27 / 04 / 2024

İstanbul'da kentsel dönüşüm hızlandı: Maltepe'de 4 bin 90,  Beşiktaş'ta 603 riskli bina yıkıldı!

İstanbul'da kentsel dönüşüm hızlandı: Maltepe'de 4 bin 90,  Beşiktaş'ta 603 riskli bina yıkıldı!

Türkiye'nin en büyük nüfusuna sahip İstanbul'da beklenen olası Marmara depremi nedeniyle kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. İşte Maltepe ve Beşiktaş'taki çalışmalara ilişkin detaylar...



İstanbul'un tarihi ve kültürel dokusundan ziyade yaşlı yapı stokuna da sahip Beşiktaş ilçesinde son 10 senede 603 yapı yıkılırken, 2000 öncesi inşa edilen sit alanındaki yapıların dönüşümü için gerekli yasal işlemler devam ediyor. 

Beşiktaş Belediyesi tarafından alınan bilgiye göre, farklı kanunlara tabi alanlar olması nedeiyle birçok imar planı bulunan ilçede kentsel dönüşüm çalışmaları çok yönlü devam ediyor.

Belediye ekipleri, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun çerçevesinde üst ve alt ölçekli çalışmalar devam edereken, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun beraberinde 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu ile 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na tabi alanlara ilişkin de ayrı ayrı çalışma yürütüyor.

Kentsel dönüşümün hız kazanabilmesi için iskan ya da ruhsat sahibi yapıların imar planlarında inşaat alanı ve kat sayısı kayıplarını önleyerek, kazanılmış hakların korunmasına dair plan notu değişikliği gerçekleştirilen ilçede, mevcut iskan ya da ruhsatlı hakların korunarak 6306 sayılı kanun kapsamında kontrollü şekilde dönüştürülmesi planlandı.

Dönüşümün hızlanması ve önündeki engellerin ortadan kaldırılması için Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü ve Beşiktaş İmar AŞ iştirak şirketini kuran belediye, nüfus ve yoğunluk artırıcı teşvikler yerine, mevcut hakların korunması ve imar planında yapılaşmaya engel durumların ortadan kaldırılması adına plan değişikleri hayata geçiriyor.

İstanbul da kentsel dönüşüm hızlandı: Maltepe de 4 bin 90,  Beşiktaş ta 603 riskli bina yıkıldı!

1999 YILI ÖNCESİ YAPILAR ÖN PLANDA TUTULUYOR

İstanbul genelinde yapılan yerleşim yeri uygunluk durumu analizinde 3 bölgesi eski dere yatağı olmasından dolayı alüvyon zemin olarak tespit edilen ilçede, bu alanlardaki 1999 senesi öncesi yapılan tüm konutların dönüşümü ön planda tutuluyor.

Kentsel sit alanı olan bu bölgelerden ikisinde 1/1000'lik imar planının olmaması dönüşüm konusunu güçleştirirken, belediye, imar planlarının onaylanması ve gerekli imar haklarının kazanılması için üst mercii başvurulara ve tekliflere yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Beşiktaş'ta son 10 sene içerisinde 603 yapı yıkılırken, 642 yeni yapı ruhsatı düzenlenerek gerekli imar uygulamaları yapıldı.

İlçede 2000 yılı öncesi inşa edilen sit alanındaki binaların dönüşümü için de gerekli yasal işlemler sürüyor.

İstanbul da kentsel dönüşüm hızlandı: Maltepe de 4 bin 90,  Beşiktaş ta 603 riskli bina yıkıldı!

MALTEPE'DE 27 BİN 375 BAĞIMSIZ BİRİM YIKILDI

Maltepe Belediyesinden edinilen bilgiye göre, kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde riskli yapıların tespit edildiği ilçede, mülk sahiplerinin başvurması durumunda da gerekli denetimler ve çalışmalar yapılıyor.

Binasını dönüştürmek isteyen vatandaşlara 18 ay boyunca 3 bin 500 TL kira yardımında bulunan belediye, 1 defaya mahsus 7 bin TL'de taşınma yardımı yapıyor.

Maltepe'deki çalışmalarda 4 bin 461 konut riskli yapı olarak tespit edildi.

Bu binalarda 26 bin 554, iş yerlerinde de 4 bin 167 bağımsız birim riskli olurken, ilçede toplam 30 bin 721 bağımsız birim riskli olarak görünüyor.

Kentsel dönüşüm çalışmaları doğrultusunda 4 bin 90 binanın yıkımı yapıldı.

Böylece, ilçede, iş yeri ve konut olmak üzere toplam 27 bin 375 bağımsız birim yıkılmış oldu.

İstanbul da kentsel dönüşüm hızlandı: Maltepe de 4 bin 90,  Beşiktaş ta 603 riskli bina yıkıldı!

SARIYER'DE KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMASI

Sarıyer Belediyesi tarafından alınan bilgiye göre, mülkiyet ve tapu problemlerinin yoğun olduğu ilçede kentsel dönüşüm çalışmaları daha çok konut bazında vatandaşlar tarafından yürütülüyor.

Ayazağa Mahallesi'nde uzun zamandır sürdüren tapu ve imar problemi, İBB Meclisinden geçen karar sonrası çözüldü. Bu çalışma ardından bölgede depreme dayanıklı yeni dairelerin üretimi için çalışmaların başlaması bekleniyor.

Sarıyer'de ayrıca Boğaziçi ön görünümünde ve SİT alanında kalan bölgelerde, koruma kurullarına bağlı olduğu için kentsel dönüşüm çalışması yürütülemiyor.

Tarım Kredi indirimleri haftaya bomba gibi düştü! Yeni ay kataloğunda, çay, şeker, et, peynir dip yaptı!

İstanbul'da metrekare bazında en pahalı ofis kirası 765 TL ile Levent'te!

Euronun kaderi bu hafta belli olacak! Euro yatırımcıları dikkat! Euro düşecek mi, yükselecek mi?


Geri Dön