27 / 11 / 2024

İstanbul Valiliği, olası bir depreme hazırlanıyor!

İstanbul Valiliği, olası bir depreme hazırlanıyor!

İstanbul'da, Türkiye Afet ve Müdahale Planı çerçevesinde olası bir depreme karşı 77 çadır ve konteyner kent alanı, bin 705 güvenli okul, 76 spor tesisi, 46 sosyal tesis, 150 helikopter iniş-kalkış alanı, bin 332 toplanma ve 36 enkaz döküm alanı hazır tutuluyor.




 İstanbul'da, Türkiye Afet ve Müdahale Planı çerçevesinde olası bir depreme karşı 77 çadır ve konteyner kent alanı, bin 705 güvenli okul, 76 spor tesisi, 46 sosyal tesis, 150 helikopter iniş-kalkış alanı, bin 332 toplanma ve 36 enkaz döküm alanı hazır tutuluyor.


AA muhabirinin İstanbul Valiliğinden aldığı bilgilere göre, Marmara Depremi'nin ardından olası bir depreme hazırlık için başlatılan çalışmalar aralıksız devam ediyor. 


Valilik, Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde, afet sonrasında hayat kurtarmak, kesintiye uğrayan hayatı ve faaliyetleri normale döndürmek, müdahale çalışmalarını hızlı ve planlı bir şekilde gerçekleştirmek, ikincil afetleri önlemek ya da etkilerini azaltmak ile kaynakların etkin kullanımını sağlamak amacıyla gerekli tedbirleri aldı.  


Plana göre, olası bir depreme karşı 77 çadır ve konteyner kent alanı, bin 705 güvenli okul, 76 spor tesisi, 46 sosyal tesis, 150 helikopter iniş-kalkış alanı, bin 332 toplanma, 36 enkaz döküm alanı ve 490 iş makinesi hazır bulunuyor.


Ayrıca olası bir afette, psiko-sosyal çalışmalar için 44 ekip, hasar tespit hizmetlerinde çalışmak üzere 2 bin 245 kişi, 240 bin kişilik sıcak yemek üretimi ve yangın için 357 ekip çalışacak.    


Plan çerçevesinde, Cağaloğlu, Hasdal Avrupa Yakası, Tuzla Anadolu Yakası afet ve acil durum yönetim merkezleri ile Yeşilköy Afet ve Acil Durum Arama ve Kurtarma Birliği tesislerinde 850 personelin aynı anda görev yapabileceği merkezler oluşturuldu. 


Bu merkezler sayesinde, afet ve acil durumlar ile sivil savunmaya ilişkin hizmetlerin il düzeyinde etkin şekilde gerçekleştirilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonun sağlanması hedefleniyor. 


- Radyo stüdyoları ve uydu sistemleri kuruldu 


Bu binalarda, harekat ve operasyon merkezleri, hizmet grupları çalışma alanları, basın merkezleri, eğitim alanları ile afet sonrasında bölgedeki vatandaşların en sağlıklı ve doğru bilgileri almalarını sağlayacak canlı yayınların gerçekleştirilebileceği radyo stüdyoları da bulunuyor.


Afetlerde kurumlar arası haberleşmenin sağlanmasına yönelik İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne (UHF ve VHF) frekanslı şebeke, kurum ve kuruluşların kullanacağı DMR Sayısal Telsiz Sistemi ve afet sonrası kesintisiz haberleşme ve veri iletişimi sağlanması gereken paydaş kurumlara VSAT Uydu Sistemi de kuruldu. 


İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde bulunan tüm haberleşme imkanları, arazi koşulları da dikkate alınarak dizayn edilen mobil haberleşme araçlarıyla yedeklendi. 


- Halkın bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar 


Eğitim alan gönüllülerin, afet sonrasında profesyonel ekipler olay yerine intikal edene kadar mahalle sakinlerinin arama ve kurtarma faaliyetlerine katılımını sağlayabilmeleri için hazırlanan ve içinde arama, kurtarma ile ilkyardım malzemesi bulunan 500 konteyner de belirlenen noktalara yerleştirildi. 


Ayrıca, afet alanındaki tecrübelerin aktarılması için hazırlanan proje kapsamında, İstanbul AFAD Arama Kurtarma Birliğinde, kentsel kurtarma, suda kurtarma, dağda kurtarma, K-9, KBRN ve yangın eğitimleri verilecek. Proje için bu yıl ihale yapılması planlanıyor. 


Bunun yanında 15 Temmuz Şehitler, Fatih Sultan Mehmet ve Haliç köprüleri, bu köprülerin viyadükleri ile Ortaköy ve Mecidiyeköy viyadükleri de depreme karşı güçlendirildi. 


AA


Geri Dön