Kentsel Dönüşüm

İstanbul'da oturan ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kentsel dönüşümde hibe ve kredi ne kadar? 

İstanbul için başlatılan 'Yarısı Bizden' kampanyasına başvurular tüm hızıyla devam ediyor. Peki kentsel dönüşümde hibe ve kredi ne kadar? İşte Yarısı Bizden kampanyası ile ilgili detaylar...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçiriken Yarısı Bizden kampanyası sürüyor. Kampanya kapsamında hak sahiplerine 700 bin TL tutarında kredi ve hibe desteği veriliyor. 

Yarısı Bizden kampanyasında, kiracılara da 100 bin TL değerinde taşınma desteği yapılıyor.  Başvuruların e-devlet üzerinden alındığı kampanyada kredi için gelir koşulu bulunmuyor. 

Peki Yarısı Bizden kampanyası başvurusu nasıl yapılır? Kim, ne kadar destek alacak? İşte o kampanya ile ilgili tüm detaylar...

BAKAN KURUM MÜJDEYİ VERDİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Yarısı Bizden kampanyasının başvuru sürecinin uzatıldığını geçtiğimiz günlerde duyurmuştu. 

Bakan Kurum, konuya ilişkin açıklamasında "Artık ‘Yarısı Bizden’ tarih kısıtlamasını kaldırıyoruz, 39 ilçemizde, vatandaşımızın süresiz başvuruda bulunmasının önünü açıyoruz. Yine, yeni üretilecek projelerde, otopark ve sığınak alanlarını proje metrekaresine dahil etmiyoruz. Hiçbir kardeşimizin, hak kaybı yaşamasına izin vermiyoruz" ifadelerini kullanmıştı. 

Kurum, yüklenici firmalar için de iyileştirme yaptıklarını, işe başladıkları anda sözleşme bedelinin yüzde 30’unu hemen ödediklerini aktardı. 

YARISI BİZDEN KAMPANYASI KREDİ VE HİBE TUTARI NE KADAR? 

'Yarısı Bizden' kampanyası çerçevesinde hak sahiplerine destek ödemeleri gerçekleştiriliyor. Hak sahiplerine bir konut için 700 bin lira hibe, 700 bin lira kredi ve diğer her konut için 1 milyon 400 bin TL tutarında kredi veriliyor. 

Aynı şekilde bu ödemeden iş yerleri için de faydalanılabiliyor. Bir iş yeri için 350 bin lira hibe, 350 bin lira kredi ve diğer her bir iş yeri için 700 bin lira kredi desteği sağlanıyor. 

Yarısı Bizden kampanyası dahilinde kiracılara da destek verilecek. Bu çeçrevede taşınmazı kullanan kişiye bir kereye mahsus 100 bin lira taşınma desteği yapılacak. Dönüşüme girecek evde ev sahibi yaşıyorsa ev sahibi, kiracı varsa kiracı bu desteğii alabilecek. 

ÖDEMELER NASIL YAPILACAK?

Ödemeler hak sahibi adına yükleniciye gerçekleştirilecek. Bakanlık ödemeleri yapıdaki hak sahipleri adına "hak sahiplerinin anlaştığı yüklenici"nin Emlak Katılım Bankası'nda açacağı vadesiz hesabına dört taksit olacak şekilde yapacak.

Kişi, kentsel dönüşüme giren binasını yeniledikten sonra ödemelerini yapmaya başlayacak. Yani ruhsat tarihinden 24 ay sonra ödemelere geçilecek ve 10 seneye kadar vade uygulanacak. 

Bununla birlikte, ilk sene taksitlerde faiz uygulanmayacak, sonraki senelerde ise kalan borç miktarı her yıl ocak ayında yıllık TÜFE artışının yarısı oranında güncellenecek ve kalan taksit sayısına bölünecek.

İstanbul'da oturan ve kampanyaya başvuru yapmak isteyenlerin e-Devlet üzerinden işlemlerini yapması gerekiyor. Söz konusu kampanyanın başvuruları https://www.turkiye.gov.tr/csb-yarisi-bizden-kentsel-donusum-kampanya-basvurusu internet adresi üzerinden yapılabiliyor. 

Türkiye, konut fiyatlarının en çok düştüğü üç ülkeden biri oldu!

Uzmanı açıkladı! Arsa yatırımı neden diğer yatırımlardan daha güvenli? 

İlanda bekleyen konutlar, satış fiyatı üzerinden aylık yüzde 7 kaybettiriyor!