16 / 05 / 2024

İstanbul'da 7 şiddetinde deprem olursa ne olur?

İstanbul'da 7 şiddetinde deprem olursa ne olur?

Son dönemde artan deprem aktivitesiyle birlikte İstanbul'da olası bir deprem endişesi yeniden gündeme geldi. Yerbilimciler, 7 şiddetinde bir deprem durumunda yaşanabilecek olumsuz senaryoları değerlendirdi.



Yüksek şiddetli bir deprem, binaların çökmesine veya ağır hasar görmesine yol açabilir. Bu da binaların yıkılması veya kullanılamaz hale gelmesi anlamına gelebilir. Özellikle eski ve yapısal olarak güçsüz olan binalar daha büyük bir risk altındadır.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce ise İstanbul'un birinci derecede deprem bölgesinde bulunmasının, yoğun nüfus ve yapı stoğuyla birleştiğinde kentsel riskleri artırdığını vurgulamıştır. Gökce'ye göre, Ocak 2023 itibarıyla İstanbul genelinde toplamda 142 riskli alanda 207 bin riskli yapının bulunduğu belirtilmiştir.

DEPREM Mİ OLDU? Az önce sallandık mı? 10 Haziran 2023 son depremler!

Deprem sonucunda büyük bir enerji salınır ve bu da yıkılan veya ağır hasar gören binalarda insan kaybı ve yaralanmalara yol açabilir. Bu durum, kurtarma ekiplerinin müdahale etmesini zorlaştırabilir.

Deprem, elektrik hatları, su ve kanalizasyon sistemleri, iletişim hatları gibi altyapı sistemlerinde ciddi hasarlara neden olabilir. Bu da enerji kesintileri, su kaynaklarının kesilmesi ve iletişim sorunları gibi sorunlara yol açabilir.

Ayrıca, deprem olduğunda arama ve kurtarma çalışmalarının zorlaşması, insanların evlerini terk etmeleri, güvenli bölgelere ulaşmaya çalışmaları ve yardım talepleri gibi durumlar sosyal istikrarsızlıklara yol açabilir.

Deprem sonrası, yolların çökmesi veya hasar görmesi, köprülerin kullanılamaz hale gelmesi gibi nedenlerle ulaşım sorunları ortaya çıkabilir. Bu durum da kurtarma ve yardım ekiplerinin etkili bir şekilde hareket etmesini engelleyebilir.

DEPREM Mİ OLDU? Az önce sallandık mı? 10 Haziran 2023 son depremler!

Büyük bir deprem, bölgedeki ekonomik faaliyetleri olumsuz etkileyebilir. Özellikle İstanbul gibi bir şehirde büyük bir deprem yaşanması durumunda, ülke ekonomisi ciddi şekilde zarar görebilir. Yıkılan binalar, hasar gören altyapı ve işletmeler, ekonomik kayıplara ve uzun bir iyileşme sürecine neden olabilir.

Bu nedenlerle, İstanbul gibi yoğun nüfusa sahip bir şehirde yüksek şiddetli bir depremin gerçekleşmesi ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu tür felaketlere karşı önlemler almak, yapıları güçlendirmek, acil durum planları hazırlamak ve halkı deprem bilinci ve hazırlığı konusunda bilgilendirmek büyük önem taşır.

Son olarak, unutulmamalıdır ki deprem değil, bina öldürür. Bir deprem olmadan önce yaşadığınız binanın risk durumunu belirlemek için İBB'ye veya özel kuruluşlara başvurabilirsiniz.

Aile Bakanlığı'ndan Temmuz 2023 müjdesi: Hemen başvurana 12 ay boyunca 8.156 TL para verilecek!
Mutfak tüpüne dev zam! Büyük tüp fiyatları patlayarak rekor kırdı! Aygaz Milangaz İpragaz 20 Haziran 2023 fiyat listesi
Ziraat Bankası'ndan müjde! 22 bin 500 TL'ye 3 bin 259 metrekare tarla!
Halkbank'tan bayram ettiren müjde! Aylık 423 TL taksitle kredi verecek!

Geri Dön