28 / 04 / 2024

İstanbul'da büyük bir kentsel dönüşüm atağı başlayabilir!

İstanbul'da büyük bir kentsel dönüşüm atağı başlayabilir!

Sektör temsilcileri, İstanbul'da kentsel dönüşüm yapmak isteyen vatandaşlara ilişkin açıklanan desteklerin çok önemli olduğuna ve dönüşüm sürecini hızlandıracağına dikkat çekti. İşte temsilcilerin o görüşleri...



İstanbul'da hayata geçirilecek kentsel dönüşüm uygulamaları çerçevesinnde  yapım için yardım verilmesi ile ilgili Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe alındı. Kararla 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un ilgili maddeleri gereğince İstanbul'da sürdürülecek "Yarısı Bizden" kampanyası çerçevesinde hak sahibine bir konut için 700 bin TL'ye kadar hibe, 700 bin TL'ye kadar kredi; bir iş yeri için 350 bin TL'ye kadar hibe, 350 bin TL'ye kadar kredi; diğer her bir konut için 1 milyon 400 bin TL'ye ve diğer her bir iş yeri için 700 bin TL'ye kadar kredi sağlanabilecek.

Sektör temsilcileri, söz konusu desteklerin megakentteki riskli konutların dönüşümü için çok önemli olduğuna dikkat çekti ve konuyu değerlendirdi. 

İstanbul da büyük bir kentsel dönüşüm atağı başlayabilir!

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici, konuya ilişkin açıklamasında kentsel dönüşümün halihazırda Türkiye'deki en kritik konu olduğunun altını çizdi ve 2012 yılında kentsel dönüşüme dair çıkan yasa sonrası 2,2 milyon bağımsız birimin dönüşümünün tamamlandığını dile getirdi. 

Bunun 800 bin adedinin mega kentte yapıldığına fakat henüz istenilen mesafenin alınamadığına vurgu yapan Neşecan Çekici, "İstanbul'da 600 bin bağımsız birimin dönüşümünü de en hızlı şekilde bitirmemiz gerekiyor. Megakentte 1,5 milyon riskli konut mevcut. Bunun 600 bini önceliklendirilmeli. Mevcut düzenleme bu açıdan oldukça değerli. Nitekim deprem değil, çürük, sağlıksız, dayanıksız binalar vatandaşların hayatını riske atıyor" dedi ve ülkeye yapılacak en büyük iyiliğin  bu yapı stokunun güçlendirilmesi olacağını söyledi. 

Kamu tarafında son dönemde peşi sıra önemli kararlar alındığını belirtti ve "Kentsel dönüşümler, kamuyu, özel sektörü ve sivil oluşumları buluşturan getiren büyük kapsamlı projeler. Her tarafın durumu ciddiye alması gerekli. Kentsel dönüşümün olmazsa olmazı; 'tarafların sadece kendi çıkarına odaklandığı rant ve oran pazarlıklarına kurban edilmemesi' gerekliliğidir. Ortak ve ana hedef, herkesin bu süreçten yarar sağlayarak çıkması olmalı. Dernek olarak bu reform çalışmalarının her şekilde yanındayız. Katma değer yaratacak pek çok çalışmamızla katkı sağlamaya ve aktif görev almaya hazırız" şeklinde konuştu. 

İstanbul da büyük bir kentsel dönüşüm atağı başlayabilir!

Helmann Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün de kentsel dönüşümün tüm Türkiye ve özellikle İstanbul için hayati öneme sahip olduğuna dikkat çekti ve söz konusu desteklerin sürecin hızlanması adına güzel katkıda bulunacağını aktardı. 

Destekten yararlanacaklarda aranacak şartları işaret eden Özgün, "Burada önemli nokta; 'kredi verilirken hak sahiplerinin gelir ve kredi puanı durumlarına dikkat edilmeyecek' olması. Konutunun dönüşmesi ile ilgili şartları taşıyan herkes bu destekten yararlanabilecek. Bu durum kampanyanın tabana yayılması ve ilgili herkesi kapsaması anlamı taşıyor. Herkesin yararlanabileceği bir model oluşturulmuş. Bu sebeple etkili olacaktır" dedi ve diğer yandan da daire başına sağlanan toplam 1.4 milyon TL'lik destek ve hibenin, bağımsız bir birimin yapım maliyetinin önemli kısmını karşılayacağının altını çizdi. 

İstanbul da büyük bir kentsel dönüşüm atağı başlayabilir!

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt da başta İstanbul olacak şekilde tüm Türkiye'nin birinci önceliğinin kentsel dönüşüm olduğuna vurgu yaparak, dönüşümün hızlanması amacıyla desteklerin gelmeye başladığını, destek paketi kararının konutunu dönüştürmek isteyen ama ekonomik zorluklar nedeniyle harekete geçemeyen kesim için son derece teşvik edici olduğunu dile getirdi. 

Özyurt, depremden korkmak yerine önlem alınması ve ona göre sağlam binalar yapılması gerektiğini belirtti. 

İstanbul da büyük bir kentsel dönüşüm atağı başlayabilir!

Bahaş Holding Üst Yöneticisi (CEO) Abdüssamet Bahadır  da açıklamasında acil dönüştürülmesi gereken konut stokuna değindi "Bu konuda yapılacak her türlü yardım bu sürecin hızlanmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla 'yarısı bizden kampanyası' büyük bir kentsel dönüşüm atağının başlangıcı olabilir. Kredi geri ödemelerinde de kolaylıklar söz konusu. Bu destek paketi, konutunu dönüştürmek isteyip de ekonomik şartlar sebebiyle beklemede kalan vatandaşı harekete geçirmeye yetecektir" diye konuştu. 

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık da destek paketinin sürece olumlu katkıda bulunacağının altını çizdi ve "Destekler, konutunu dönüşüme vermek isteyen ancak endişeleri yüzünden harekete geçemeyen kesim için son derece teşvik edici. Konutunu kentsel dönüşüme vermek isteyenler için bahane bırakmayan bir destek paketi oldu" açıklamasında bulundu. 

Emekli maaş promosyonlarında son dakika uyarısı: Bunu yapan yandı!

Kapalıçarşı altın fiyatları! Bugün gram altın 2,114 TL, çeyrek altın 3,505 TL'den işlem görüyor!

Rezerv alanlarda evi yıkılanlar kira yardımı alabilir mi 2024?


Geri Dön