29 / 04 / 2024

İstanbul Yeni Havalimanı dünyayı hayran bırakacak!

İstanbul Yeni Havalimanı dünyayı hayran bırakacak!

29 Ekim'de ilk etabı açılması planlanan İstanbul Yeni Havalimanı’nın her tarafı teknolojik yeniliklerle donatıldı. Sıfırdan yapılan en büyük havalimanı olacak proje dünyayı hayran bırakacak.



29 Ekim'de açılışı yapılacak İstanbul Yeni Havalimanı dünyanın sıfırdan yapılan en büyük havalimanı olacak. İstanbul’un dünyaya açılan kapısı olan Yeni Havalimanı yolcuların 7/24 sosyalleşebileceği bir alan olacak.  Açılışına 2 aydan az bir süre kalan havalimanında tüm operasyonlar tek terminal çatısı altında yönetilecek, artık apronda araç olmayacak. Yer hizmetleri ve teknik araç-gereçler, havalimanı yer trafiğini etkilememesi için tünellerden hizmet verecek. İşte Akşam Gazetesi'de yer alan haber...

Türkiye'de ilk

Toplam 77 milyon metrekarelik dev alana yerleştirilecek gelişmiş kameralarla izlenecek. Görüntüler toplanıp 300 metrekarelik bir odanın içinde sanal kule operasyonuyla değerlendirilecek. Kurulacak sanal kuleyle havalimanı operasyon merkezi entegre edilecek ve uygulama ülkemizde ilk olacak. İstanbul Yeni Havalimanı, alışveriş merkezinin sahip olduğu tüm perakende çeşitliliğini ve marka karmasını bünyesinde barındıracak. Havalimanında yolculara 7 gün 24 saat kesintisiz bir yolcu deneyimi yaşatacak.

Yeni yaşam alanı

Alışveriş, yeme-içme opsiyonları ve etkinlik alanlarının yer aldığı Yeni Havalimanı'nda yolcuların uçuştan en az 4 saat önce gelip aileleriyle iyi vakit geçirebilecekleri bir yaşam alanı oluşturulacak.

451 odalı otel

3. Havalimanı modern ve fütüristik bir terminal oteline ev sahipliği yapacak. Dünyanın en büyük havalimanı otelleri, ana terminal binası içerisinde yer alacak. İngiliz otel işletmecisi YOTEL tarafından işletilecek otel, hem kara hem de pist tarafına bakan toplam 451 odayla hizmet verecek.  Otel, yolcular ve civar işletmeler için konaklama merkezi olacak.

En kısa yoldan ulaşım

Terminal içerisinde oluşturulacak sistem sayesinde yolcu gitmek istediği noktaya en kısa sürede varabilecek. Uygulamada yolcuların uçağın kapısına yürüme süresi ölçülecek, yeterli vakit varsa yolcunun ilgilenebileceği bir ürünün olduğu mağazaya ya da tercih edebileceği bir restorana yönlendirilebilecek.

5 robotla karşılama

Türk ve Çinli mühendisler tarafından geliştirilen robot yolcuları yönlendirecek. İGABOT çeviri hizmeti verecek, üzerindeki kameralarla birlikte öncelikli yolcuları tanıyacak ya da sakıncalı yolcuları merkeze haber verecek havalimanının ilk etabında 5 robot kullanılacak.

20 bin 316 koltuk

Terminal içerisinde 20 bin 316 koltuk bulunacak. Bunların 17 bin 592’si Pier’lerde, 2 bin 724’ü ise terminal içerisinde yer alacak. İstanbul Yeni Havalimanı’nda anonslar bölgesel ve düşük ses seviyesinde yapılacak. 

Seyahat süreci optimize edilecek

Teknoloji anlamında akıllı bir havalimanı olacak Yeni Havalimanı, yolcuların evden havalimanına kadar olan seyahat sürecini optimize edecek. Şehir trafiğinden alınan verilerle tüm deneyimler planlanarak zaman yönetimi yapılabilecek. Havalimanı, Nesnelerin İnterneti’nden akıllı dijital saatler veya Sanal Gerçeklik Gözlükleri gibi giyilebilir teknolojilere uzanan birçok teknolojiyle donatılacak. 

9 bine yakın kamera

İstanbul Yeni Havalimanı’nda 9 bine yakın kamera bulunacak. Kameralar, kartlı geçiş sistemleri, yüz tanıma, damar okuma, kamera ve radarlarla korunan 27 kilometrelik uzunluğa sahip akıllı çit, yolcunun 8 adet davranışının analizini ve sahipsiz bagajların takibini sağlayacak analitik yazılımlarla donatılacak. 


Geri Dön