13 / 05 / 2024

İstanbul'daki binaların yüzde 70'i 1999'dan önce yapıldı: 7.5 şiddetli depremde 491 bin bina hasar görecek!

İstanbul'daki binaların yüzde 70'i 1999'dan önce yapıldı: 7.5 şiddetli depremde 491 bin bina hasar görecek!

Mevcut binaların yüzde 70’inin 1999'dan önce yapıldığı İstanbul'da riskli binadan kurtulmak zor. Kiracılar, “Bu kiralarla nereye gideceğim?” derken; ev sahipleri de daire başı ortalama 1 milyon liralık yenilemeyi karşılayamıyor...



Cumhuriyet'ten Ali Can Polat'ın haberine göre; Kandilli Rasathanesi’nin derlediği verilere göre ise İstanbul’da 2000 ve öncesinde inşa edilen binaların sayısı 818 bin olarak belirlendi. Muhtemel 7.5 ve üzeri şiddetli bir depremde hafif, orta, ağır ve çok ağır hasar alması beklenen bina sayısı 491 bin, bu binalarda yaşayanların sayısı ise 6.2 milyon kişi olarak açıklandı. 

İstanbullular mevcut binalarını kontrol ettirseler bile yenileme süreci oldukça zor. İBB’nin son günlerde desteklemeye başladığı deprem dayanıklılık testinde riskli çıkması durumunda bina yıkılmak zorunda. 

İstanbul daki binaların yüzde 70 i 1999 dan önce yapıldı: 7.5 şiddetli depremde 491 bin bina hasar görecek!

İstanbul Anadolu Yakası’nda yerinde dönüşüm projeleri hayata geçiren Avşin Aras Yapı sahibi Mevlüt Aras, 2000 hatta 2007 öncesi binaların büyük çoğunlukla çürük çıkacağına dikkat çekiyor. Bu durumda binaların en geç 6 ay içinde yıkıldığının altını çizen Aras, açıklamasında "Yeniden inşaa edilecek bina için daire başı en az 1 milyon lira gibi bir masraf çıkıyor. Bu da mevcut yönetmeliğe göre yapımda çıkan ücret. Şimdi Kahramanmaraş depreminden sonra yeni yönetmelik bekliyoruz" ifadelerini kullandı ve orada maliyetlerin daha da yükselmiş olabileceğinin altını çizdi. 

1 milyon lira ödeyemeyecek durumda olan vatandaşların diğer bir seçeneği ise müteahhitle anlaşıp kat karşılığı binayı yenilemek oluyor. İnşaat yüksek mühendisi Hüseyin Arslan, konuyla ilgili "Bu durumda da metrekareler çok küçüldüğü için insanlar kabul etmiyor. Haklılar da 100 metrekare ev, 50 metrekareye kadar düşebiliyor" açıklamasında bulundu.

İstanbul daki binaların yüzde 70 i 1999 dan önce yapıldı: 7.5 şiddetli depremde 491 bin bina hasar görecek!

30 yaşındaki Oğuzhan Akbulut kiracı olduğunu belirterek, 3 senedir oturduğu eve güvenemediğine, fakat iki senede yüzde 100’ü geçen kira artışları yüzünden riskli bina konusunda bir adım atmasının imkânsız olduğuna dikkat çekti. "Bunu dillendiremiyorum bile. Ev sahibine ölü taklidi yapıyorum, beni hatırlayıp evden çıkarmasın diye. Kiracı olarak başvursam binaya yıkım kararı çıksa ne yapacağım" diye konuşan Akbulut, bulabileceği en ucuz evin 12 bin lira kira olduğunu dile getirdi. 

Fulya’da yaşadığı evin eski olduğuna dikkat çeken ev sahibi Ozan Korkmaz ise evini kiralayarak çözümü sağlam bir eve çıkmakta bulmuş. "Dönüşüm istedim ama binamızdaki insanlar parayı ödeyemeyeceklerini söylediler" ifadelerini kullanan Korkmaz, "Biz de evi kiraya verdik o kira ile Üsküdar’da yeni binaya geçtik mecburen" diye konuştu. 

İstanbul daki binaların yüzde 70 i 1999 dan önce yapıldı: 7.5 şiddetli depremde 491 bin bina hasar görecek!

İBB iştiraklerinden KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt da konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ali Kurt, önerilerini şu şekilde açıkladı: 

"- TOKİ konutları için uygun ödeme şartlarını bize verin İstanbul’u yenileyelim. 

- Vatandaşa ucuz krediler sağlanması gerek. Biz yapıyoruz ancak devletimizin elinde çok daha güçlü imkanlar bulunuyor. 

-  İstanbul Yenileniyor projemize 600 bini aşkın insan başvurdu. İmkan verilsin bu vatandaşları kurtaralım."

İstanbul’da büyük deprem beklenirken uzmanlar ısrarla şehri boşaltmanın ve nüfusu azaltmanın gerekli olduğuna dikkat çekiyor. Kamu bankaları ve Merkez Bankası’nın taşınacağı İstanbul Finans Merkezi'ne aileleriyle beraber 100 bin kişinin gelmesi öngörülüyor. 

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt,  konu ile ilgili açıklamasında "üm merkezlerin bu kadar riskli bir bölgede toplanması doğru değil. Bir deprem olursa ekonomik olarak ülkenin fişini çekeriz" dedi ve finansın kalbinin yıkılması durumunda ne olacağı sorusunu yöneltti. 

İstanbul daki binaların yüzde 70 i 1999 dan önce yapıldı: 7.5 şiddetli depremde 491 bin bina hasar görecek!

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Pelin Pınar Giritlioğlu da İstanbul'un daha fazla yük kaldırmasının mümkün olmadığını vurgulayarak, "Finans merkezi hayata geçtiğinde çevredeki gayrimenkullerde aşırı değer artışları meydana gelecektir. Daha şimdiden spekülatörler bu beklenti içindedirler" açıklamasında bulundu. 

Fransız deprem bilimci peş peşe açıkladı! İstanbul depreminin şiddeti tam bu kadar olacak! Son dakika!

Murat Kurum: Yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı bina sayısı 118 bin!

O ilde yaşayanlara belediyeden gıda yardımı yapılacak! Yardımınızı hemen alın!


Geri Dön