Sektörel

İstanbul'da fiyatlar yüzde 127 arttı! Ev alacaklar dikkat! İşte değeri en çok artan o iller...

2022 yılı 1. çeyreği “İkinci El Konut Piyasası Raporu”nun verilerine göre İstanbul'da kontu fiyatları yüzde 127'lik artış ile rekora koştu... çeyreği “İkinci El Konut Piyasası Raporu”nun verileri belli oldu

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) ve Yeni Nesil Gayrimenkul Değerleme ve Lokasyon Analizi Platformu Endeksacom iş birliği ile hazırlanan 2022 yılı 1. çeyreği “İkinci El Konut Piyasası Raporu”nun verileri belli oldu. 

2022 yılı 1. çeyreğine ilişkin hazırlanan kinci el konut piyasasında yükseliş kaydedilirken, ev fiyatlarında ortaya çıkan yükseliş de ön plana çıktı.

Peki TÜGEM ve Endeksa iş birliği ile hazırlanan “İkinci El Konut Piyasası Raporu” verilerine göre konut fiyatları ve satışlarında son durum ne oldu? Ev fiyatları arttı mı? Konut fiyatları ne kadar arttı? İşte ayrıntılar... 

TÜGEM ve Endeksa iş birliği ile hazırlanan “İkinci El Konut Piyasası Raporu” verilerine göre, 2022 yılı 1. çeyrek sonu itibarı ile Türkiye'de ev fiyatlarında senelik yüzde 127 yükseliş gerçekleştiği belirlendi. İlk çeyrek itibarıyla Türkiye’de ortalama konut metrekare satış fiyatı 7 bin 395 lira olurken, ortalama amortisman süresi 19 sene, ortalama pazarlama süresi 63 gün oldu. Değer yükselişi en fazla olan şehirler ise Mersin, Aydın ve Antalya olarak gerçekleşti. 

KONUT SATIŞLARI YÜKSELDİ 

Birinci çeyrekte, konut satış adedi geçtiğimiz sene aynı döneme göre yüzde 22 yükseldi. 2022'nin ilk çeyreğinde  320 bin 63 adet konut satıldı.  Konut satışları 2021'in dördüncü çeyreğine göre yüzde 41 düşerken, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 22 yükseldi. 

 

TOPLAM SATIŞLARIN YÜZDE 70'İ İKİNCİ EL SATIŞLARDAN 

İkinci el konut satışı toplam satışların yüzde 70'lik kısmını, kredili konut satışları ise yüzde 21'lik kısmını meydana getirdi. İlk çeyrekte 225 bin 626 adet ikinci el konut satıldı. Bu rakam ile ikinci el konut satışları bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 39 düşüş sergilerken, geçtiğimiz yıl aynı döneme göreyse yüzde 24 yükseldi. 

Birinci çeyrekte kredili konut satışları ise toplam konut satışlarının  yüzde 21'lik kısmını meydana getirerek 68.342 adet oldu. Kredili ev satışları bir önceki çeyrekle kıyaslandığında yüzde 39 gerilerken, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ise yüzde 45 yükseldi.

 

YABANCIYA SATIŞLAR DA ARTTI 

Birinci çeyrekte yabancı uyruklu kişilere toplam 14 bin 344 adet konut satıldı. Bu rakamla yabancıya konut satışı bir önceki çeyreğe göre yüzde 32 düşerken, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 45 arttı. 

Peki ev fiyatları arttı mı? Konut fiyatları nerede, ne kadar arttı? İşte ayrıntılar...

MEGAKENTTE FİYATLAR YÜZDE 147 ARTTI 

57 bin 836 adet ile 1. çeyrekteki konut satışlarının yüzde 18'lik kısmının yapıldığı megakent İstanbul'da ev fiyatları 1 senede yüzde 147 yükseldi. Megakentte ortalama metrekare konut satış fiyatı 12 b in 102 lira olarak gerçekleşti. 

Başkent Ankara'da ise 29.328 adet ile 1. çeyrekteki konut satışlarının yüzde 9'luk kısmı yapıldı ve ev fiyatları son 1 senede yüzde 116 yükseldi. Ortalama ev metrekare satış fiyatı 5 bin 352 lira olrak gerçekleşti. 

 

Konut satışlarının yüzde 6'lık kısmının gerçekleştiği Ege'nin incisi İzmir'de 19.112 konut satılırken fiyatlar 1 sende yüzde 119 yükseldi. Ortalama metrekare satış fiyatı 9 bin 448 lira olarak gerçekleşti. 

EV FİYATLARININ EN YÜKSEK OLDUĞU İLLER BELLİ OLDU 

1. çeyrek sonu itibariyle Türkiye genelinde konut metrekare satış fiyatlarının en yüksek olduğu şehirler ise sırasıyla Muğla, İstanbul ve Aydın olarak açıklandı. Raporla ilgili açıklamalarda bulunan TÜGEM Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, “İkinci el konut satışları, toplam konut satışları içindeki payı şimdiye kadarki rekor seviye olan %70’e ulaştı. Emlak işletmeleri açısından nitelikli bir dönemi geride bırakırken, artan fiyatların belli bir noktada dengelenmesi çok önemli. Gerek kiralık gerekse de satılık yeni portföyler için inşaat sektöründeki ivmelenmeye ihtiyacımız var” diye konuştu. 

Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt ise konuyla ilgili açıklamasında " “Son dönemde emlak sektöründeki yüksek fiyatların başlıca birkaç nedeni var; pandemi etkisi, döviz kurundaki dalgalanmalar, inşaat maliyetlerinin artması ve konut arzının talebin altında kalması. İnşaat girdi maliyetlerinin artması birinci el konut fiyatlarını yükseltirken, hem talebin ikinci el konuta yönelmesine hem de piyasanın yükselmesi nedeniyle ikinci el konutta fiyat artışına neden olabiliyor. Son dönemde trendi incelediğimizde konut piyasasındaki satışı ikinci el konutun domine ettiğini gözlemliyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Türkiye'de 2022'nin ilk dört ayında yaklaşık 1 milyon gayrimenkul satıldı!

Ev sahipliği oranı düşüyor mu? Konutta mülkiyet durumu 2021'de ne oldu?

Emlak vergisinde rekor artış geliyor! Milyonlarca mükellefi ilgilendiriyor!