29 / 04 / 2024

İstanbul Süleymaniye'de kentsel dönüşüm ne zaman başlayacak? 

İstanbul Süleymaniye'de kentsel dönüşüm ne zaman başlayacak? 

İstanbul'un önemli semtlerinden biri olan Süleymaniye Mahallesi'nde 2018 yılında Katarlılar tarafından kentsel dönüşüm başlayacaktı. Fakat o günden bu yana çalışmalar için henüz bir adım atılmadı. 



2006’da kentsel yenileme alanı olarak ilan edilen edilen İstanbul’un tarihi semti Süleymaniye’de kentsel dönüşüm projesi yılan hikayesine döndü.

Sözcü'den İsmail Şahin'in haberine göre; İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki KİPTAŞ ve Fatih Belediyesi işbirliğiyle hayata geçirdiği Süleymaniye Yenileme Alanı Projesi’nin birinci etabında yer alan 700 bağımsız bölümünün inşaatı Kuzu İnşaat ile Katar devletinin Türkiye'de kurduğu Diar Süleymaniye Gayrimenkul A.Ş yapacaktı. 

İstanbul Süleymaniye de kentsel dönüşüm ne zaman başlayacak? 

2010'dan beri yıkımların sürdüğü İstanbul'un tarihi semti Süleymaniye'de yenileme çalışmaları 30 Kasım 2018’de yapılan temel atma töreniyle başladı. Toplam 700 dönümlük alanın 102 dönümünün dahil edildiği ilk etapta geçen sürede projede yer alacak binaların örneklerinin yapımı gerçekleşti. 

Bilinmezliğini koruyor 

KİPTAŞ'ın yıllardır bina topladığı Süleymaniye seneler boyunca atıl halde kaldığı için şu anda savaştan çıkmış bir semt olarak görülüyor. Edinilen bilgilere göre, kentsel dönüşümün başlamamasının sebebi hali hazırda devam eden davalar Eski dönem İBB’si anlaşan Katarlıların projeye devam edip etmeyeceği ise henüz bilinmiyor. Mahalle aralarında kapı ve pencereleri sökülmüş boş betonarme binalar, yarısı çökmüş ahşap evler, terk edilmiş sokaklarında hurda otomobillerin olduğu Süleymaniye görüntü olarak korkunç bir manzara sunuyor. Sokak aralarında yıkılmış birçok binanın boş arazisine ise otoparka çevrildi. 

İstanbul Süleymaniye de kentsel dönüşüm ne zaman başlayacak? 

O tarihte maliyeti 2.9 milyar lira olarak açıklanan ve üç yılda biteceği söylenen birinci etap için yapılan örnek binalar ise çevresi sakinlerinin tepkisiyle karşılaşmıştı. 

Yeni inşa edilen binaların bölgenin ruhuna uymadığını söyleyen semt sakinleri “Tarihi yapıları yıkıp betonla yeniden yapmak cinayettir. Osmanlı ahşap mimarisinin en güzel örneklerinin yer aldığı Süleymaniye’ye ihanet ediliyor” değerlendirmesinde bulundu. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan İstanbul'un 4 bölgesinden biri olan Süleymaniye’deki yenileme çalışmaları eğer bitebilirse yeni yapıların yüzde 90'ının konut, yüzde 10'unun ise iş yeri olması hedefleniyor. 

İstanbul Süleymaniye de kentsel dönüşüm ne zaman başlayacak? 

Aslına uygun olacak 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 24 Şubat 2019 günü katıldığı bir televizyon programında İstanbul’da Süleymaniye Camii’nin etrafındaki tarihi eserlerin yıkılıp yeniden inşa edileceğini dile getirerek “Bütün o tarihi eserler vesaire, oralar şu anda Katar-Türkiye-Kiptaş işbirliğiyle yıkılıp, aslına uygun olarak inşa edilecek. Orası mesela çok ciddi bir çekim haline gelecek. Bitince bambaşka olacak” açıklamasında bulunmuştu.

İstanbul'da 700 bin bina kentsel dönüşüme girmeli!


Geri Dön