27 / 04 / 2024

İstanbul'dan taşınma kararı alan Prof. Dr. Celal Şengör, Marmara depremi sonrası neler olacağını tek tek anlattı!

İstanbul'dan taşınma kararı alan Prof. Dr. Celal Şengör, Marmara depremi sonrası neler olacağını tek tek anlattı!

Mega kent İstanbul'dan taşınma kararı alan Prof. Dr. Celal Şengör, Marmara depremi sonrası neler olacağını tek tek anlattı... İşte Prof. Dr. Celal Şengör'ün o açıklamaları...



Yaptığı açıklamalarla dikkat çeken Prof. Dr. Celal Şengör, beklenen olası Marmara depremi sebebiyle mega kent İstanbul’dan taşınmak istediğini gazeteci Fatih Altaylı’ya anlattı.

İşte konu ile ilgili detaylar...

İstanbul dan taşınma kararı alan Prof. Dr. Celal Şengör, Marmara depremi sonrası neler olacağını tek tek anlattı!

Küçük bir operasyon geçiren Prof. Dr. Celal Şengör’ü hastanede ziyaret eden gazeteci Fatih Altaylı, aralarında geçen diyalogla ilgili bir köşe yazısı yazdı.

Kaleme aldığı köşe yazısında Prof. Dr. Celal Şengör'ün mega kent İstanbul’dan taşınacağını yazan Fatih Altaylı yazısında kütüphaneyi yazlık eve taşımak, Çanakkale civarılarında bir yerlere de yerleşmeyi düşündüğünü belirtti.

“Senin ev sağlam. Biliyorum. Bulunduğu zemin sağlam, biliyorum. Niye taşınıyorsun” diye sorduğunu yazan Fatih Altaylı, Celal Şengör'ün “Çünkü depremden sonra İstanbul’un ne hale geleceğini biliyorum” dediğini ve olacakları anlattığını kaydetti.

Altaylı yazısında şu ifadeleri kullandı: “Tabii ki, tüm İstanbul yerle bir olmayacak. Mustafa Erdik toplamda 8 bin binanın akordeon gibi olacağını söylüyordu. Bu sayı galiba daha çok olacak. 60-70 bin bina ise tamamen çökmese de yıkılacak. Kurtarma çalışmaları için sokaklara girilemeyecek. Şehre giren çıkan yolların önemli bir kısmı kullanılamaz hale gelecek, ortaya çıkacak kaos ortamında sağ kalanlar da günlerce belki haftalarca bloke olacak.

İstanbul dan taşınma kararı alan Prof. Dr. Celal Şengör, Marmara depremi sonrası neler olacağını tek tek anlattı!

Şehrin elektrik, su, kanalizasyon ve doğalgaz alt yapısı da bitecek. İlk gün her yerde yangınlar olacak. İtfaiye enkaz altında kaldığı için de itfaiyeciler ya enkaz altında olduğu için, ya enkaz altındaki araçlarına ulaşamadığı için bu yangınlara herhangi bir müdahale yapılamayacak.

Şehir dışından da yardım gelemeyecek. Bugün deprem bölgelerine giden yardım ve kurtarma ekiplerinin yüzde 60’lık kısmı mega kent İstanbul’dan gidiyor. İstanbul yıkılınca İstanbul’a zaten çok az ekip gelebilecek, gelenler de şehre giremeyecek.

İstanbul yeni havalimanı dolgu zemine inşa edildiği için muhtemelen hasar alacak ve bir süre kullanılamaz olacak. Zaten o havaalanını şehre bağlayan yolların ne olacağını da bilmiyoruz. Atatürk Havalimanı da en iyi pisti kırıldığı için ancak yarım olarak hizmet verebilecek.

Birkaç gün içerisinde şehirde açlık başlayacak. Yağmalar da başlayacak. Bunu salgın hastalıklar izleyecek. Şehirdeki enkazlar uzun zaman kaldırılamayacak. Şehri ağır bir koku saracak, nefes alınmaz hale gelecek.”

İçim karardı bir anda.

“Mad Max filmi gibi bir şey anlatıyorsun” dedim.

“Tam da öyle” dedi.

Bu yüzden İstanbul’dan taşınmayı düşünüyordu Celal Şengör.

Beklenen İstanbul Depremi’nden değil, sonrasından korkuyordu."

SON DAKİKA! Az önce deprem oldu!

Depremzede esnafa 4,1 milyar TL'lik kredi kullandırıldı!

SON DAKİKA! Deprem oldu! Acil bakın!


Geri Dön