İstanbul’la ilgili son dakika gelişmesi! Üç ilçe o bölgeye taşınıyor!
Deprem nedeniyle oluşturulacak Ulusal Risk Kalkanı projesinin toplantısı sonrası önemli açıklamalar geldi. Buna göre İstanbul’da 3 ilçenin taşınabileceği belirtilirken, yeni yerleşim yerlerinin nerede olacağı da belirlendi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başta deprem olmak üzere kuraklık ve sel gibi afetlere hazırlıklı olmak amacıyla Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin oluşturulacağını bildirdi.
Akşam’da yer alan habere göre, konuyla ilgili Ulusal Risk Kalkanı'nın önceki gün yapılan ön toplantıya sismoloji, jeoloji, şehircilik, inşaat, mimarlık, sosyoloji gibi alanlarda uzman ve bilim insanları katıldı.
GÜVENLİ KENTLER KURULUYOR
Toplandı sonrası bilim insanları, önemli konunun cumhurbaşkanlığı düzeyinde ele alınmasının önemini vurgulayarak, olası deprem riskine ve zemine göre şehirleşme ve dönüşümün önemini vurguladıklarını ve çalışmaların bu yönde olacağına yönelik bilgilendirme yapıldığını söyledi.
ESENLER'İN KUZEYİNE YENİ KENT İNŞA EDİLİYOR!
Toplantıya 10 jeofizik ve jeolog uzmanın katıldığını söyleyen Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Türkiye’nin bir deprem bölgesi olduğunu ve hemen tüm illerin risk altında bulunduğunu vurguladıklarını bildirdi.
Acilen alınacak önlemlerle hasarı en aza indirmek gerektiğini belirttiklerini söyleyen Yıldız, “Söz konusu illerde 4 katı geçmeyecek köylerde ise tek katlı köy evlerinin yapılacağının konuşulduğunu söyledi. Yıldız, “Bunun dışında yapılacak evler düz alanlar yerine yüksek yerlere ve fay hatta geçmeyen yerlere inşa edilip, İstanbul'da yeni yerleşim yerleri yapılacak” diye konuştu.
“Esenler'deki askeri alanda kentsel dönüşüme başlandığını bildiren Yıldız çalışmaların başladığı bu alana 3 ilçenin taşınabileceği ve Haliç'in güneyi ile Silivri'ye doğru kesimlerde zemin koşullarına uygun yerlerin yapılacağını anlattı.
Yıldız, toplantıda yalnızca depremin değil, kuraklığın da konuşulduğunu ve Bu yaz kuraklığın daha artacağının belirlendiğini söyledi.
DOĞRU BİR BAŞLANGIÇ
Güvenli ve dayanıklı şehirler için aklın ve bilimin yolundan çıkılmaması gerektiğini vurgulayan 9 Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Nükhet Hotar ise, Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin son derece doğru bir başlangıç olduğunu dile getirdi.
Deprem bölgesinde inceleme yapan hocaların, deprem riski ve senaryoları üzerine değerlendirme yaptıklarını belirten Hotar, “Toplantıda çözüm önerimizi paylaştığımız gibi, afete dirençli şehirlerin ve yapıların inşa edilmesinde bilimden yararlanılması gerektiğini vurguladık” diye konuştu.