29 / 04 / 2024

İstanbul'da emlak vergisi ne kadar?

İstanbul'da emlak vergisi ne kadar?

1319 sayılı kanun gereğince emlak vergisi, taşınmaz mallar için sahipleri tarafından ödeniyor. Peki, emlak vergisi için ne kadar ödeme yapılır? İstanbul'da emlak vergisi ne kadar?



İstanbul'da emlak vergisi ne kadar?

1319 sayılı kanun gereğince emlak vergisi, taşınmaz mallar için sahipleri tarafından ödeniyor. Bir malın birden fazla sahibinin olması durumunda yapılacak ödeme mülkiyet türüne göre şekilleniyor.


Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar.


Vergi mükellefleri borcunu senede 2 eşit taksit halinde ödeniyor. İlk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapılıyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor.


Buna göre 2015 yılı emlak vergisi ikinci taksit ödeme dönemi yaklaşıyor. Vergi ödeme başlangıcı için son 10 gün bulunuyor. Emlak vergisinin 2. taksit ödemeleri 1 Aralık'ta son buluyor.


Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi diğer şehirlere oranla yüzde 100 zamlı oluyor. Buna göre İstanbul'da emlak vergisi ne kadar?


İstanbul emlak vergisi oranları

İstanbul Büyükşehir olması nedeni ile burada vergi yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor. Buna göre İstanbul'daki evler için binde 2, işyerleri için binde 4; arsalar için binde 6, araziler için ise binde 2 oranında vergi ödemesi yapılıyor.



Emlak vergisi ödememe cezası 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön