16 / 10 / 2024

İstanbul Tower 205'in akıbeti ne oldu? Bir gökdelen, iki borçlu: Gökdelen teminatlı kredi Halkbank'ı zora soktu!

İstanbul Tower 205'in akıbeti ne oldu? Bir gökdelen, iki borçlu: Gökdelen teminatlı kredi Halkbank'ı zora soktu!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "Teminatlı olan batık kredilerin teminatlarını satın, paralarını tahsil edin" talimatına karşın, Halkbank'tan alınan yaklaşık 400 milyon TL'lik krediye karşılık teminat olarak gösterilen İstanbul'un göbeğindeki İstanbul Tower 205'te satışlar durdu. İşte ayrın




Tunç Turgut'un yönetim kurulu başkanlığını üstlendiği Turgut İlaç’ın sahibi olduğu İstanbul Levent’teki Fako İlaç Fabrikası’nın arazisi üzerine yüzde 50 kat karşılığı anlaşmayla Metal Yapı Konut ve Yeşil İnşaat’ın sahibi Kamil Engin Yeşil'in kurduğu Zincir Yapı tarafından yapılan 220 metre yüksekliğindeki İstanbul Tower 205'te yer alan 253 gayrimenkul, müteahhit firmanın banka borçları nedeniyle 2022 yılında parça parça satılmaya başlandı.

Oa TV'den Oğuz Ok'un haberine göre; gayrimenkullerin o dönemki toplam tahmini değeri 779 milyon Türk Lirası şeklinde açıklandı. Fakat, bir süre sonra ilginç bir gelişme yaşandı ve satış işlemi birden durdu. 

Burada olan kamu bankası Halkbank'a oldu. Tunç Turgut ve Engin Yeşil, Halkbank'tan aldığı yaklaşık 400 milyon TL'lik krediyi geri ödeyememeye başladı. Zira kredilere karşı teminat olarak satışı bitirilemeyen bu gökdelen gösterilmişti. 

İstanbul Tower 205 in akıbeti ne oldu? Bir gökdelen, iki borçlu: Gökdelen teminatlı kredi Halkbank ı zora soktu!

MİLYONLARCA TL'LİK KAMU ZARARI OLUŞTU 

Tunç Turgut ve Engin Yeşil, alacaklı Halkbank'a karşı borcunu ödeyemezken milyonlarca TL'lik kamu zararı dikkatleri çekti. İstanbul'un göbeğinde yer alan dev gökdelen satılamıyor ve resmen çürüyor. Bu da milli servetin yok olması anlamı taşıyor. İki isim de borcunu ödemezken Engin Yeşil'in ABD'de Miami'de olduğu ileri sürülüyor. 

Söz konusu gökdelen, sekiz bodrum kat, zemin kat ve 52 kattan meydana geliyor. İstanbul Tower 205’de toplam 228 bin 693 metrekare inşaat yapıldı ve arsa alanı 20 bin 983 metrekare olan projede bin 420 araçlık otoparka yer verildi. 

İstanbul Tower 205 in akıbeti ne oldu? Bir gökdelen, iki borçlu: Gökdelen teminatlı kredi Halkbank ı zora soktu!

Diğer taraftan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yılan hikayesine dönmüş batık kredilerle ilgili kamu bankası genel müdürlerine "Teminatlı olan kredilerin teminatlarını satın, paralarını tahsil edin" talimatı verdiği de gündeme geldi. 

Bunların ilk sırasında mega kent İstanbul’un göbeğinde yer alan gökdelenin teminatı olduğu bu kredi yer alıyor. Bakan Şimşek'in talimatına ve böyle bir teminat olmasına rağmen neden işlem yapılmadığı ise merak konusu oldu. 

Konut alanlar şanslı! Geçen sene ev almayıp bu sene alan 3+1 dairenin bir odasını bedavaya getirmiş oluyor!

Malatya 6 büyüklüğünde sallandı, deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür açıkladı: 2020 Elazığ, 6 Şubat depremleri sonrası...

Dolar kurunun önce 35 TL sonra da 45 TL olacağı tarih resmen açıklandı!

Kurumların yüzde 20 üzeri çıkış beklediği 8 banka hissesi açıklandı


Geri Dön