın fonksiyonları konusunda henüz alternatifler bitmiş değil. Burasının İzmirliler için bir yaşam alanı olmasını istiyoruz. Bunun projeden daha önemli olduğunu düşünüyorum. İzmir kamuoyunun da görüşlerini alacağız" dedi. Projenin maliyetinin karada ve denizde yapılacak sondajların ardından ortaya çıkacağını, yap-işlet-devret modeliyle yapılacağını söyleyen Yıldırım, ayrıca bitiş tarihini de 2023 olarak açıkladıktan sonra, "Daha önce de bitebilir" dedi. 



İzmir-İstanbul arası 3 saat 


Yapımı devam eden İzmir-İstanbul Otoyolu'nun iki kent arasındaki ulaşımı 3.5 saatte indireceğini açıkladıklarını söyleyen Yıldırım, "Yeni hesaplamalara göre, 3 saate inecek. Hatta Gebze'ye 2 saat 50 dakikada ulaşmak mümkün. Şu anda Otoyol inşaatında 1600 iş makinası ile 9 bin kişi çalışıyor. 2018'de tamamen bitmiş olacak" diye konuştu. 



Körfez ÇED sorunu 


Büyükşehir Belediyesi'nin Körfez tarama projesi için halen ÇED onayı beklediğinin hatırlatılması üzerine Yıldırım, sürecin kendi bakanlığının dışında olduğunu belirterek, "Bu süreci de bizim yönetme şansımız yok. Belediye takip edecek biz de gereken desteği vereceğiz" dedi. İzmir Körfezi içine planladıkları marinalar konusunda gelişme sağlanamadığını hatırlatan Yıldırım, "Marinalarda sınıtı var. Yeni Büyükşehir yasasıyla yetkiyi belediye ile paylaşıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüşmemiz gerekiyor. Ortak zemin bulup ona göre hareket etmemiz lazım. Karşıyaka'da marina önerdik olmadı, Bayraklı'da da başka sorunlar çıktı. Mutlaka belediye ile uzlaşma, onlarla birlikte çalışma ihtiyacı görüyorum" dedi. Bakan Yıldırım, Çandarlı Limanı projesinin de mutlaka tamamlanacağını ve burasının bölgenin kalbi olduğunu söyledi. 



Alsancak Stadı 


Alsancak Stadı'nın yerine mutlaka stad yapılacağının altını çizen Bakan Yıldırım, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın bunun finansını Spor Toto ile sağlayacağını hatırlattı. Yıldırım, "Belediyenin burada payı var. Bakanlık talep edince proje istendi. Proje sunuldu, yetersiz bulundu, yatırım programında olmadığı gerekçe gösterildi. Bunun yatırım programıyla ilgisi yok. Spor Toto yapacak. Konuyu Başkan'a anlatacağım" açıklamasını yaptı. 



Doğum günü sürprizi 


Toplantının sonunda Yıldırım doğum günü sürprizi yaşadı. Bugün 61. doğumgününü kutlayacak olan Bakan Yıldırım, doğumgünü pastası gelince şaşırdı. Mumu eliyle söndüren Yıldırım, asıl süprizi ise torunlarının gönderdiği görüntülü doğumgünü mesajını ekranda izleyince yaşadı. Gözleri dolan Yıldırım, yaşıyla ilgili sorulara, "Erkek yaşını saklamaya, kadın ise saklamamaya başladığı zaman yaşlanmıştır" diye yanıt verdi, sonra da yaşını açıkladı. 



Cumhurbaşkanı'ndan İzmir'e mesaj 


Bakan Yıldırım, Türkiye'de AK Parti'ye yüzde 82 ile en fazla oy veren köy olma özelliği taşıyan Menderes'in Küner Köyü'nü ziyaret etti. Bu esnada Yıldırım'a Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bir telefon geldi. Yıldırım telefonu hoparlöre alırken, önemli mesajlar veren Erdoğan, "Küner Köyü'ne en kalbi şükranlarımı bildiriyor, gönülden kucaklıyorum. Verdiğiniz desteklerden dolayı, unutamayacağım hatıralarla şükranlarımı ifade diyorum. Farklı hizmetlerle, İstanbul-İzmir arasındaki yoldan tutunuz da altyapı, üstyapı hizmetlerinde İzmir çok daha farklı bir dönemi yaşıyor, yaşayacak. Baharla birlikte yollar peyderpey açılmaya başlıyor. Binali Bey bıraktığı yerden yoluna devam edecek. Ben de bu hizmetler noktasında Cumhurbaşkanlığı makamı olarak hükümetimizin bizzat yanında olacağımı belirtmek istiyorum. Sağolun" diye konuştu. Öte yandan, Bakan Yıldırım Menderes'te 15 gün önce CHP'den AK Parti'ye geçen Meclis üyesi Halil Taşkıran'a da rozet taktı. 



Kocaoğlu ile beraber hattı test etti 


Bakan Yıldırım, Torbalı'da çiçeklerle karşılandı. 30 km'lik Menderes-Torbalı İZBAN hattını inceleyerek, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte test sürüşüne katılan Yıldırım, hattın Ocak ayı sonunda hizmete gireceğini söyledi. Projenin, Bakanlığı ve Büyükşehir ortaklığında gerçekleştiğini söyleyen Yıldırım, "Projenin yapımında Aziz Kocaoğlu ve ekibine çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum" dedi. Hattın Torbalı'dan sonra Selçuk'a devam edeceğini hatırlatan Yıldırım, Bergama'ya kadar olan kısım ile ilgili çalışmaların da sürdüğünü kaydederek, "İkisi bittiğinde böylece UNESCO'dan tescil edilmiş İzmir'in iki tarihi merkezi Bergama ve Selçuk'u raylı sistemle birleştirmiş olacağız" dedi. Devlet Demir Yolları'na ait 20 dönümlük alanı Torbalı Belediyesi'ne verdiklerini ve buraya park yapılacağını söyleyen Yıldırım, Ayrancılar, Torbalı Merkez ve Özbey'e 5 Aile Sağlık Merkezi'nin kurulacağını söyledi. 250 yataklı hastanenin 2016'nın sonuna kadar tamamlanacağını açıklayan Yıldırım, "1 Kasım seçimlerinde 'Torbalı'da tarih yazacağız' dedik. Tarih yazdınız. Biz de artık tüm ekibimizle birlikte 1 saat durmaksızın çalışacağız. 5-6 yıl önce trenler yollarda kalırdı. Ocak ayında hizmete girecek tren ise tamamen Türkiye'de yapıldı. Gayet konforlu" dedi. 


Bu haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


İstanbul- İzmir Otoyol Projesi'nde, İstanbul-Bursa güzergahını 45 dakikaya indirecek 2 bin 500 metre uzunluğundaki Selçuk Gazi Tünelleri'nde son ışık göründü.


Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul ile İzmir arasını 3 saate indirecek olan İstanbul-İzmir Otoyolu inşaatında şu ana kadar 1 milyar 750 milyon lira kamulaştırma, 10 milyar 500 milyon lira da yol inşaatı için harcama yapıldığını bildirdi.

2018'DE TAMAMLANACAK

Yıldırım; projenin üç aşamadan oluştuğunu, ilk aşamada, Gebze Körfezi'nin Yalova tarafındaki ayaktan itibaren İznik Körfezi'ne kadar 40 kilometrelik bölümün şu anda hazır olduğunu ve trafiğe açılabileceğini ifade etti. İkinci etapta ise 2016 yılının Nisan ayında Gebze'den Altınova'ya oradan da Orhangazi'ye kadar açılmasının planlandığını anlatan Yıldırım, “Üçüncü etabı da yılın üçüncü çeyreğinde Bursa Çevre yoluna bağlamış olacağız. Bursa'dan İstanbul'a gidecekler en fazla 45 dakikada İstanbul'a kesintisiz bir ulaşımla varmış olacaklar. Bizim taraftan İzmir Otogarı ile Kemalpaşa arası öncelikle devam ediyor. Geri kalan bölümler ise 2018'de tamamen bitmiş olacak” diye konuştu.




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


İstanbul- İzmir Otoyol Projesi'nde, İstanbul-Bursa güzergahını 45 dakikaya indirecek 2 bin 500 metre uzunluğundaki Selçuk Gazi Tünelleri'nde son ışık göründü.


Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul ile İzmir arasını 3 saate indirecek olan İstanbul-İzmir Otoyolu inşaatında şu ana kadar 1 milyar 750 milyon lira kamulaştırma, 10 milyar 500 milyon lira da yol inşaatı için harcama yapıldığını bildirdi.


2018'DE TAMAMLANACAK

Yıldırım; projenin üç aşamadan oluştuğunu, ilk aşamada, Gebze Körfezi'nin Yalova tarafındaki ayaktan itibaren İznik Körfezi'ne kadar 40 kilometrelik bölümün şu anda hazır olduğunu ve trafiğe açılabileceğini ifade etti. İkinci etapta ise 2016 yılının Nisan ayında Gebze'den Altınova'ya oradan da Orhangazi'ye kadar açılmasının planlandığını anlatan Yıldırım, “Üçüncü etabı da yılın üçüncü çeyreğinde Bursa Çevre yoluna bağlamış olacağız. Bursa'dan İstanbul'a gidecekler en fazla 45 dakikada İstanbul'a kesintisiz bir ulaşımla varmış olacaklar. Bizim taraftan İzmir Otogarı ile Kemalpaşa arası öncelikle devam ediyor. Geri kalan bölümler ise 2018'de tamamen bitmiş olacak” diye konuştu.


Yeni Şafak


Haber Akşam gazetesinde şu şekilde yer aldı;


Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul ile izmir arasını 3 saate indirecek olan İstanbul-İzmir Otoyolu inşaatında şu ana kadar 1 milyar 750 milyon lira kamulaştırma, 10 milyar 500 milyon lira da yol inşaatı için harcama yapıldığını bildirdi. Projenin istanbul-Bursa güzergahında önceki gün incelemelerde bulunduğunu belirten Yıldırım, projenin İzmir Otogar Kavşağı'ndan başlayarak, İstanbul'a oradan da Gebze TEM yoluna bağlantıya kadar olan mesafeyi kapsadığına işaret etti. Yıldırım, proje kapsamındaki çalışmaların tüm güzergahlarda 9 bin işçiyle yürütüldüğünü vurguladı. 


Akşam


Geri Dön