23 / 12 / 2024

İstanbul'da depremde kaçacak imkan olmayacak!

İstanbul'da depremde kaçacak imkan olmayacak!

Her depremde İstanbul’u, Marmara Bölgesini tartışıyoruz. Fakat şu ana kadar alınmış somut örnek, rahatlatıcı önlemler alınmadı. Marmara Bölgesi’ndeki ekonomi ve üretim çarklarının Anadolu’ya kaydırılması gerekiyor.



Her depremde İstanbul’u, Marmara Bölgesini tartışıyoruz. Fakat şu ana kadar alınmış somut örnek, rahatlatıcı önlemler alınmadı. Marmara Bölgesi’ndeki ekonomi ve üretim çarklarının Anadolu’ya kaydırılması gerekiyor. İstanbul’u nüfusuyla, sanayisiyle, üretim çarklarıyla Anadolu’ya taşımak, Kanal İstanbul projesinden daha önemli tutulmalıdır. 

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Güntay Şimşek, bugünkü köşesinde Kanal İstanbul projesini kaleme aldı.

İşte Güntay Şimşek'in 'İstanbul’dan Anadolu’ya “Kanal” açılsın' başlıklı yazısı...

İstanbul’un tartışılması gereken sorunları çok ve giderek artarken üzerlerine bir de ‘Kanal İstanbul’u eklendi. Aslında hükümet, İstanbul’da gelecek yıllarda ismiyle anılacak önemli projeleri hayata geçirdi. Mesela  Marmaray  ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü.

Ancak bunların üzerine bunlar kadar gerekliliği söz konusu dahi olmayan, hatta ilave yükler getireceği için Kanal İstanbul’un farklı tartışılması gerekiyor. Mesela ‘Kanal’ın İstanbul’a getireceği nüfus kadarını veya daha fazlasını Anadolu'ya gönderebilecek miyiz?

Her depremde İstanbul’u, Marmara Bölgesini tartışıyoruz. Fakat şu ana kadar alınmış somut örnek, rahatlatıcı tedbirlerden maalesef bahsetmek zor. Elimizdeki tek konu “Kentsel Dönüşüm” onu da nasıl ve ne kadar yaptığımız ortada. İstanbul’un yükünün hafiflemesi lazım. Marmara Bölgesi’ndeki ekonomi ve üretim çarklarının Anadolu’ya kaydırılması gerekiyor.

Kanal İstanbul Projesi için 2 yılda 200 bilim adamının hazırladığı 16 bin sayfa Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’nun böyle bir ortamda nasıl bir önemi olabilir? Yaşadık gördük. İstanbul azcık sallandığında insanlar ulaşım sorunu yüzünden evlerine ulaşamıyor. Ama raporda İstanbul’da tsunami tehlikesi yoktur deniyor. Bir deprem felaketi yaşandığından ise neler olacağı ortada.

Bu sebeple İstanbul’a “Kanal” yapılmasını projelendiren, raporlar hazırlayan bilim adamlarının aynı zamanda İstanbul’u “Kanal” etkisinden kurtaracak fikirler, raporlar da ortaya koymalılar. Nüfus yoğunluğunu, demografik değişimi, felaket senaryolarını gündemlerine almalılar. İstanbul’da tsunami riski olmayabilir, ama çok daha ciddi sorunlar var. Mesela şu haliyle bile İstanbul’da felaket anında kaçacak imkan dahi olmayacak.

Bu sebeple İstanbul’u nüfusuyla, sanayisiyle, üretim çarklarıyla Anadolu’ya taşımak ‘Kanal İstanbul’dan çok daha önemli olacaktır. İlla da ‘Kanal İstanbul’ denecekse, getireceği nüfus yükünün iki katının Anadolu’ya gitmesi üzerinden düşünülmeli. İstanbul’dan Anadolu’ya böyle bir kanal açılması çok daha önemli olacaktır.

İstanbul'da deprem tekrarlama periyodu 43 yıl!

Deprem ivmesi hesaplandı, tsunami riski yok!


Geri Dön