05 / 05 / 2024

İstanbul'daki barajların suyu taşma noktasına geldi! Su tahliyesi başlayabilir

İstanbul'daki barajların suyu taşma noktasına geldi! Su tahliyesi başlayabilir

İstanbul'da geçtiğimiz sene yaşanan kuraklık bu sene yaşanmayacak! Kış boyunca etkili olan sağanak yağışlar ve kar suları barajları yüzde yüz doluluk oranına ulaştırdı. İstanbul Valiliği barajlarda kontrollü su tahliye yapılabileceğinin sinyalini verdi.



Türkiye'de tarım sezonuna rastlayan 5 aylık dönemde (ekim-şubat) yağışlar uzun yıllar ortalaması (1991-2020) olan 313 milimetrenin altında kalsa da geçen yılın (su/tarım yılı) aynı dönemine göre yüzde 36 arttı. "2021-2022 Su Yılı 5 Aylık Alansal Kümülatif Yağış Raporu" verileri 2022 su/tarım yılının ilk 5 aylık döneminde 309,1 milimetre, 2021 su/tarım yılının aynı döneminde ise 227,8 milimetre yağış düştü.

Buna göre, Türkiye'de 2022 su/tarım yılı yağışları, uzun yıllar ortalamasını gerisinde kalırken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 artış gösterdi.

İstanbul daki barajların suyu taşma noktasına geldi! Su tahliyesi başlayabilir

UZMANLARDAN SUYU İDARELİ KULLANIN UYARISI

Uzmanlar barajlardaki doluluk oranına bakıp suyun israf edilmemesi gerektiğini söyledi. Uzmanlar İstanbul'da barajların dolduğunu ancak taşma riskinin olmadığını söyledi. Buna göre; İstanbul'da bulunan barajlarda 860 milyon metreküp su biriktirme kapasitesi var bunun 730 milyon metreküpü suyla dolu. İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı ve Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, "İstanbul'un su harcaması çok fazla. 20 milyon civarında nüfus ve 5 milyona yakın araç var. Suyu idareli kullanmalıyız, yoksa su hızlı tükenir. Barajların etrafında yerleşim yerleri çoğaldı, ağaç azaldı. Kuraklığın her şartta devam ettiğini bilmemiz, bunun önlemini vatandaş olarak almamız ve suyu idareli kullanmamız lazım. Yağmur suyunu biriktirmeliyiz. Çatıdan akan bir damla suyu harcamamalı, su sarnıçları, depolarda biriktirmeli ve bu suları günlük ihtiyaçlarımızda, bahçelerde, araç yıkamada kullanmalıyız. Bu da bize baraj rezervi gibi olacak." ifadelerini kullandı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön