26 / 11 / 2024

İstanbul'da 400 bin kiralık konut var!

İstanbul'da 400 bin kiralık konut var!

Her yıl zam yapmak isteyen, bekara ev vermeyen, yüklü depozitler talep eden ev sahiplerinin tahtı yıkıldı




İstanbul Umum Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, bir dönem daha kiracısı içindeyken yeni kiracısını bulan dairelerin bile artık 2-3 ay boş kalabildiğini söyledi ve "Yeni kral artık kiracı" dedi. Ateş sadece İstanbul'da kiralanmayı bekleyen konut sayısının 300-400 bin ile rekor seviyede olduğunu açıkladı.

ENFLASYONU AZDIRIYORDU
Bu durum, 2008 yılında Başbakan Erdoğan tarafından enflasyonu azdıran unsurların başında gösterilen ve ev sahiplerini uyaran kampanyaların da yapılmasına neden olan kira artışlarının da frenlenmesini sağladı. Türkiye'de en fazla konutun bulunduğu İstanbul'da bölge emlakçılarından alınan verilere göre, standart dairelerin kiraları pek çok ilçede son bir yılda değişmedi, konut üretiminin yoğun olduğu Başakşehir, Bahçeşehir, Esenkent gibi yerlerde kiralarda yüzde 10'a yakın düşüşler gözlendi.

Kiraların küçük de olsa arttığı yerlerin ise Mecidiyeköy, Şişli, Acıbadem gibi iş merkezlerine yakın ama arsa sıkıntısından dolayı yeni konut yapılamayan yerler olması dikkat çekti.

MERKEZ: TARİHİ SEVİYE
Kiralardaki tarihi dönem, Merkez Bankası'nın raporlarında da ifade edildi. Bankanın ocak ayı raporuna göre, 2009'da kiralardaki yıllık artış yüzde 4.91 seviyesinde kaldı. Merkez Bankası kiralardaki artışın tarihin en düşük seviyesinde olduğunu açıkladı. Bankanın raporuna göre, 2008 yılında kiralardaki yıllık artışın yüzde 11.49 seviyesinde olduğu dikkate alındığında, kiralar bir yılda yarıdan fazla gerilemiş oldu.

YENİLER DAHA ŞANSLI
Ateş, "Hiç bir ev sahibi bu dönemde düzenli ödeme yapan kiracısını daha yüksek bir kira için çıkarmaya kalkışmadığı gibi onların da kiraları indiriliyor. Ama ilk etapta piyasa fiyatları düştüğü için yeni kiracıların eskilerinden daha şanslı olduğunu söylemek mümkün" dedi. Ateş, krizde toplam gelirleri azalan ailelerin yüksek kiralardan daha uygun olanlara geçmeye başladığını da dile getirerek, "Bir yıldır kiracı bulamayan daireleri biliyoruz" dedi.

300 BİN KONUT ÜRETTİK, KİRANIN BELİNİ KIRDIK
Son dönemlerde kiraların düşmesini, insanların konut edinmelerinin kolaylaşmasına bağlayan İNDER Başkanvekili Nazmi Durbakayım, inşaatçılar olarak son yıllarda 300 bin konut ürettiklerine dikkat çekti. Aile bütçesinde yüzde 30 seviyelerinde olan kira giderinin yüzde 70'lere çıkmasının aileleri ev sahibi olmaya yönelttiğini anlatan Durbakayım, "Gelirleri artmayan tüketiciler, konut edinme alışkanlıklarını değiştirmek zorunda kaldı. Büyük ve fazla odalı konutların ilk edinme maliyeti ile söz konusu atıl odaların ısıtma ve kullanım maliyetinin gereksiz olduğu anlaşıldı. Daha küçük daireler ilgi gördü. Bizim gibi konut üreticileri de projelerinde bu tür dairelere ağırlık vererek, satın alınabilir fiyatlı konutlara imza attılar. Bu da kiraların belinin kırılmasına neden oldu" dedi.
NTVMSNBC Emlak

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

Kiracılar baş tacı oldu

Konut sayısının artması kiracı bulmayı zorlaştırırken yeni dönemde kiracı baş tacı ediliyor. Birkaç yıl öncesine kadar yüksek oranlı kira zamları yapan, bekara ev vermeyen, sudan gerekçelerle düşük kira ödeyen kiracısını evden çıkarmaya çalışan ev sahiplerinin krallığı sona erdi. İnşaatçıların satın alınabilir fiyattan konut üretimine başlaması, kiracıların "Küçük olsun benim olsun" tarzı yaklaşımlarıyla ev sahibi olması, ev sahiplerinin de satamadıkları evler boş kalmasın diye kiraya vermesi nedeniyle, kiracı bulmak zorlaştı. Konu hakkında görüşlerini aldığımız Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Nevzat Tilkici, "2005-2006 yılına nazaran son 3 yılda kira bedellerine bir artış yapılmadığı gibi, yüzde 10 ve 20 arası bir indirim de söz konusudur. Buna rağmen Atatürk Caddesi, Çarşı Caddesi, Çalış Plajı, Hisarönü, Ovacık gibi aktif ve ticari hayatın kan damarı olan bölgelerde yüz metrede bir kiralık yerler görmek mümkündür" dedi. "Toplum ve kişilerin bireyler olarak gelir payından hakkettiğini alabilmesi için, esnafın işlerinin ve gelirinin iyi olması gerekir" diyen Nevzat Tilkici, "Esnaf hangi sektörde olursa olsun, kazanamadığı takdirde paylaşım ve para sirkülasyonu olmayacaktır. Tabi ki ticaretin yüzde 60'ı risktir. Buna katılıyorum" şeklinde konuştu. 

KONUT ÜRETİMİ YÜZDE 40 DÜŞTÜ

2007 yılından bu yana konut artışlarında yüzde 40'lık bir düşüş olduğuna dikkat çeken Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Nevzat Tilkici, "Buna nazaran konut kiralarında kira artışları sınırlandırıldığı gibi, kiraları artış yapılmama şartı ile dondurmuş olan mal sahipleri de mevcuttur. Her şey karşılıklı. Geçmiş yıllarda mal sahibi kiracı beğenmiyordu, şimdi ise kiracı bulamıyor" dedi.
Sabah/Emlak


Geri Dön