İstanbul'da konut fiyatları adeta uçtu!
Mecazi anlamda söylenen "İstanbul' un taşı toprağı altın" cümlesi gerçek oldu. Son dönemde artan gayrimenkul yatırımları şehrin toprağını en önemli yatırım araçlarından biri haline getirdi...
İstanbul'da 3. Köprü, 3. Havalimanı ve Kanal İstanbul gibi projelere bağlı olarak talep gören arsalar el yakıyor. Şu an yapımı devam eden ya da plandan ibaret olan projelerin geçtiği yerler ateş pahası. Bağcılar'da 25 bin metrakare arsa için 50 milyon Euro talep ediliyor. Aynı bölgede 20 bin metrekarelik bir başka arsa için 40 milyon dolar, Beylikdüzü'nde de 28 bin metrekareli bir arsa için 33 milyon dolar bedel biçiliyor. Kartal Cevizli'de 11 bin metrekarelik bir alan 30 milyon dolardan, Avcılar'da 10 bin metrekarelik alan 25 milyon dolardan, Başakşehir'de 23 bin 300 metrekarelik alan 11 milyon 650 bin dolardan alıcı bekliyor.
İstanbul'un yeni gökdelenlerinin yükseldiği Eseryurt'ta 10 bin metrekare yer için 10 milyon dolar isteniyor. Tuzla'da 19 bin metrekarelik yere 8 milyon dolarlık fiyat biçilirken, Sarıyer Zekeriyaköy'de 12 bin 500 metrekare arsa 7 milyon 500 bin dolardan, Arnavutköy'de 15 bin 700 metrekare arsa 6 milyon 280 bin dolardan, Kartal Cevizli'de bin 250 metrekare arsa 6 milyon dolardan satışa sunuluyor.
Konutlar da el yakıyor...
Konut fiyatları da arsalarda olduğu gibi astronomik rakamlara çıkabiliyor. Ümraniye'de bin metrekare (9+1) villa 1 milyon 500 bin dolardan satılıyor. Beşiktaş Etiler'de 225 metrekare (4+1) daire 1 milyon 350 bin dolar, Levent'te 290 metrekare (4+1) villa 1 milyon 250 bin dolar, Tuzla Cami'de 500 metrekare (7+1) villa 800 bin dolara alıcılarını bekliyor. Beşiktaş Ortaköy'de 200 metrekare (4+1) bahçeli evin bedeli 450 bin dolar. Levent'te 300 metrekare (3+1) villa 1 milyon 650 bin liraya patlıyor. Kartal Yakacık'ta 500 metrekare daire 1 milyon 100 bin liradan satılıyor. Yakacık'ta 480 metrekare (10+4) villanın bedeli de 750 bin lirayı görüyor.
Aşa: Arsa fiyatlarında balon var!
Arsa fiyatları ile ilgili Cihan'a açıklamalarda bulunan İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası Başkan Yardımcısı Nizamettin Aşa, fiyatların bu denli yükselmesinde alan kıtlığının etkili olduğunu söylüyor. İstanbul'un merkezinde arsa bulmanın büyük bir sorun olduğunu aktaran Aşa, 'Kamunun elinde olan alanlar var bunlar ya ihale ile ya da TOKİ'nin gelir paylaşımı yöntemi ile satılıyor. Burada büyük meblağlar var.' diyor. Şu an arsa fiyatlarında balon oluştuğunu öne süren Aşa, şöyle devam ediyor:
'Merkezde ev almaya ve satmaya niyetlenen çok. Ama fiyatlar fahiş. Temelinde satcı da var, alıcı da ancak talep yok. Meblağaların büyüklüğü tabelada. Bu satışlara sirayert etmiyor. Benim ilçem Beşiktaş. Oraya gidin bakın, bütün emlakçılarda bol miktarda alıcı, satıcı var. Ama bunlar buluşup tapuya gidemiyor. Burada bir balon var, ondan fiyatlar fahiş. Ondan satışlar yapılamıyor. Bedeller büyük, bu da suni fiyat artış arından ileri geliyor. Bu fiyatların alıcıları yok ama kimi inşaat firmaları ücretleri ısrarla artırıyor. Yani büyük kar marjları ve arsaların kıtlığı fahiş bedellerde önemli rol oynuyor. Ben bir Şişli, Kadıköy ve Bakırköy'de fiyatların artma nedenlerini anlıyor ve doğal buluyorum. Ama İstanbul'a 50 kilometre ötede bulunan bir bölgede fiyatların artma nedenine anlam veremiyorum. Buralarda pahalı olduğu için satılamayan binlerce arsa var. Yani arsa fiyatlarında ısrar etmenin pek bir anlamı yok. Ama 2014'te bu balon sönecektir."
3. Köprü, 3. Havalimanı ve Kanal İstanbul'un önemli projeler olduğunu vurgulayan Aşa, 'Bu projeler ile İstanbul'un kuzeye kaydırılması hedefleniyor. Ancak bu yakın vadede değil uzun vadede olacak bir şey. Kanal İstanbul kuzeyde, İstanbul'a uzak olmayan bir yer, 3. Havalimanı da öyle, 3. Köprü belki öyle değil, ama otoyol hattı öyle. Yani bu bölgelerde fiyat artışı anormal değil. Fiyatın geldiği yer anormal. Anormal olan bu projelerle ilgili olmayan tarlaların, sulak alanların bedeli ki; bunlar da spekülasyon bence.' yorumunu yapıyor.
Cihan