24 / 05 / 2024

İstanbul'daki işsizlik oranı alarm sinyalleri veriyor

İstanbul'daki işsizlik oranı alarm sinyalleri veriyor

İstanbul'da yapılan bir araştıma metropolde yaşayan insanlar arasındaki işsizlik rakamlarının alarm verici düzeyde olduğunu ortaya koydu.



RAPORDA ÖNE ÇIKAN VERİLER

BETAM ve İPA tarafından yapılan araştırmada öne çıkan sonuçlar şöyle:

- 2021 yılında İstanbul’da yaklaşık 12 milyon 200 bin çalışabilir nüfus var. Bu rakamın yaklaşık 5 milyon 930 binin lise altı, 3 milyon 150 binin lise ve 3 milyon 120 binin de yükseköğretim düzeyinde olduğu tahmin ediliyor.

- İstanbul’da ortalama eğitim süresi yaklaşık 11 yıla ulaştı.

- İstanbul’da çalışabilir nüfusun yüzde 25,6’sı yükseköğretim mezunu, yüzde 25,9’u lise mezunu, yüzde 48,6’sı lise altı mezun.

- 15-29 yaş kuşağında yüksek eğitimlilerin payı kadınlarda yüzde 46,3, erkeklerde yüzde 36,5. Yüksek eğitimde genç nüfusta kadınlar erkekleri açık ara geride bıraktı.

EĞİTİMLİ KADIN İŞSİZLİK ORANINDA ÇARPICI ARTIŞ

- Eğitimli kadın işsizlerde artış ise oldukça endişe verici oldu. Kadın yükseköğrenim diplomalı işsizlerin toplam işsizler içindeki payı, kadınlarda yüzde 42,8’e, erkeklerde yüzde 20,7’ye yükseldi.

- Yüksek eğitimli genç nüfusta kadınlar erkekleri açık ara geride bıraktı. Genç kadınlar erkeklere kıyasla daha eğitimli ama aynı zamanda, yukarıda gösterildiği gibi, işsiz olma ihtimalleri daha yüksek oldu.

- İstanbul’da genç işsizlik oranı yükseldi. Erkeklerde yüzde 22,8’e, kadınlarda ise yüzde 29,9’a ulaştı.

- İşgücü arzı ile talebi arasında var olan uyumsuzluk, bir yandan istihdam artışını frenlerken diğer yandan da işsizliği katılaştırmakta.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön