22 / 11 / 2024
fuzul

Süleyman Toyran: Söke'de kentsel dönüşümü başlattık!

Süleyman Toyran: Söke'de kentsel dönüşümü başlattık!

Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran ilçedeki kentsel dönüşüm çalışmalarını anlattı. Söke'de kentsel dönüşümün başladığını belirten Toyran, ilçenin önünü açacaklarını belirtti.




1999-2013 yıllarında Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Söke Ticaret Odası’nda uyguladığı yönetim tarzı ile gönüllere taht kuran Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. İlçeye sağlanan katma değerler için harcadığı yoğun enerji ile partili-partisiz ilçe halkının yoğun ilgisi ve baskısı ile girdiği Başkanlık seçiminde yüzde 35 oy ile 25 bin 442 kişinin oyunu alarak göreve seçilen Süleyman Toyran, hedeflerini ve projelerini SES’e açıkladı.


Sayın Toyran öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

1959 Söke doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Söke'de tamamladım. 1981 yılında Bursa İktisat Fakültesi'ni bitirdim. Askerliğimi İzmir’de yaptım. Uzun yıllar dede ve baba mesleğim olan gıda toptancılığı işi ile uğraştım. İki çocuk babasıyım. 1995 yılında meclis üyesi olarak girdiğim Söke Ticaret Odası'nda 1999-2013 yılları arasında Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulundum. Söke'deki çeşitli dernek ve sivil toplum kuruluşlarında kurucu ve yönetim kurulu üyesi olarak da görev yaptım.


"SÖKE’NİN ATEŞLEYİCİSİ OLDUK”

Aday olma süreciniz nasıl oluştu?

Gerek Ticaret Odası Başkanlığı gerekse Sivil Toplum Kuruluşlarındaki görevim sırasında ekip arkadaşlarımla beraber Söke’de şuan konuşulan birçok konunun ateşleyicisi olduğumuzu düşünüyorum. 1996 yılında kurulmuş olan Organize Sanayi Bölgesinin o zamandan beri bire bir içinde olma gibi bir durum söz konusuydu. Yine Söke Ticaret Odası önderliğinde ilk olarak Söke Meslek Yüksekokulu binasının fiziki mekânının yaptırılıp bitirilmesi, ondan sonra işletme fakültesinin yaptırılması ve daha sonra mimarlık ve tasarım fakültesinin yaptırılıp bitme noktasına gelmesi hem Söke Ticaret Odası hem de Söke’deki diğer odalarımızın katkıları ve vatandaşların katkılarıyla belli bir duruma getirdiğimizi düşünüyoruz. Bu noktada da gerek ilçe halkı gerekse partimiz bizim Başkanlık görevimize gelmemiz gerektiğini dile getirdi ve nasip oldu.


Söke’yi tanıtabilir miyiz? 

Kuşadası, Didim, Bodrum yolu üzerinde olan Söke’nin 450 bin dönüm ekilebilir ve sulanabilir alana sahip olması büyük bir avantaj. Bunun yanı sıra büyük bir hızla ilerleyen Söke Organize Sanayi Bölgesi ve Üniversitesi ile Söke’nin sanayide ve eğitimde de büyük ivme kazandığını söylemek mümkün. Geriye dönüp baktığımızda yine 70’li 80’li yıllarda Söke’deki tarım makineleri imalatının hem sektör olarak, hem işgücü olarak, hem sağladığı katma değer olarak Türkiye’nin çok önünde olduğunu görüyoruz. Konya olsun, Adapazarı olsun Söke’nin önüne geçti gibi görünüyor ama Söke’de tarımsal makinelerin imalatı konusunda halen iyi bir pazarımız var. Söke’yi tarım kenti, sanayi kenti, turizm kentlerinin lojistik destekçisi, ticaret merkezi ve öğrenci kenti olarak planlıyoruz. Söke’yi ören yerleri ile tarihi yerleri ile ön plana çıkmasını hedefliyoruz.


"SÖKE’Yİ YENİLEYECEĞİZ”

Söke’nin kentsel yapılaşması nedir? 

Söke eski yapıların olduğu ve çok fazla çarpık yapılaşmanı olduğu yerleşim birimlerinden biridir. Bu şekilde kalmasına müsaade edersek ileride içinden çıkılmasının çok mümkün olmadığı bir yapılaşmaya gittiğini görüyoruz. Belki hiçbir belediyenin cesaret edemediği ve hizmet satın aldığımız proje yarışmasına katılan arkadaşlarında ifade ettiği gibi Türkiye’de ilk olan ‘Kentsel Tasarım’ projesini Söke’de başlattık. Söke’nin konumu itibariyle genişleyebileceği alanlar sınırlıdır. Her ne kadar petrol şuan dünyanın stratejik ürünü olsa da gelecek yıllarda gıda ve su dünyanın kaderini belirleyecektir. Bunun için biz hem suyumuza hem toprağımıza sahip çıkmalıyız. Söke’yi bu şekliyle büyümeye müsaade etsek ileriki yıllarda yollarımız, sosyal donatılarımız ve yeşil alanlarımız yetersiz kalacaktır ve on sene sonra kendi içinde kilitlenecektir. Belediye meclis üyelerimizin oy birliği ile Söke’yi kendi içinde yenileme yönünde bir çalışma başlattık. İki senedir 3 mahallemizde yapılaşma yasağı getirdik. Büyükşehir Meclisinde 1/5000’likler ile ilgili başvurumuzu yaptık. Bu projemiz kabul olursa Söke’nin kendi içinde yenilemeyi hayata geçireceğiz. Projenin eksenine baktığımızda Söke Çayı başrol oynuyor. Söke Çayı şuan hem görsel anlamda hem de temizlik yönünden sıkıntı olsa da ilerde nefes alabileceği yer olarak düşünüyoruz. Başlattığımız diğer çalışma ise çayüstü dükkanlarının boşaltılmasıdır. Şuan 30’a yakın işyerinin boşaldığını biliyoruz. Burada amacımız vatandaşları mağdur etmek değil. 2006’da başlamış bir süreçti ve biz yasanın gerektirdiğini yapıyoruz. Bu çalışmanın Söke’nin önünü açacağını düşünüyoruz. Mağdur olan vatandaşlarımız mutlaka olacak ama bu konuda alternatif mekan olarak garajın arkasında arkadaşlarımıza yönelik bir çalışma yaptık. Yenikent Mahallesi okullarımızın çok olduğu bir alandır. Öğrenci potansiyeli çok fazla bir mekandır ve biz orayla ilgili ıslah çalışmasına başladık ve çalışmamız bu sene bitecek. Kızılkilise çayımızın da yenilenmesini düzenlenmesini önümüzdeki yıllarda sağlayabiliriz. Ayrıca Söke’de cadde ve sokaklarımızın yenilenmesi, kapalı çarşı çalışmaları, atıl vaziyette ne kadar yeşil alan varsa biz bunları düzenleyeceğiz. Ama daha işimiz çok hem Söke merkezde hem de mahallelerimizde yollarımız ekonomik ömrünü doldurmuş vaziyette. Biz bu çalışmaları yaparken alt yapı yatırımlarının bitmiş veya uzun süre yapılmayacak yerleri baz alıyoruz.


PLANLI BÜYÜME GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

İnşaat sektörünün dile getirdiği konut alanı ve alt yapı yetersizliği sorunlarına çözüm için nasıl bir çalışmanız var?

Düzenli, sağlıklı ve estetik kentleşmenin sağlanabilmesi için harekete geçtik. Söke Belediyesi olarak Konak, Cumhuriyet ve Yenicami Mahallelerinde fizibilite çalışmalarını yaptık. Kentsel tasarım ve yenileme projesinin uygulama yapılması planlanan Konak mahallesinde 267 bin 572 metrekare, Yenicami mahallesinde 248 bin 914 metrekare ve Çeltikçi mahallesinde 554 bin 178 metrekare alanda; toplam 3 bin 512 parselde, 2 bin 329 tek katlı, bin 71 iki katlı, 267 üç katlı, 286 dört katlı, 62 beş katlı, 31 altı katlı yapı bulunduğunu ve bu mahallelerde son 3 yılda çok az konutlaşma yapıldığını tespit ettik. Söke’nin son yıllarda cazibe merkezi haline gelmesi ile konut alanında yoğun bir talep var. Konut konusunda sıkıntı var diyen arkadaşlarımız 2 bini aşkın konut inşa ettiklerini unutuyorlar sanırım. Birkaç sene bu proje çalışmaları sürecek ama daha iyi bir, daha sağlıklı bir Söke için çalışıyoruz, bu sancılı bir süreç ama önemli bir proje. Arsa konusunda da Çağdaş Kent ve Yeni Kent dediğimiz bölgede bir çalışma yapılacak. Büyükşehir yasası bu konuda da maddi boyutu yüksek bir maliyet gerektiriyor. Bizler de bu nedenle adımlarımızı planlı bir şekilde yürütüyoruz.


SÖKE’YE KADIN ELİ DEĞDİ

Sosyal Belediyecilik çalışmalarınızdan bahsedebilir miyiz?

Aydın ili genelinde açtığımız yaz kursları koordineli bir şekilde hatırı sayılır bir mesafe kaydettik. Açmak istediğimiz ama açamadığımız kurslarımız var önümüzdeki sene inşallah açacağız. 27-28 aylık bir süreçte yaz ayları hariç ayın son cuması halk günleri toplantımız var. Burada amacımız birebir dinlemek ve vatandaş memnuniyetini sağlamaktır. Belediyeciliğin ana amaçlarından biridir zaten halka hizmet. Semt evlerimiz var. Oralarda mümkün olduğunca hem personelimizin halka dokunmasını sağlamak hem onların sabah kahvaltıları ile birlikte mahalle kadınlarımızla bir araya gelmek oldu. Yeri geldi 20 bayanla buluştuk yeri geldi 200-250 bayanla kahvaltı yaptık. Önümüzdeki günlerde bunları daha sık yapacağız. Hoş geldin bebek projesi var ve vatandaşlar çok mutlu oluyor. Tabii ki her tarafa yetişme şansımız yok ama fırsat buldukça gitmeye çalışıyoruz. Cenaze hizmetlerinde ise vatandaşlarımız fakirlik belgesi getirmesi ile hiçbir ücret almıyoruz. Çadır kurup gelen vatandaşların ağırlanmasını sağlıyoruz ve çayından tüpüne kadar biz alıyoruz. Doğumdan ölüme kadar vatandaşlarımızın yanındayız. Yardımlaşma kültürümüzü devam ettiriyoruz. Cenazelerde ilk gün olarak pide ve ayran gönderiyoruz. Giysi ve eşya bankamız var. Oyuncak ve kitapları topluyoruz. Bayram öncesinde 400 kişiye giysi ulaştırdık. Dağıttığımızdan çok toplama talebimiz daha fazladır. Kadın çalışma arkadaşlarımız var. Söke’nin her yerinde bayan eli var. Şuan 25 kişi ama yetebildiği yere ulaşıyoruz. Söke’ye kadın eli değdi denebilir. 


SEÇİM BEYANINI TAMAMLAYACAK

Söke’de spor alanları ve kültür merkezi yetersizliği için ne düşünüyorsunuz?

Kısıtlanan bütçemize rağmen görev süremde seçimlerde beyan ettiğimiz hizmetlerin en az yüzde 90’ınını tamamlayacağım. Söke’nin kabuğunu kırdığını söylerken ne kadar gururlanıyorsak, görev süremizce bu başarının aksaklıklara uğramaması için de yoğun çaba sarf edeceğim. Seçim beyannamemde önemsediğim önemli konulardan olan Spor Alanları ve Kültür Merkezi içinde önümüzdeki günlerde çalışma başlatacağım.


Büyükşehir öncesi Başkan olmak ister miydiniz? 

Şu anda kısıtlı bütçelerle çalışmaları yaparken belirli bir koordine içinde yapmamız gerekiyor. Keşke eski şekilde belediye başkanlığı yapma şansımız olsaydı. Yetki ve koordine tek elde toplansaydı. Bir yerlere bağımlı kalıyoruz. Eski şekil de olsaydı biz çok farklı şekilde hizmetler sunabilirdik. Biz Büyükşehir olarak seçimlere gireceğimizi biliyorduk ama hesap etmediğimiz ön görmediğimiz yetkilerin bu kadar kısıtlanacağını ve gelirlerimizin bu kadar tırpan yiyeceğini asla düşünmemiştik. Hizmet alanımız ve nüfusumuz bu kadar artmasına rağmen paramız artık eskisi gibi gelmedi.


Aydın Ses Gazetesi


Geri Dön