06 / 05 / 2024

İstanbul'daki 470 deprem alanından 300'ü imara açıldı!

İstanbul'daki 470 deprem alanından 300'ü imara açıldı!

Bülent Ecevit'in, 1999 depreminden sonra İstanbul'da vatandaşların barınması amacıyla oluşturduğu 470 deprem alanından 300'ü imara açıldı, yerlerinde AVM'ler, gökdelenler ve lüks konutlar yükseldi…



17 Ağustos 1999 depreminin ardından dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in talimatıyla, İstanbul'da olası bir deprem için vatandaşların barınması amacıyla 470 deprem toplanma alanı oluşturuldu. Aradan geçen 17 yıl içinde ise bu alanların 300'ünün imara açıldığı ortaya çıktı. CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “Bu bölgeler ranta açıldı. Ecevit'in mirasını yok ettiler” dedi.


İstanbul daki 470 deprem alanından 300 ü imara açıldı!


“HALKA GERİ VERİLSİN”

Tekin, Ankara, İstanbul,  İzmir  gibi illerde ranta dönüşebilecek yerlerin önemli bölümünün Çevre Bakanlığı ve belediyeler eliyle imara açıldığını savunarak şöyle dedi: “Acilen bu alanlar tekrar kamu yararına tahsis edilmeli. Halkın malı halka geri verilmeli. Şu an bu ranttan faydalanan sekiz işadamı FETÖ'den tutuklandı. Bunların ortaklık ilişkilerine de bakılmalı.”


“OTOPARK YAPILDI”

17 Ağustos Marmara depremi sırasında kurtarma çalışmalarına katılan CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker de “O tarihlerde insanların depremlerden sonra toplanmaları, acil ihtiyaçların görülmesi, barınabilmeleri için oluşturulan 470 deprem toplanma alanının 300'ü AVM ve gökdelene dönüştü. Toplanma alanı olarak şimdi sadece mezarlıklar kaldı. Deprem sonrası acil bir ulaşım eylem planı da yok. Acil ulaşım yolları, İSPARK aracılığıyla otopark yapıldı. İstanbul'un trafiği, deprem sonrası müdahaleyi imkansız kılacak durumdadır” dedi.


İstanbul daki 470 deprem alanından 300 ü imara açıldı!


Mimarlar Odası  Ankara  Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise başkentte olası bir deprem durumunda vatandaşların toplanma alanı olarak belirlenen yerlere cami ve konut yapıldığını belirtti.


“DERS ÇIKARILMADI”

Candan, “Nazım İmar Planı 10 bin kez delindi. Depremden ders çıkartılmadı, nimet çıkarıldı. İmrahor vadisinde yüksek bloklu konutlar yapılan bölge, Danıştay kararlarında heyelan alanı olarak görülüyor. Mamak'ta  TOKİ  bloklarının olduğu dere yatağına evler yapıldı” diye konuştu.


Sözcü


Geri Dön