22 / 12 / 2024

İstanbul'daki imar planı değişiklikleri Meclis'te: Deprem riskli yerlerde bina yükseklikleri için alınan önlem var mı?

İstanbul'daki imar planı değişiklikleri Meclis'te: Deprem riskli yerlerde bina yükseklikleri için alınan önlem var mı?

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Satuk Buğra Kavuncu, İstanbul'daki imar planı değişikliklerini Meclis gündemine taşıdı. İşte Kavuncu'nun konu ile ilgili verdiği o soru önergesi...



İYİ Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Satuk Buğra Kavuncu, deprem riski yüksek olan şehirlerde yapılan imar planı değişikliklerine ilişkin yazılı soru önergesi verdi. 

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Buğra Kavuncu, Meclis'e verdiği yazılı soru önergesinde, şu ifadelere yer verdi:

"3194 sayılı İmar Kanunu’nun “Planların Hazırlanması ve yürürlüğe konulması” başlıklı 8’inci maddesinin birinci fikrasının (b) bendine 14.02.2020 tarihli ve 7221 sayılı Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile eklenen paragraflarda; İmar planlarında bina yüksekliklerinin yençokserbest olarak belirlenemeyeceği, mer’i imar planlarında yençok (yükseklik en çok) serbest olarak belirlenmiş yüksekliklerin; emsal değerde değişiklik yapılmaksızın çevredeki mevcut teşekküller ve siluet dikkate alınarak, imar planı değişiklikleri ve revizyonları yapılmak suretiyle belirlenmesi gerektiği belirtilmiştir."

İstanbul daki imar planı değişiklikleri Meclis te: Deprem riskli yerlerde bina yükseklikleri için alınan önlem var mı?

Sayıştay raporlarında. Çevre, Şehircilik ve îklim Değişikliği Bakanlığı'nın imar planlarındaki bina yüksekliklerini takip etmediği ve imar planı değişiklikleri yaparak bina yüksekliklerini belirlemediğinin tespit edildiğini de dile getiren Kavuncu, "Özellikle İstanbul gibi birinci derece deprem bölgesi olan şehirlerde bu durum, şehirleşme politikalarının ve yapılaşma güvenliğinin gözden geçirilmesi gerektiğini göstermektedir" ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Buğra Kavuncu, Meclis'e verdiği önergede şu soruları sordu: 

1. Bakanlığımız, İstanbul genelindeki imar planlarında bina yüksekliklerinin belirlenmesini ve denetlenmesini özellikle İstanbul genelinde neden takip etmemektedir? Bu konuda Sayıştay raporlarında yer alan tespitler doğrultusunda özellikle İstanbul genelinde ne gibi çalışmalar yapılacaktır?

2. İstanbul gibi deprem riski yüksek olan bölgelerde imar planlarının güncellenmesi ve bina yüksekliklerinin belirlenmesi noktasında Bakanlığımız tarafından alman fakat uygulanmayan önlemler nelerdir?

İstanbul daki imar planı değişiklikleri Meclis te: Deprem riskli yerlerde bina yükseklikleri için alınan önlem var mı?

3. Deprem bölgesi olan İstanbul’da, imar planlarında yapılan değişikliklerin depreme dayanıklı yapılaşmayı teşvik edecek şekilde düzenlenmesi için hangi adımlar atılacak/atılmaktadır?

4. İmar planlarında bina yüksekliklerini belirlemeyen ilgili idarelere yönelik bir denetim mekanizması oluşturulmuş mudur? Oluşturulmadıysa bu eksikliğin giderilmesine yönelik herhangi bir çalışma yapılacak mıdır?

5. Son beş yıl içerisinde İstanbul’da imar planlarında yapılan değişikliklerin kaçında bina yükseklikleri dikkate alınmıştır? Bu değişikliklerin kaçı deprem güvenliği açısından gözden geçirilmiştir?

Kira sözleşmelerinin e-devlet'ten yapılmasına dair düzenleme kiracı ve ev sahiplerini nasıl etkileyecek?

Ziraat Bankası'ndan aylık 19 bin TL taksitle 3 milyon TL'lik konut kredisi müjdesi!

Komşulara saygı göstermeyen kiracı tahliye edilebilir mi? 


Geri Dön